Du gjetter aldri hva som er i tønnen? Men ny fabrikk i Stavanger byr på råsterke varer

Her lagres i tretønner ved Badedammen det som kanskje blir det sterkeste Stavanger noen gang har levert til restauranter og delikatessebutikker landet rundt.

Lagringen
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det må bli den nye oljen, håper Anders og Alex.

Anders er arkitekt, Alex musikkprodusent. I tillegg har de fått med seg Øystein som til daglig er kontorsjef og økonom.

Ingen oppgir etternavn. De er bare karene som har dannet eget firma i beskjedne lokaler i Øvre Banegata.

Fabrikken.

Første opplag: 3200 flasker

De har ikke markedsført satsingen, men har allerede fått 100.000 kroner i støtte av Innovasjon Norge og rukket å bli månedens utvalgte i «Nord», det norske matmagasinet på glanset papir.

Først i kveld, fredag 7. april, kl.17, skjer lanseringen, på Egget i Stavanger. Første opplag med 3200 flasker er klar. Etter påske skal flaskene på 100 milliliter distribueres til delikatessehandel og restauranter over hele landet av Matcompaniet. I tillegg er det kommet en viktig forespørsel fra USA.

Produktet

Hovedingrediensen.


Det gjelder den første helnorske tabasko-sausen på markedet. Eller «fermentert hot-sauce» som er begrepet de selv bruker.

Utgangspunktet er habanero, som betyr Havana og er en av de sterkeste chilisortene som vokser i Sør-Amerika og Karibien.

«Denne chilien er så sterk at den kan være en fare for mennesker med for eksempel dårlig hjerte. Så vær forsiktig. Habanero kan være 30-50 ganger så sterk som Jalapeño». Lyder advarselen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Veddemålet

Prosessen.

Men nettopp denne er nå et helnorskt produkt, gjennom det som egentlig bare var et veddemål.

En venn av Alex mente han hadde smakt verdens beste hot sauce i Berlin. Alex mente han kunne lage en like god saus, og så var hjulene i gang.

Sammen med Anders ble aksjeselskapet Midsummer stiftet, og en raskt eskalerende chilireise sto for tur.

– Vi visste at Miljøgartneriet ved Nærbø dyrket chili, og spurte om de også kunne dyrke habanero, men hørte ingen ting før de plutselig ringte og sa at nå var den klar for henting, forklarer Anders.

SISTE NYTT FRA MILJØGARTNERIET: Nå kommer den norske squashen

Båre norske råvarer

Varen.

Nå har guttene et sterkt samarbeid med Miljøgartneriet, og pønsker nye typer chili sammen med entreprenørene på Jæren.

Scovilleskalaen er en enhet for å bestemme den opplevde smaksstyrken på pepperfrukter. Paprika ligger mellom null og 100 scovillegrader. Den siste nye sorten fra Jæren, habanero, som brukes på sausefabrikken i Stavanger ligger på hele 800 000 grader.

I over et år har de testet og feilet og utviklet det som nå skal gi en rekke nye hot saucer, hovedsaklig basert på norske, sprøytefrie råvarer.

Løk og gulrøtter kommer fra Brusand , havsaltet er fra Gossen utenfor Molde.

Den gamle verkstedsbygningen i Stavanger fra 50-tallet har de bygget om til sin egen lille sausefabrikk. I pakkeriet står tønner av ulike treslag og størrelser.

– Lokale Lervig Aktiebryggeri er snille med oss. Men vi er alltid på jakt etter flere tønner, sier Alex.

Fatene.

Traff en trend

Rundt 900 liter chilimesk står nå til fermentering som igjen vil gi rundt 2700 liter hot sauce. Mesteparten skal gå til hovedproduktet «Midsummer Flagship», mens noe blir til spesialutgaver.

– Nå får vi ta et skritt av gangen. Vi er optimistiske. Bakgrunnen er alle de gode tilbakemeldingene etter de første 1000 flaskene som ble testet av mange, også kokker, forklarer Anders.

De er også inne i en trend. Når noe slår an i USA, følger ofte mange andre etter. «Over there» er chilien blitt den nye ketchupen, og både København og Stockholm har fått egne chilikokker.

– Det er en fortsettelse av bryggekulturen. Først var det kaffe, så øl. Nå vil flere prøve hot sauce laget som et håndverk, og det er det vi nå skal levere landet rundt fra Stavanger, er beskjeden fra sausebryggerne i Badedammen.

New York

Forespørselen fra New York kom fra den mest kjente hot sauce anmelderen i statene, Heatonist. Gode ord på sosiale medier kan åpne et enormt marked, er håpet.

–Det å eksportere en amerikansk matkultur i revers over dammen, kunne vært en herlig ironisk fase av Midsummers ungdom. Men det har jo skjedd underligere ting i det landet, humrer guttene.

Det blir etter alt å tyde en het vår. Og for hot sauce elskere kan den starte på Egget i kveld.

Her kan du lese mer om chilisatsingen på Jæren:

Ikke prøv dette selv
Sterk sak.
Publisert:
 1. Miljøgartneriet
 2. Stavanger
 3. Chili
 4. USA
 5. Trend

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Så vakkert, så vakkert

 5. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg

 6. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS