Bybrua har fått fargerik belysning

Du kan godt kalle det en slags 40-årskrise. Bybrua i Stavanger framstår iallfall i ny drakt med moderne led-lys i ulike farger.

Publisert: Publisert:

Bybrua i Stavanger har fått ny belysning. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Belysningen på Bybrua i Stavanger har ikke blitt oppgradert siden brua åpnet 31. januar 1978 og var bokstavelig talt utgått på dato.

– Jeg husker ikke når de gamle lyskasterne på brua sist lyste, sier Arild Puntervold i Statens vegvesen til Aftenbladet.

Han er byggeleder for elektro med ansvar for drift og vedlikehold. Etter 39 år var det endelig bybrua sin tur til å få en oppgradering og ansiktsløftning på det elektriske anlegget. Tirsdag forrige uke ble den nye effektbelysningen slått på for første gang.

Les også

Nytt kjøremønster på motorveien fra mandag

Den nye belysningen gjør det mulig å skifte farge på lyset. Foto: Kristian Jacobsen

– Det var helt nødvendig med vedlikehold av det elektriske anlegget, og da kunne vi like gjerne få nye lys samtidig, sier Puntervold. Før jul kom det også et helt nytt juletre av aluminium på plass på toppen av bybrua. Det gjør at det ikke er nødvendig å fly inn et nytt juletre med helikopter hvert år, og det blir heller ikke dryss av barnåler. I stedet er det nok å reise treet på toppen av brua.

Gamle kabler er revet vekk på Bybrua, nye sikringsskap er kommet på plass og defekte lyskastere med jordingsfeil er byttet ut med moderne og mer miljøvennlige led-lys med en levetid på minst 50.000 timer.

– Jeg synes resultatet er veldig bra, og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra folk når vi har vært på brua for å teste belysningen, sier Puntervold. Hele oppgraderingen av det elektriske anlegget inkludert ny belysning har en pris på rundt 1 million kroner.

– Jeg synes vi har fått mye for pengene, sier Puntervold.

VIDEO: Se tunnelmonsteret som gjør fjell til sveitserost

Før jul kom det nytt juletre av aluminium på plass. Foto: Jarle Aasland

Totalt er det montert 18 lysarmaturer som er siktet inn på ulike punkt på brua. Både toppen av brua, wirer og broelementet midt på brua har fått nye lys som framhever arkitekturen.

Led-lysene er av typen RGB - det er en forkortelse som betyr at de kan lyse både rødt, grønt og blått. Når de tre fargene kombineres på ulike måter, er det også mulig å få fram andre farger.

Belysningen kan enkelt styres ved hjelp av en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin, og det er også flere innstillingsmuligheter som gjør at lyset kan skifte på bestemte tidspunkter.

– Det kan gjøres mye spennende med denne belysningen, og det er også lagt inn et eget lysshow for nyttårsaften, sier belysningsplanlegger Kjell Ramberg i Solar Light, som har levert den nye belysningen til Bybrua.

Publisert:

Les også

 1. Anja vil pynte Ullandhaugtårnet

 2. Jo, det blir julelys på Ullandhaugtårnet i år også

 3. Julebelysning på Ullandhaugtårnet fikk skader i stormen

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

 1. Statens vegvesen
 2. Stavanger