Berentsens brygghus har hisset på seg hinduister

Berentsen har en elefant på etiketten til ølmerket Bombay. En av de viktigste, hinduistiske gudene har snabel. Nå krever hinduistisk leder at elefanten fjernes fra etiketten.

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Berentsen Brygghus har fått en litt rar sak i fanget. Rajan Zed, president i Universal Society of Hinduism, krever at brygghuset slutter å bruke etiketten med elefanthode på ølflaskene til Bombay India Pale Ale.

Harald Berentsen forteller at de har vært i dialog med hinduistene. De har forklart at etiketten kun viser et elefanthode, ikke guden Genesha, men det har ikke vært godt nok. Elefanthodet må bort.

– Det er jo fri fantasi. Reklamebyrået har på ingen måte brukt denne guden som forbilde. Det er bare en illustrasjon av en elefant.

Bombay ale

Brygghuset har argumentert med at guden ofte fremstilles med kroppsdeler, mens deres elefant kun viser et hode og altså er en elefant, ikke en gud.

– Vår elefant ses fra siden og har snabelen til værs. Guden ses som oftest forfra og har snabelen til siden, sier Berentsen.

Gud og alkohol

Forklaringene har ikke nyttet. I en uttalelse fra den hinduistiske lederen Rajan Zed i Nevada, er bruken av Genesha på en øletikett høyst upassende. Han oppfordrer på det sterkeste Berentsen om å revurdere bruken av bildet. Det krenker utøverne av religionen og er lite respektfullt, hevder han. Problemet er først og fremst at gudebildet brukes i en kommersiell sammenheng. Han kaller linken mellom gudebildet og en alkoholholdig vare, for svært lite respektfullt. Slike symboler skal ikke bli gjort til latter, sier han.

Rajan Zed (pressebilde fra Zeds nettside)

Harald Berentsen hører hva han sier, men forsikrer at brygghuset på ingen måte har brukt Genesha på etiketten.

– Det har vi skrevet i en veldig høflig og respektfull tone til dem. Det er en ren fantasifigur. Derfor har vi også gitt beskjed om at vi ikke kommer til å forandre etiketten nå, men av respekt for dem, sier vi at når etiketten en gang i framtiden skal justeres, så kan det komme på tale å gjøre den annerledes.

Hvem er Genesha?

Genesha hører til i kretsen rundt de mer berømte gudene Shiva og Parvati. Første gang Genesha traff Shiva, visste ikke Genesha hvem Shiva var og nektet å slippe fremmede inn i huset. Dermed ble Shiva rasende og kuttet hodet av Genesha. Parvati truet da med å ødelegge verden hvis ikke Genesha ble reddet. Dermed utstyrte Shiva Genesha med et elefanthode.

Rajan Zed er forøvrig raus i omtalen av Egersund til sine tilhengere. Han forteller at byen er fra 1798, men at det har levd folk her siden steinalderen. Byen har en av de beste, naturlige havnene i landet og er en av Norges fineste trehusbyer.

Humle

Hvis noen nå er nysgjerrig på innholdet i den kontroversielle flasken, så er det altså en ale. Alkoholprosenten er på sju og flasken kan kun kjøpes på Vinmonopolet.

– Men mange indiske restauranter selger den, sier Harald Berentsen.

India Pale Ale har navnet sitt etter kolonitiden da det ble behov for et mer humlet og sterkere øl for holdbarhetens skyld, for å tåle sjøreisen fra England til Bombay i India.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil