Lam ble bedt om å ta bussen

Bente Kyllingstad var på ferie i Syden. Der fikk hun betennelse i nervesystemet og ble lam fra knærne og ned. Da startet diskusjonen med Pasientreiser.

Publisert: Publisert:

Den røde mercedesen står parkert i bakgrunnen på bildet. Nå må hun bruke drosje hver gang hun skal ut av huset. Foto: Fredrik Refvem

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Skremmende, sier Bente Kyllingstad om sykdommen. I september 2016 var hun på en etterlengte ferie i Tyrkia. Etter hvert merket hun at noe var galt i kroppen. Leggene stivnet og hun fikk problemer med førligheten.

– I Norge havnet jeg på sykehuset. Jeg ble liggende 13 uker. Det er fastslått at jeg har pådratt meg en betennelse i nervesystemet. Jeg er lam fra knærne og ned.

Pasientene må punge ut for reisene selv

Rullator

Sykdommen plasserte det før så aktive rivjernet i rullestol. Nå har hun jobbet seg ut av den, men må bruke rullator når hun beveger seg ut av huset. Inne går det stort sett greit, men hun sliter med trappene.

– Det positive er at jeg skal bli frisk. Jeg vet ikke hvor lang tid det kommer til å ta, men jeg skal kjempe meg tilbake.

Hun er sta. Sta på en god måte. Bente Kyllingstad kommer opprinnelig fra Klepp. Nå kjemper hun sitt livs kamp for å bli frisk.

– Men jeg burde slippe å kjempe med Pasientreiser, sier hun og legger til.

– Hodet mitt er fylt med min daglige kamp mot sykdommen. Jeg merker det ikke gjør godt å irritere seg på Pasientreiser i den fasen jeg er inne i nå.

Hun har ikke solgt den røde mercedesen. Nå står den der som en påminnelse om å bli frisk. Foto: Fredrik Refvem

Hver dag drar hun til et senter for å drive opptrening. Hun viser Aftenbladet et avslag fra Pasientreiser. Hun fikk ikke dekke drosje fram og tilbake til senteret. Avstanden var for kort. Under 10 kilometer.

– Jeg ringte dem og fikk da vite at jeg fikk ta buss. Jeg, som knapt klarer å gå noen få meter, skulle altså gå til bussholdeplassen og ta meg inn på rutebussen. Jeg er lam. Jeg er uten følelser fra knærne og ned. Avslaget fikk meg til å gå psykisk i kjelleren.

Hun anket og saken løste seg. Nå får hun drosje, men fortsatt mener hun Pasientreiser er for lite serviceinnstilte overfor syke folk.

– Hver uke må jeg sende inn krav om tilbakebetaling. I tillegg så forlanger de legeerklæring, hver uke. De vet jo jeg er lam. Kan de ikke bare se på skjermen at jeg er lam? Det burde holde med én legeerklæring.

Bente Kyllingstad trener på en matte med hardt «gress» i stua. Foto: Fredrik Refvem

Sliten

Hun mener rutinene for å sende inn krav er alt for kompliserte for sjuke folk.

– Jeg kan for eksempel ha inne krav for 10 uker. Så kommer det penger for noen uker, mens andre uteblir, og så må jeg ringe og mase. Jeg bruker 4000 til 5000 krone i måneden på drosje. Det er en psykisk belastning å måtte passe på at Pasientreiser gjør det de skal hele tiden.

- Pasientreiser svikter oss i distriktet

Bente Kyllingstad er en fighter. Det å få snudd livet opp ned i løpet av en ferie, har fått henne til å se en ny virkelighet.

– Jeg trener med folk som rett og slett ikke har råd til å legge ut tusenvis av kroner i måneden for transport. Denne saken kan virke triviell for folk som er friske, men for sjuke folk, med dårlig råd, blir resultatet fort at de holder seg hjemme. Jeg vet konkret om en som ble så sliten at hun ga opp.

Legen vurderer behovet

Elisabeth Guddingsmo er avdelingssjef i Pasientreiser. Hun er lei for at Bente Kyllingstad har hatt uheldige opplevelser.

– Vi ønsker å forsikre om at vi tar alle henvendelser og klager på vårt servicenivå på alvor, og arbeider kontinuerlig med forbedring av våre tjenester. Pasienter som har medisinsk behov for drosje til og fra behandling må få rekvisisjon til dette fra den som behandler henne, og det er opp til legen å gjøre en vurdering av behovet.

Vi har ikke lov til å oppbevare denne typen opplysninger hos oss av personvernhensyn, og pasienten må derfor ha ny hver gang. Behandler har imidlertid mulighet for å legge inn rekvisisjoner én måned frem i tid, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 2. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 3. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 4. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 5. Eidsvåg gir Adam og Eva oppreisning

 6. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 1. Buss
 2. Klepp