Frp: - Senterpartiet har skapt feil inntrykk av landbrukspolitikken vår

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) var tirsdag på Kvitsøy for å dele ut Den nasjonale kulturlandskapsprisen. Han benyttet sjansen til å fortelle at Senterpartiet gir feil inntrykk av regjeringens landbrukspolitikk.

Frp og landbruksminister Jon Georg Dale akter ikke sitte stille å se på at Senterpartiet fosser fram. - Det er for eksempel blitt mer lønnsomt å være sauebonde på Vestlandet med Frp i regjering, hevder han. Til høyre har han Kvitsøys ordfører Mirjam Ydstebø (KrF) og ved roret sauebonde Henrik Haaland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Senterpartiet har fosset framover på målingene så langt i år. Partiet som skal snakke bøndenes sak, og holder fanen høyt for distriktsnorge. Gang på gang har de gått til angrep på «sentraliseringen» av Norge.

– Det har skapt et annet inntrykk enn sannheten. Fram mot valget skal jeg fortelle på både inn- og utpust hvorfor det er feil, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) før han forklarer:

– Vi har lagt om landbrukspolitikken, det har for eksempel blitt mer lønnsomt å være sauebonde på vestlandet.

Han mener Kvitsøy er et godt eksempel på hvordan god landbrukspolitikk fungerer.

– Vi må ha en landbrukspolitikk som legger til rette for bruk av utmark. Selv kommer jeg fra en fjord på Sunnmøre, den er gjengrodd fordi ingen benytter seg av beiteretten, sier Dale.

Et annet eksempel han drar frem er Kvitsøylammet.

– Norsk jordbruk må bli flinkere til å bygge merkevare og identitet. Her på Kvitsøy ser vi hvor bra det har fungert, sier Dale.

Sauene dro hjem prisen

Kvitsøylammet, eller sauene på Kvitsøy, er hovedgrunnen til at Kvitsøy vant Den nasjonale kulturlandskapsprisen. Sauene har i flere generasjoner blitt satt ut på holmer og skjær for å beite. Noe som har sørget for at det ikke gror igjen, og landskapet ser ut som det gjør.

– Dette er en pris vi vil dele ut for å bevistgjøre folk på hvor vanskelig det er å bevare kulturlandskapet. I år har verdiskapning vært i søkelyset, og derfor går prisen til Kvitsøy, sier direktør i Stiftelsen Norsk Kulturarv, Erik Lillebråten.

– Det er kjekt å få denne anerkjennelsen, både for oss, og for generasjonene før oss, sier Henrik Haaland.

Haaland mottok prisen på vegne av sauebøndene på Kvitsøy. Han ser på seg selv som sauebonde på hobbybasis, ved siden av jobber han som lærer.

Det er Stiftelsen norsk kulturarv som har tatt initiativ til prisen. Den ble delt ut for første gang i 2007. 2017 er første gang den havner i Rogaland. I fjor ble ikke prisen delt ut.

– I fjor var det såpass få påmeldte at vi ikke delte ut prisen. Det skal være en verdig vinner, ikke en pris som deles ut bare for å dele ut, sier Lillebråten.

Kandidatene som ble påmeldt i fjor var automatisk med i årets konkurranse.

Taus om Landbruksdirektoratet

I flere måneder har det vært spekulert i hvor Landbruksdirektoratet vil havne. Rogaland har meldt sin interesse, sammen med fire andre fylker. Trøndelag, Hedmark, Østfold og Oppland.

– Jeg kan ikke si noe som helst om det i det hele tatt skal flyttes, om deler av det skal flyttes, eller hvor det eventuelt skal flyttes. Det får dere et svar når konklusjonen foreligger, sier Dale.

Landbruksministeren tror konklusjonen vil foreligge om et par måneder.

Publisert: