Rekker ikke å dempe vannskuterne i sommer

I sommer blir det fritt fram for vannskutere. Stavangers ordfører mener det må innføres begrensninger, men kommunen rekker ikke å lage lokal forskrift før til høsten. Det gjør heller ikke andre kommuner.

Regjeringen har opphevet den nasjonale forskriften om at vannskutere må kjøre i lavt tempo nær land. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Miljøpartiet de Grønne prøver seg derfor med en vri i bystyret på mandag: Michelle H. Flagstad vil foreslå at at Stavanger umiddelbart innfører en lokal forskrift som er lik den som ble opphevet av regjeringen.

Denne sa at vannskutere ikke kunne gjøre fortere enn 5 knoph når de er mellom null og 400 meter nær land.

Regjeringen opphevet denne den 18. mai, slik at vannskutere er nå likestilt med andre fritidsfartøy.

Miljøpartiets fire i bystyret: Michelle H. Flagstad med rødt hår. Til høyre Susanne Heart og Torfinn Ingeborgrud. Til venstre Daria Maria Johnsen. Foto: Aasland, Jarle

Mer bråk

– Det vil føre til mer fart og bråk nær strender, holmer og øyer. Og det er det ingen som synes er kjekt. Jeg tenker både båtfolk og hyttefolk, andre som koser seg langs sjøen og turister som kommer hit for å oppleve fin og fredfull natur, sier Flagstad (MDG) som tar saken opp i en interpellasjon.

Det vil føre til mer fart og bråk nær strender, holmer og øyer. Og det er det ingen som synes er kjekt.

Mest bekymret er hun for fuglelivet: -De vil bli jaget opp fra holmer og skjær, blir stressa og slitne, og i perioder hvor de har mindre mat kan de dø av at de blir såpass forstyrra. Norsk ornitologisk forening har påpekt at det vil være en stor trussel for rødlistede fuglearter, argumenterer hun.

Miljøpartiet vil at den gamle sentrale forskriften skal gjelde inntil kommunen rekker å utarbeide og vedta en lokal forskrift tilpasset lokale forhold.

Per A. Thorbjørnsen (V) i midten og flertallet i formannskapet var mot at regjeringen skulle oppheve fartsbegrensningene på vannskuter. Frp var for. Her ser du gruppeleder Christian Wedler (til høyre) og Leif Arne Moi Nilsen. Foto: Pål Christensen

Ønsker det samme

– Vi vil ikke at det skal være fritt fram nær land. Det sa flertallet i formannskapet nei til da vi gav vår høringsuttalelse til regjeringen (se fakta). Så vi vil gripe denne sjansen til å forhindre det; vel og merke hvis det er mulig, det vil si hvis det lov å gjøre det på den måten, sier Per A. Thorbjørnsen (Venstre).

Går ikke

Men det er ikke lov:

– Nei, vi har ikke adgang til å vedta Flagstad forslag. Her er formelle krav til en forskrift, vi må ha et saksframlegg, der må være en høringsrunde osv, så det går ikke an å ha noe hastevedtak på det, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H).

– Det jeg vil foreslå, er at bystyret ber rådmannen legge fram en sak om innføring av lokal forskrift som ivaretar skjærgården som et godt og attraktivt rekreasjonsområde og som sikrer trygg ferdsel.

Også hun minner om at et stort flertall i formannskapet i vår stemte mot at regjeringen skulle fjerne forskriften med fartsbegrensninger nær land.

– Det er viktig å finne en god løsning for alle parter som bruker skjærgården, sier Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H). Her i båten sin på vei til hytta på Kyrkjøy i Finnøy kommune. Bildet ble tatt i 2011. Foto: Anders Minge

Vil begrense farten

– Det betyr at du vil begrense farten nær land?

– Ja, det bør være en regulering av bruk av vannskuter, ut fra hensynet til miljø, sikkerhet, støy og ikke minst trivsel generelt. Det er viktig å finne fram til en god løsning for alle parter som bruker skjærgården. Jeg oppfatter også at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) dithen at hensikten med å fjerne forskriften ikke var at det skulle være fritt fram, men at dette skal tilpasses lokale forhold, svarer ordføreren i Stavanger.

Ja, det bør være en regulering av bruk av vannskuter, ut fra hensynet til miljø, sikkerhet, støy og ikke minst trivsel generelt.

– Men i sommer blir det fritt fram?

– Det finnes regelverk for båter i dag som nå også gjelder vannskutere. Det er ikke lov kjøre bånn gass overalt, er jo 5 knoph f. eks i Vågen, svarer hun.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Vannskuter: Sandnes vil ikke være med på begrensninger

 2. Regjeringen vil slippe vannscooterne fri

 3. Vannskuter-duren av sommer

 4. Norsk friluftsliv: Uforståelig at vannscootere sidestilles med fritidsbåter

Publisert:
 1. Vannscooter
 2. Stavanger
 3. Natur
 4. Friluftsliv
 5. Per A Thorbjørnsen

Mest lest akkurat nå

 1. Akkurat nå disku­terer eksper­tene Norges koro­naregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer

 2. To båter har gått ned på islagt fjord på Høle

 3. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

 4. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

 5. Smitte på Smiodden skole

 6. Barneskoler og ungdomsskoler til gult nivå - nå er det disse reglene som gjelder