Birgitte-saken er henlagt

Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien i Rogaland henla i går Birgitte Tengs-saken, med begrunnelsen at det akkurat nå ikke er mer å etterforske i saken.

Publisert: Publisert:

STAVANGER: — Jeg kan love at siste ord ikke er sagt, sier advokat Arvid Sjødin. Han vil be Stortinget om en uavhengig granskning.

Sjødin, som forsvarer Birgitte Tengs' fetter, er svært uenig og sier til Aftenbladet at han vil kreve en uavhengig gransking av saken.

— Dette er en skandalesak. Den har aldri vært skikkelig etterforsket, sier Sjødin.

— Hvem vil du be om en uavhengig granskning?

— Det kan bli justiskomiteen eller kontroll- og konstitusjonskomiteen. Jeg vet at det er interesse for denne saken i Stortinget, svarer Sjødin.

Advokatene Sjødin og medforsvarer Sigurd Klomsæt har tidligere hevdet at analyser av hårfunn fra åstedet, der Birgitte Tengs ble funnet drept 6.mai 1995, tyder på en annen gjerningsmann enn fetteren, som først ble dømt, men så frikjent for drapet.

Fetteren og hans advokater fikk nylig avslag på kravet om å få den sivilrettslige saken gjenopptatt i lagmannsretten. Den avgjørelsen er anket inn for Høyesterett.

Dermed står det så langt fast at fetteren, fordi retten finner at han likevel mest sannsynlig er drapsmannen, skal betale Birgitte Tengs' foreldre 183.000 kroner i erstatning og saksomkostninger.

Høyesterett har tidligere tilkjent fetteren 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning for uberettiget straffeforfølgelse. Strafferettslig er han altså frikjent for drapet. I erstatningssaker stilles det svakere krav til bevis enn i drapssaker.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

  2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

  3. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

  4. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  5. Slik blir høstens skole­hverdag på barneskole, ungdomsskole og videregående skole

  6. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor