Tyskere vil gjøre Egersund til Norges vindmøllehovedstad

Først skal undervisningssenteret på plass med et 40 meter høyt treningstårn. Etterpå starter jobben med å etablere en stor vindmøllefabrikk på Kaupanes med opp til 200 ansatte.

Frank Richer og Christian Wefer på vei inn til et av mange møter i Egersund om vindkraft.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det vakte en viss oppsikt da Aftenbladet fortalte at Rogaland fylkeskommune ønsket å gå inn med 5 millioner kroner i et energiselskap. Nå er er det opprettet og heter Energy Innovation. Det har to tyske og to norske eiere.

Tirsdag var tyskerne i Egersund og løp fra møte til møte. Det har ikke alltid vært lett å bli klok på hva som er på gang, men nå begynner det hele å konkretisere seg.

– Jeg er daglig leder i Energy Innovation. 11. november ble det inngått en emisjon. Fylkeskommunen eier 40 prosent. De to tyske selskapene Sky Wind og BZEE eier 20 prosent hver og Egersund Energy Base eier de siste 20 prosentene, sier Helene Døscher.

Les også

Utenlandsk kjøp av vindpark vekker bekymring

Aksjekapitalen er på 12,5 millioner kroner.

Hva skal så Energy Innovation drive på med?

– Vi skal etablere et utdanningssenter for folk som jobber med vindmøller. Det skal bestå av bygninger og en 40 meter høy undervisningsmølle, sier hun.

Les også

Vinden på Jæren kan nå drive 100.000 elbiler

Mølle

Dalane videregående skole har en linje for vindmølleoperatører. Folk som jobber på møllene har like strenge sikkerhetsregler som i oljeindustrien. De må sertifiseres hvert år. Undervisningsmølla skal stå i sjøkanten slik at det kan trenes både fra land og sjø. I tillegg får den helikopterdekk.

– Dette blir unikt og den eneste i sitt slag i verden, sier Øyvind Espeland. Han representerer de lokale aksjonærene.

Planen er å legge det hele til Kaupanes, området som Eigersund kommune har planert på Eigerøy til industriformål.

Arkivbilde av Kaupanes.

I tillegg til undervisningssenteret, planlegges det er produksjonsanlegg for vindmøller.

– Vi har utviklet møller som ikke trenger gigantiske kraner for å bygges. Det er en stor fordel i det Norske landskapet og ikke minst for bygging av møller til havs, sier Frank Richert.

Han og Christian Wefer er i Egersund for å snakke med samarbeidspartnere. Wefer representerer BZEE. De er verdensledende på treningssentre for vindmølleoperatører. BZEE har utviklet sertifiseringstandarden for operatører.

Størst

Øyvind Espeland tror dette kan bli stort. I disse dager reises Norges største vindpark i heia ved Egersund. Legger man til Jæren, Bjerkreim og det som skjer i Sokndal, så blir regionen utvilsomt et nasjonalt vindkraftsenter.

– Humper i veien?

– Vi trenger et stort område. Spørsmålet er om Kaupanes er stort nok. I tillegg trenger vi å få hånd om området i et års tid for å finne de rette samarbeidspartnerne. Jeg håper Eigersund- Næring og havn vil gi oss arbeidsroen vi trenger, og ikke i mellomtiden love det bort til andre, sier Espeland.

Et slikt treningstårn skal palsseres på kaikanten på Eigerøy.

Han forteller at selskapet Egersund Energy Base har planer om satsing enten på vind eller sol. Det er kombinasjonen av de store vindparkene i området, det planlagte undervisningssenteret og Dalane videregående skole som gjør prosjektet spennende.

De to tyskerne er ikke veldig konkrete overfor Aftenbladet, men det at de spøkefullt kaller Egersund «vår nye hjemby», velger egersunderne i prosjektet å tolke som at de vil noe her.

– Tyskene hadde ikke skutt inn millioner i aksjekapital hvis de ikke mente alvor, sier Espeland og Christian Wefer følger opp.

– Dette er en industri som er på vei oppover. Derfor ønsker vi å satse i Norge som nå er inne i et skifte. Vi ser på dette som et Skandinavisk marked og da er jo beliggenheten til Egersund perfekt.

Byggingen av Egersund Vindpark er i gang
Publisert:
 1. Bjerkreim
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Eigerøy
 4. Eigersund
 5. Sokndal

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 6. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt