Her er «tidenes største» rogalandsbenk på Stortinget

Nabofylket sikrer Rogaland tre ekstra representanter på Stortinget.

Den nye rogalandsbenken. Bak fra venstre: Geir Pollestad (Sp), Terje Halleland (Frp), Torstein Tvedt Solberg (Ap), Hege Haukeland Liadal (Ap), Øystein Langholm Hansen (Ap), Atle Simonsen (Frp) og Roy Steffensen (Frp). Foran fra venstre: Aleksander Stokkebø (H), Margret Hagerup (H), Olaug Bollestad (KrF), Solfrid Lerbrekk (SV), Hadia Tajik (Ap), Sveinung Stensland (H) og Tina Bru (H).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Magne Rommetveit fra Time, Jette Christensen fra Egersund og Eigil Knutsen fra Karmøy representerer Hordaland Ap i denne stortingsperioden.

Dermed sørger nabofylket for at Rogaland trolig aldri har vært sterkere representert i nasjonalforsamlingen.

Rommetveit har representert Hordaland siden 2009. Christensen fikk fast plass i 2013.

Knutsen hadde før valget møtt 141 dager på Stortinget som vararepresentant. Han flyttet til Bergen i 2008 og ble leder i Bergen Ap som 26-åring i 2015.

Magne Rommetveit (t.v.), Jette Christensen og Eigil Knutsen kommer alle fra Rogaland, men representerer Hordaland Ap i Stortinget.

– Rogalandsbenken til Arbeiderpartiet er blitt gedigen. Vi har sju personer på fast plass. Det er morsomt og gøy. Jeg vet ikke om Hordaland Ap tenkte over det da de plasserte Eigil, Jette og Magne på topp, sier Hege Haukeland Liadal (Ap).

Hun har etter valget jobbet med komitékabalen i Arbeiderpartiet. Hadia Tajik plasseres i arbeids- og sosialkomiteen. Resten av Ap-kabalen er varslet tirsdag.

Les også

Ferdig på Stortinget – sjekk hvem som skal bygge fly

Les også

Derfor vil Ketil Solvik-Olsen (Frp) ha Venstre i regjering

Ap-nestleder Tajik er nytt benkemedlem etter å ha representert Oslo på Stortinget siden 2009.

– Vi skal inn i en periode der vi skal være mye mer krevende og utålmodige på vegne av Rogaland, og jeg oppfatter at Ap-representantene er veldig klare til å ta på seg arbeidshanskene. Noen på Stortinget er solkonger, mens andre er arbeidshester. Jeg er absolutt blant arbeidshestene, sier Liadal.

Den nye rogalandsbenken. Bak fra venstre: Geir Pollestad (Sp), Terje Halleland (Frp), Torstein Tvedt Solberg (Ap), Hege Haukeland Liadal (Ap), Øystein Langholm Hansen (Ap), Atle Simonsen (Frp) og Roy Steffensen (Frp). Foran fra venstre: Aleksander Stokkebø (H), Margret Hagerup (H), Olaug Bollestad (KrF), Solfrid Lerbrekk (SV), Hadia Tajik (Ap), Sveinung Stensland (H) og Tina Bru (H).

Nykommer vurderte selfie

Mandag samlet den nye rogalandsbenken seg for første gang til et møte i salen. Det var i all hovedsak et navneopprop.

Margret Hagerup, én av Rogalands seks nykommere på Stortinget, hadde inntatt plassen foran tidligere samferdsels- og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Det viser litt hvor stort det er og hvilken divisjon du har kommet inn i. Det er veldig spennende å være en del av den «ligaen», som jeg kaller det. Jeg satt jo mest av alt og tenkte på at jeg burde «snappe» (les: ta bilde av) alle og vise alle hvor jeg var.

– Jeg så at det ble tatt noen selfies i salen. Du turte ikke det?

– Nei, sier Hagerup og ler.

Ved siden av Navarsete satt nykommer Solfrid Lerbrekk (SV) på bakerste rad.

– Jeg kjenner veldig på at dette er en stor ære på en dag som dette, sier Lerbrekk, som har plottet inn møter for nykommere tirsdag og onsdag.

«Loser» sto mandag oppstilt, klare for å hjelpe de nye representantene med det de måtte lure på.

Egne kurs arrangeres for alt fra rutiner i salen, økonomiske ordninger og reiseregninger til etikk og norske lover.

Tina Bru (t.h.) overtar som leder av rogalandsbenken med mindre noe uforutsett skulle oppstå. Hun tar med seg Aleksander Stokkebø og Margret Hagerup inn i Høyres nye stortingsgruppe.

Tina Bru blir leder av rogalandsbenken

Blant nykommerne finner vi også Terje Halleland (Frp), Øystein Langholm Hansen (Ap), Atle Simonsen (Frp) og Aleksander Stokkebø (H).

Sistnevnte fikk tommel ned for valg av skotøy og måtte før møtet låne et ekstrapar fra Sveinung Stensland (H).

Senere på kvelden var det duket for en borgerlig mottakelse i statsministerboligen.

Tina Bru (H) blir etter alt å dømme benkeleder, men Bru ønsker selv at benken formelt avgjør dette på sitt første frokostmøte.

– Men jeg kan ta på meg det å innkalle til det første møtet, sier hun.

– Jeg tror det er viktig at vi har de faste treffpunktene, med frokostmøter og møter i Rogaland med fylkeskommunen og KS og andre. Hvis jeg blir leder av rogalandsbenken, vil jeg også ha et mål om at vi blir litt mer sosiale sammen enn i forrige periode, sier Bru, som har gjort kometkarriere i løpet av sine første fire år på Stortinget.

Det har også Olaug Bollestad (KrF) gjort.

– Jeg har tatt de oppgavene jeg har fått av partiet. Jeg meldte meg inn i KrF i 2003, og i politisk sammenheng er ikke det så lenge, sier KrF-nestlederen, som var nykommer i forrige periode.

Hun håper på rogalandsrepresentasjon i så mange komiteer som mulig.

– Noe av det beste med rogalandsbenken er at vi har vært så samkjørte. Å ha folk fra Rogaland i flere komiteer betyr mye, fordi du får en helhet i det. Rogaland er egentlig et miniatyr av Norge, sier Bollestad.

PS! Geir Pollestad fortsetter i næringskomiteen, men han må avvente avklaring på om han får fortsette som komitéleder.

Publisert: