Kjempegave til legeutdanning i Stavanger

Sparebankstiftelsen SR-Bank gir hele 40 millioner kroner til oppstart av medisinstudium ved Universitetet i Stavanger.

 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og universitetsrektor Klaus Mohn gleder seg over gaven fra Sparebankstiftelsen SR-Bank og styreleder Tor Dahle.

En overveldet UiS-rektor Klaus Mohn mener betydningen av gaven ikke kan overvurderes.

– Det er en stor dag for oss. Medisinstudiet er en svært viktig for å realisere vår visjon i årene som kommer, å utvikle en helsecampus i samarbeid med SUS og næringslivet i regionen. Det gjør sterkt inntrykk på oss å få en slik gave, at det mobiliseres økonomisk slik at vi kan nå de mål vi har satt oss. Sparebankstiftelsen SR-Bank var en viktig bidragsyter alt da UiS ble et eget universitet. Nå går dere jammen foran igjen, sa Mohn i sin takketale.

Les også

Fagfeller mener medisinutdanning ved UiS kan løfte hele det medisinske utdanningsmiljøet i landet

Les også

Kalddusj for legeutdanning i Stavanger

Les også

Regjeringens eksperter anbefaler legeutdanning i Stavanger

Les også

16 ordførere har signert opprop for medisinutdanning i Stavanger

Han legger til at gaven ikke bare er til UiS og regionen.

Trenger klarsignal

– Et medisinstudium ved UiS vil komme hele nasjonen til gode, Vi har kompetansen, ambisjonene og pågangsmotet. I tillegg har vi en studiemodell som har blitt meget godt tatt imot av de fire fagekspertene som har vurdert den. Vi har politikere og næringsliv som spiller på lag. Det vi trenger nå er at storting og regjering gir oss anledning til å gå i gang, sier Mohn.

– Hva skal pengene konkret gå til?

– De skal primært gå til bemanning, leiekostnader for bygg og utstyr, samt praksisveiledning i sykehus og i primærhelsetjenesten, sier Mohn.

Med 40 millioner er nær halvparten av den anslåtte oppstartskostnaden på 84 millioner på plass. Det betyr at enda en snublestein for medisinstudiet er på god vei til å bli ryddet av veien.

Til gode formål

Det var styreleder Tor Dahle i Sparebankstiftelsen SR-Bank som overrakte den velvoksne sjekken til rektor Klaus Mohn onsdag.

– Vår visjon er å skape verdier sammen med resten av regionen. Sammen skal vi løfte, skape og utvikle gode lokalsamfunn. Etablering av et medisinstudium ved UiS handler om nettopp dette. Vi skaper varige endringer og dermed store ringvirkninger i lokalsamfunnet vårt. Det vil bety mye både for UiS, for SUS og for næringslivet i regionen, sier Dahle.

Hvert år gir stiftelsen store beløp til gode formål i regionen, ofte til tiltak for barn og unge.

– Går hele potten til UiS i år?

– Nei. Vi får hvert år en del av bankens overskudd. I år fordeler vi om lag 115 millioner. Sjekken til UiS er den aller største vi noen gang har gitt. Å sørge for nye studieplasser og nye arbeidsplasser er definitivt også noe som i høy grad gagner barn og unge, sier Dahle.

– Er det ingen fra Bergen i stiftelsens styre?

– Jo da. Det er faktisk to stykker. De syntes også at dette var et utmerket formål å yte støtte til, sier Dahle, og ler.

Teller til fire

Den største bøygen for medisinutdanningen ved UiS er den gjeldende forskriften om gradsrett, som bare tillater fire utdanningsinstitusjoner med gradsrett. Universitetene i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen har alt gradsrett, og har ikke akkurat ivret for å åpne døra for en femte medisinutdanning.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er imidlertid klokkeklar på at UiS må få gradsrett på lik linje med de andre.

– Ikke filial

– Vi vil ikke være en filial av Bergen. Tusen, tusen takk til Sparebankstiftelsen SR-Bank som alt har sørget for at nær halvparten av oppstartskostnadene er i mål. Pengene gir oss mulighet til å øke presset på regjering og storting. Sier de nei til UiS, sier de samtidig nei til disse pengene. Andre bidragsytere må bare ta kontakt, var oppfordringen fra nessa Nordtun, som også er styreleder i Universitetsfondet.

UiS har i samarbeid med leger ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), leger i primærhelsetjenesten og medisinstudenter utviklet et treårig studium i medisin med opptak av norske medisinstudenter som har gjennomført de tre første årene av studiet ved et utenlandsk eller norsk universitet.

Lønnsom klynge

Målet er uansett å få på plass et medisinstudium med rett til å tildele graden cand.med. og med et planlagt
opptak på 70 studenter per år.

Lokaliseringen av nye SUS på Ullandhaug er ment å styrke utdanning, forskning, infrastruktur, innovasjon og næringsutvikling innenfor helseområdet. Et medisinstudium til UiS er en stor brikke i satsingen innenfor helse og helseteknologi, noe som igjen er en sentral satsing i regionens omstilling
fra olje og gass.

Helse er også ett av satsingsområdene i UiS sin nylig vedtatte strategi 2030. På Universitetsområdet har UiS etablert HelseCampus Stavanger i samarbeid med blant andre SUS, Laerdal Medical, NORCE og Stavanger kommune.

UiS har alt tilgjengelige arealer og infrastruktur på Universitetsområdet. Det planlegges i tillegg et nytt bygg til Det helsevitenskapelige fakultet ved siden av nye SUS. 

Publisert:
 1. Medisin
 2. Klaus Mohn
 3. helseteknologi
 4. Kari Nessa Nordtun
 5. Universitet

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget