Skrekk og gru for en rampestrek

5000 knalloransje gresskar i iskald snø var synet som møtte Gunnar Wiig fredag morgen, helgen før hele distriktet inviteres til selvplukk for å hylle høstens grøde.

Før spøkelsene returnerer til jorden for å skape bråk og ødelegge avlingene, redder Gunnar Wiig nye gresskar til årets Haloweenfeiring.
Publisert: Publisert:
Gresskar tåler lite frost, men fredag morgen lå de dekket av snø.
Gården på Vik i Klepp er klar for en ny helg med Halloween.
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Nei, her lar vi oss ikke stoppe av litt vær, forsikrer grønnsakbonden, som riktig nok søker ly i poddeboden når Aftenbladet stikker innom.

Men han hadde ikke ventet at selveste Kong Vinter var den som skulle gjøre en rampestrek med hans egen avling med gresskar til årets Halloween,

Høstakkefest

For den populære feiringen fra USA var opprinnelig en høstakkefest.

Kelterne markerte overgangen til et nytt år den 1. november. De mente det gamle året døde kvelden før. Dagen markerte slutten på sommeren og innhøstingen, og de hyllet solguden for å ha gitt folket den grøde de skulle leve av gjennom en lang vinter.

Kelterne mente også at grensen mellom det levende og det døde var kvelden før det nye året. Bøndene tente store bål for å skremme bort onde ånder. For ikke å bli gjenkjent av spøkelsene, kledde de seg ut i masker når de forlot huset.

Dette var natten da spøkelsene returnerte til jorden for å skape bråk og ødelegge avlingen, ifølge oppslagsverkene.

Jærsk tilnæring

På Vik, et steinkast fra Jærhavet, ser man mer praktisk på det som skjedde:

— Fem mann henter inn og berger så mye gresskar som mulig. Resten blir dekket med fiberduk, og dermed skal vi også i år tilby selvplukk av gresskar til Halloweeen selv om det blir frost, forsikrer Wiig.

For det som begynte som en liten koseproduksjon for åtte år siden har slått an. Da var det små pyntegresskar som gjaldt. Men en grossist spurte etter større gresskar, slike som er så kjente fra USA og - vips - så hadde jærbuen et nytt produkt.

Kommet for å bli

— Det var folk i oljeindustrien som banet vei. De hadde tradisjon for å feire Halloween og satte pris på å komme hit på selvplukk. Seinere er skikken tatt opp av også flere her i landet. I dag har telefonen ikke stått stille. Mange vil på besøk, sier Gunnar Wiig.

Men det er noe han ikke forstår:

— Vi har hatt en våtere og kaldere høst enn i fjor, men gresskarene er merkelig nok større i år. Men de må behandles som egg, ellers får de slagskader, er beskjeden fra den kalde, oransje åkeren ut mot Jærhavet.

Mer enn 5000 gresskar bølger nedover åkeren som er nærmest nabo til Jærhavet.
Publisert: