Nå vil MDG belønne bilistene

MDG-politiker Erlend Kristensen i Sandnes mener å ha funnet løsningen på klimakrisen. Han vil belønne norske bilister. Riktignok om de kjører mindre enn snittet.

Erlend Kristensen, gruppeleder i Sandnes MDG, arrangerer møte på Folkets Hus om KAF-ordningen (Karbonavgift til folket). Foto: cla78 / Shutterstock

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Alle forsøk på å heve bensinprisene blir møtt med bråk og spetakkel. Vi har imidlertid en løsning som kan gjøre at folk vil etterspørre høyere bensinavgifter, sier Erlend Kristensen.

Ja, du hørte riktig. Miljøpartiet De Grønne mener at ordningen KAF (Karbonavgift til folket) skal gi så gode belønninger at et flertall av norske bilister vil juble for høyere bensinavgifter. Modellen er fremmet av den anerkjente professoren James Hansen ved Columbia University i New York.

– Gunstig i Rogaland

– Vi snur opp ned på vårt forhold til avgifter. I stedet for at avgiftene er endelige skatter som går inn i statskassen, blir disse samlet i en pott og betalt uavkortet tilbake til folket via den allerede etablerte ordningen vi har når vi har betalt for mye skatt. Det betyr at de som forurenser mindre enn snittet vil bli belønnet, forklarer Kristensen.

Les mer:

Les også

Statoilsjefen mener MDG og SV er virkelighetsfjerne

Les også

Leiar: MDG er draumen me ber på

Han har kommet frem til et regnestykke som han mener viser at KAF-modellen vil føre til at 70 prosent av bilistene i Rogaland vil tjene på økte avgifter.

– Siden vi rogalendinger faktisk kjører mindre enn gjennomsnittet i landet, så vil denne ordningen gi oss god belønning.

Åpent møte

Kristensen prøver å eksemplifisere.

– En gjennomsnittlig bilist i Rogaland vil med bilpakken til regjeringen for 2017, med 25 øre økning inklusive merverdiavgift, betale 13 kroner mer hver måned, basert på SSB-tall over kjøremønsteret fra 2015. Siden vi i Rogaland kjører mindre enn snittet i landet vil denne ordningen faktisk gi oss 28 kroner i belønning, basert på MDS sitt forslag om 5 kroner høyere pris. Frp-regjeringens bilpakke leder altså til hele 41 kr i favør MDG sitt forslag.

Mandag 12. juni klokken 19 inviterer MDG til en presentasjon av klimabelønningsordningen KAF(Karbonavgift til folket) på Folkets Hus i Sandnes. Møte er åpent og gratis for alle.

Les mer:

Les også

 1. MDG vil at vi skal jobbe mindre

 2. MDG vil bruke det offentlige til å endre folks matvaner

 3. MDG-Hanssons garanti: Vi er det tryggeste valget

Publisert:
 1. Erlend Kristensen
 2. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. 15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen

 2. Eid-feiring: – I dag er det forbudt å faste

 3. – Enorm risiko

 4. Bil med falske skilter stakk av fra politiet

 5. Tidligere Viking-spiller ble cupmester i Danmark

 6. Selger fritidseiendom for 40 millioner kroner