Bygger hoppbakke i Sørmarka

Ingen kan love mer snø i den gamle hoppbakken på Ullandhaug denne vinteren. Til gjengjeld daler det tusenlapper ned over landskapet.

Tilfeldig stein? Nei, dette er rester av hoppet fra den gangen Ullandhaug hadde en levende hoppbakke. Bente E. Olsen, fra venstre og Torfinn Leikvoll i Sørmarkas Venner, naturforvalter Merete Landsgård, Stavanger kommune og kommunikasjonsdirektør Kurt Michelsen i Marathon Oil Norge AS på kulen. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Magne Olsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Vi håper du kan hoppe i bakken neste år, sier styreleder Torfinn Leikvoll i Sørmarkas Venner.

Vi snakker om å hoppe etter Wirkola. Men på Ullandhaug kan du hoppe etter Birger Ruud. Den mest kjente av de legendariske Kongsberg-brødrene var her flere ganger.

Et hopprenn i 1939 samlet 15.000 tilskuere, i 1951 10.000. I 1940 instruerte Birger Ruud 17 hopptalenter i denne bakken. Han kom ikke bare med blå v-genser og hoppski. Kongen fra Kongsberg hadde med seg snø til 1951-rennethjemmefra, ekte vare. Fire jernbanelass ble flyttet over på 51 lastebiler i Hillevåg. Ruud viste også Stavanger vinterveien. Og bakkerekorden: 33,5 meter.

– Du kan ennå se deler av hoppet, og tribunen, steinsatt i to plan. Overrennet – et stillas i tre – er borte. Vi kan ikke love nytt stillas. Men vi skal ordne bakken så den blir både rennende og hoppende. Bakken er såpass lang at det går an å lage et lite hopp her. Og her blir enda finere for familieutflukter, skoleturer og alle andre både sommer og vinter, lover styreleder Leikvoll.

Sørmarkas Venner har ryddet området for trær, nå gjenstår en del planerings— og steinarbeid. Det er penger til å komme videre nå.

Oljepenger til Sørmarka

Det måtte et oljeselskap til for å ordne flere herligheter i Sørmarka, de har råd; det er noe av det fine med høy oljepris.

– Vi holder til ved Jåttåvågen, vi ser opp mot Ullandhaug og Sørmarka, mange av våre ansatte ferdes med familien og trimmer her. Vi vil bidra, og gir nå Sørmarkas Venner 300.000 kroner; 150.000 kroner til fritt bruk og ytterligere 150.000 til felles tiltak, sier kommunikasjonsdirektør Kurt Michelsen og kommunikasjonsrådgiver Ingvar F. Solberg i Marathon Oil Norge AS til Aftenbladet.

Og de har mer godter i posen. Bidraget stopper ikke med de 300.000, selskapet vil følge opp i årene framover.

Ny gapahuk

– Vi har en svært populær gapahuk i Sørmarka, her kan folk søke ly; grille og kose seg. I tillegg til å restaurere hoppbakken, vil vi bygge nok en gapahuk. Kanskje tømmerlinja på Bergeland videregående skole blir med på et prosjekt.

Og det trenges et skikkelig kart og en brosjyre for Sørmarka, kanskje i kombinasjon, sier Torfinn Leikvoll og kasserer Bente E. Olsen i Sørmarkas Venner.

– Sørmarka er vår bymark, det er så mange aktiviteter her, sier naturforvalter Merete Landsgård i Stavanger kommune, den store grunneieren i Sørmarka. Hun håper enda flere vil ta turen i Sørmarka

Et yrende liv, ugler, hekkende fugler, folk i alle retninger, på stiene utenfor, her er offroad-syklistene, du ser bremsespor etter dem hist og her, men de gror igjen. Sørmarka er for alle. Her er sopp, frosk. Med mer hogst blir det blåbær.

Båndtvang og luftegård

Det er båndtvang i Sørmarka hele året, men også lufteområder der hunden kan løpe fritt, både på Auglend- og Hinna-siden.

Og så er det denne hoppbakken. Det blir fint bare å se den, med minner og spor av det som var. Menneskene på Sør-Vestlandet hørte om fantastisk hopping på Østlandet, berømte bakker i Tyskland, Østerrike.

Det var småhopping fra margarinkasser over alt. Flate Jæren fikk sin storbakke, på Obrestad. Vålandskogen hadde en mindre hoppbakke. Og Ullandhaug sin mer berømte bakke.

Med vårt klima kunne du nok regne med at det var luft nede i bakken, som Arne Scheie snakker seg varm om i dag.

Og bikkja i bakken?

Den var der; helt sikkert.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Dette skjer i OL torsdag: Stappfullt av norske høydepunkt

  2. Stort amerikansk band bruker Kjerag som hovedmotiv på nytt album

  3. FHI: Andre vaksinedose kan fremskyndes med to uker

  4. Tore Navrestad kjempet seg til semifinale

  5. – Er det rettferdig at kommunen krever over 23.000 i eiendomsskatt?

  6. Satte hårete mål som fireåring. I natt kan han oppfylle det