Er «karakterene» ulovlige?

Har Stavanger kommune lov til å gi skriftlige tilbakemeldinger til elever på barnetrinnet? Det skal Fylkesmannen nå vurdere.

Publisert: Publisert:

Her er et utdrag av skjemaet som 11 Stavanger-skoler skal ta i bruk dette skoleåret. Elevene vurderes på en skala fra 1 til 3. På nyere utgaver er tallene byttet ut med "lav", "middels" og "høy" måloppnåelse.

Denne artikkelen er over åtte år gammel

SVs Eirik Faret Sakariassen reagerte sterkt på Aftenbladets sak lørdag, som fortalte at 11 barneskoler i Stavanger gir tallvurderinger i flere fag, blant annet norsk, matematikk og engelsk. En lærer uttaler at dette er snikinnføring av karakterer, og hun får langt på vei støtte av Utdanningsforbundet i Stavanger.

— Etter å ha lest saken, sendte jeg en forespørsel til Kunnskapsdepartementet. Jeg ville vite om denne ordningen er innenfor de regler Stortinget har vedtatt for elevvurdering på barnetrinnet, sier Faret Sakariassen.

Sendte det videre

Nå har han fått svar. Departementet er enig i at Stavangers prøveordning kan være på kanten av lovverket. De ønsker å sende saken videre til Fylkesmannen i Rogaland for vurdering.

— Uansett hva Fylkesmannen konkluderer med, vil vi følge veldig nøye med på dette området i årene som kommer, lover Faret Sakariassen, ferskt bystyremedlem og skolepolitisk talsmann i SV i Stavanger.

SV mot Høyre

SV er sterk motstander av karakterer på barnetrinnet. De mener at konkurranse og rangering i skolen ikke er sunt for de yngste elevene.

— Høyre er for karakterer, og jeg mener å se et mønster på at Høyre i Stavanger prøver å omgå regjeringens politikk i flere skolesaker. De leter etter muligheter til å gå utenom regelverket, sier Faret Sakariassen og sikter til at Høyre var ett av partiene som foreslo å teste ut skriftlige tilbakemeldinger på barnetrinnet i Stavanger.

— Nå venter jeg spent på Fylkesmannens avgjørelse, sier han.

Eirik Faret Sakariassen i SV lover å følge nøye med på hva som skjer i skolepolitikken de neste årene.

Publisert: