Nå telles turistene på Rogalands største naturattraksjoner

Hva er tålegrensen for Preikestolen? Det kan kanskje et nytt telleapparat gi svar på.

Waldas Bubliauskas monterer rekkverk langs stien til Preikestolen, slik at alle skal sluses forbi det nye telleapparatet.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er veldig mange her i dag, sier Waldas Bubliauskas, opprinnelig fra Litauen, nå bosatt på Tau.

Bubliauskas, som er ansatt i Reidar Eie AS, er i ferd med å montere et rekkverk på et sted hvor flere stier møtes. Rekkverket skal sørge for å sluse turistene forbi det nye telleapparatet som er montert langs stien til Preikestolen. Turstøvler kommer trampende. Noen på vei opp, andre på vei ned. Mens han arbeider, går montøren stadig vekk forbi telleapparatet, så statistikken vil nok vise feil antall besøkende akkurat denne dagen.

Tallene måles for hvert kvarter hele døgnet, og telleren rapporterer inn en gang i døgnet. Daglig leder Helge Kjellevold ønsker ikke å gi opplysninger om besøkstall ennå. Først vil han forsikre seg om at tallene stemmer.

– Vi skal telle manuelt og kontrollere at telleapparatet er helt nøyaktig før vi går ut med tall, sier han.

Rekk verket sørger for at turistene ikke tar en snarvei utenom telleapparatet.

Over 300.000

I 2018 passerte fjellknatten for første gang 300.000 besøkende, en økning på 7 prosent fra 2017. Parkeringsinntektene var 12,3 millioner kroner i 2018, resultatet 3,6 millioner kroner.

Til nå er besøkstallene beregnet ut fra billettinntektene på parkeringsanlegget. I mai ble trafikktelleren installert for å gi enda sikrere tall. Det er også montert telleapparater i Flørlitrappene og på den nye stien mellom Refså kai og Preikestolen Fjellstue.

Ved Kjerag er det allerede telleapparat. Tellingen i fjor viste 50.505 besøkende i perioden 14. juni-16. oktober. Altså manglet en måned i starten av sesongen og 14 dager i slutten. Besøkstallet totalt anslås til cirka 54.000-61.000.

Hva er tålegrensen?

– På Preikestolen skal vi ha en spørreundersøkelse for å kople besøkstallet opp mot turistenes opplevelse. Blant annet for å få kunnskap om hva som er tålegrensen. På parkeringsplassen er det iPader hvor folk kan svare på spørsmål om hvor de kommer fra, hvilken aldersgruppe, hva de synes om turen, hva som eventuelt ikke var topp, om de har vært her før. Dersom folk er misfornøyde en dag, kan vi vurdere dette opp mot besøkstallet, eller om det er forskjeller mellom nasjoner. Vi tror nordmenn er mer sensitive for store folkemengder enn oversjøiske turister, men vi vet ikke. Derfor må vi finne dette ut. I løpet av sommeren vil vi få kunnskap, dette blir veldig interessant, sier Helge Kjellevold.

Kjerag har telleapparater allerede. Nå er turen kommet til Preikestolen og Flørli. Waldas Bubliauskas retter opp en stolpe.

Stiftelsen Preikestolen skal overta parkeringsanlegget, mens Norwegian Experience tar over Preikestolen Fjellstue. Fylkesmannen i Rogaland har ikke benyttet muligheten til å påklage salget av Preikestolen Fjellstue. Nå skal Strand kommune måle opp de nye eiendommene som skilles ut fra eiendommen til Stavanger turistforening.

Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Kjerag
 3. Ryfylke
 4. Strand
 5. Forsand

Mest lest akkurat nå

 1. Rapport: Svakere boligprisvekst de neste årene

 2. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 3. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 4. Politikerne diskuterte lekser: – Snikinnføring av leksefri skole

 5. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

 6. Skal man se én utstilling før dette året tar slutt skal man se denne!