50 dager med bråk i Folkeaksjonen nei til mer bompenger

Siden partilederen dukket opp i Oslo og truet med politiet, har årets valgsensasjon lignet mistenkelig mye på Folkeaksjonen nei til mindre bråk (FNB).

– Jeg føler at jeg har god kontroll på det, sa partileder Frode Myrhol 4. september om problemene i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

«Fanken, må på butikken for å kjøpe mer popcorn ... Dette er jo tidenes komedie, Netflix burde kjenne sin besøkelsestid og lage en serie her (...)»

Kommentaren kom fra en leser etter at hovedstyret omgjorde eksklusjonen av Alexandra Eva Lind i Sandnes.

Saken føyer seg inn i rekken av artikler om FNB-bråk i siden 1. august.

Her står Frode Myrhol foran en FNB-forsamling i Oslo 1. august. Møtet ble preget av utskjellinger, anklager og tårer.

1. august

Frode Myrhol setter seg på flybussen til Sola. Han skal til Oslo for å rydde opp i problemer internt i FNB i hovedstaden.

Vel framme rekker han ikke formelt å starte møtet på Røa før bråket starter. Han vil ha motstandere kastet ut og truer disse med politiet.

– Da får du prøve deg på meg først, svarer femtekandidat på valglisten, Daniel Stephanek.

Myrhol anklager folk i rommet for sjikane. Møtedeltakere krangler åpenlyst. Andrekandidaten i Oslo feller tårer. Flere forlater møtet i sinne og frustrasjon.

– Jeg har aldri opplevd så mye skitt, sier en deltaker til Myrhol i en pause.

(F.v.) Daniel Stephanek og Jan Eriksen, begge listekandidater for FNB i Oslo, ligger i konflikt med blant andre Danny Chaudhry, 3.-kandidat for FNB i Oslo, som før et møte i FNB Oslo 1. august ga Stephanek og Eriksen tydelig beskjed om hva han mente.

Lokallaget er revnet i to. Den ene siden sympatiserer med Myrhol, den andre ikke. Det finnes også noen i rommet som ikke helt vet hvilken side de skal tro på. Kandidater på FNB-valglisten er i full konflikt mot hverandre.

– Aldri i min villeste fantasi hadde jeg trodd at det skulle bli så vanskelig og ubehagelig å være med i FNB. Møtet var en absurd opplevelse, sier andrekandidat Cecilie Lyngby, som gråter underveis i møtet.

Hun er en av Myrhols trofaste støttespillere.

Det eksisterer to nettsider, to innmeldingsportaler og to medlemsregistre for FNB i Oslo. Disse er ikke synkronisert. Ikke minst er penger et problem.

Et slags interimsstyre får ti dager på seg på å finne en løsning. Hvis ikke er Myrhol innstilt på å opprette et FNB Oslo som FNB sentralt, altså i Stavanger, kan anerkjenne.

2. august

Aftenbladets reportasje plukkes opp i Aftenposten, VG og Dagbladet. Striden er blitt en nasjonal nyhet i innspurten av valgkampen.

FNB er en grinete, godterisugen unge i matkøen som peker på godteposen og legger seg ned på gulvet og vræler, sier Abid Q. Raja (V) etter å ha lest om Røa-møtet.

Myrhol har problemer med å argumentere på et «slikt lavt nivå» som det Raja gjør. Partilederen mener ingenting tyder på rot internt i FNB. Det er derimot rot utenfor FNB, ifølge Myrhol, som sier at de som saboterte møtet i Oslo, ikke var FNB-medlemmer.

Cecilie Lyngby er en støttespiller av Frode Myrhol. Hun tok til tårene under FNB-møtet på Røa i Oslo 1. august.

3. august

Dagbladet trykker en dobbeltside om Røa-møtet.

– Jeg begynte å gråte, jeg ble så lei meg, siteres Lyngby på i en fet overskrift over to sider.

5. august

– Partiledelsen har mistet kontrollen over partiet sitt, uttaler statsviter Svein Erik Tuastad til Aftenbladet og blir sitert i VG.

– Ledelsen i FNB har absolutt ikke mistet kontrollen på partiet, svarer Myrhol.

9. august

Dobbeltside med bilde av Myrhol i VG, som bruker seks spalter på tittelen NEDTUR etter et fall fra 6 prosent i juni til 2,5 prosent. Målingen ble tatt opp uken etter Røa-møtet. En direkte kobling påvises ikke.

10. august

FNB blir mer enn halvert på målinger hos Klassekampen og Nationen siden juni. Klassekampen viser til intern strid i Oslo og tvil om FNB vil gå til valg som nasjonalt parti ved stortingsvalget. Myrhol avfeier tvilen.

Nasjonalt ender FNB opp med 2,4 prosent i kommunevalget, og 3,4 prosent i fylkesvalget. I Oslo får FNB 5,8 prosent.

Partilederdebatt i Arendal. Siv Jensen (Frp) i duell med FNBs Trym Helge Aafløy.

12. august

Partilederdebatt i Arendal. MDG slår fast at bompenger er genialt i byene. Siv Jensen (Frp) «avliver» Trym Helge Aafløy, 1, kandidat i Bergen, i bompengeduellen, sier retorikkekspert til NTB.

Samme dag melder Aftenbladet at fristen er utløpt uten en løsning på FNB-striden i Oslo.

– Er dette en Oslo-sak eller impliserer det hele partiet?

– Vi har 11 lokallag og fire fylkeslag. Det er kun i ett lokallag at vi har en utfordring, forsikrer styreleder Morten Malmin til Aftenbladet.

Hvorvidt Myrhol kan kalle seg partileder og hvorfor det ikke er gjennomført et nasjonalt landsmøte, er også tema.

13. august

Myrhol er på plass i Arendal og tar æren for regjeringskrisen om bompenger.

14. august.

TV2 omtaler Oslo-striden og får tak i en upublisert pressemelding fra Oslo-fløyen som er i konflikt med Myrhol. Fløyen får ikke bruke FNB-logoen.

17. august

Oslo-bråket fortsetter og partiledelsen i Stavanger bestemmer seg for å opprette et nytt lokallag i hovedstaden.

18. august

Lokallagene i Sandnes og Klepp venter på kontingentpenger fra FNB sentralt, skriver Sandnesposten.

19. august

Myrhol sier til Aftenbladet at det egentlig ikke er en konflikt i FNB, fordi de ikke ser på det «andre lokallaget» i Oslo som en del av partiet.

21. august

Sentrale personer i FNB i Oslo har i det skjulte drøftet å stifte et nytt parti etter kommunevalget, slår Dagbladet fast, selv om påstandene blir avvist som tull av en representant fra den utstøtte Oslo-fløyen.

25. august

FNB Oslo-avdelingen som ikke anerkjennes sentralt, sender ut en pressemelding der etablering av et nytt partiledd, ved siden av FNB Oslo, beklages, fordi det har skapt forvirring for medlemmer og velgere.

Aina Larsen Grude var 1.-kandidat for FNB i Klepp. Hun fikk ikke være ordførerkandidat.

26. august

Bompengepartiets toppkandidat i Klepp, Aina Larsen Grude, nektes av FNB-styret i Klepp å debattere bompenger på Aftenbladets folkemøte, etter først å ha takket ja til å stille til duell om bompenger mot Ane Mari Braut Nese (H).

I spissen for dette står styreleder Geir Morten Øvestad, som sår tvil om Aftenbladets motiver.

2. september

Navnestriden i FNB havner i domstolen, ifølge Dagbladet.

3. september

Rettsfeiden vil finne sted på selveste valgdagen, melder Aftenbladet.

Advokat John Christian Elden konstaterer at FNB-velgere i Oslo får svaret på hvilket parti de egentlig stemte på – etter valget.

Styreleder Morten Malmin i FNB med advokat John Christian Elden i Oslo tinghus på valgdagen.

4. september

Myrhol får kamp om partiledervervet og sender sprikende signaler om han vil fortsette som partileder.

Kilder kritiserer Myrhols lederstil og håper han «aldri blir vår partileder». Myrhol svarer at det tydeligvis er problemer i partiet.

– Men jeg føler at jeg har god kontroll på det. Det er tydeligvis folk som tror de kan komme inn og kuppe dette, men jeg er fullstendig klar over hva som skjer, sier partistifteren.

Øvestad blir nevnt som en mulig ny, nasjonal partileder, og han bekrefter at han kan tenke seg vervet. Innsigelser mot Myrhol vil Øvestad først snakke om etter valget.

Geir Morten Øvestad.

9. september

FNB sentralt, ved Malmin og Elden, møter Oslo FNB til dyst i Oslo tinghus på selveste valgdagen for å stoppe bruk av navn og logo.

Planen var å stoppe dette før valget, men det gikk i vasken.

Førstnevnte side beskylder motparten for kuppforsøk, mens sistnevnte anklager motparten for datainnbrudd.

1.-kandidat i Klepp, Grude, blir ekskludert på selveste valgkvelden etter anklager om gjentatte brudd på partiets vedtekter.

Det står ingenting i FNB-vedtektene om eksklusjon sentralt, men Klepp fikk dette på plass i mai, opplyser Øvestad. (OBS! Presiseringen om Klepp er lagt til etter publisering).

I Bergen drar Øyvind Klementsen i gang en skål til ære for 1.-kandidat Trym Aafløy. Klementsen blir kastet ut av valgvaken, raser og anklager Aafløy for å være diktatorisk, skriver Dagbladet. Før valgvaken ville Aafløy begrense hvem pressen kunne snakke med og ta bilde av, meldte Medier24.no.

Frode Myrhol (FNB) fikk mye kritikk da det blir kjent at han vil samarbeide med MDG i Stavanger.

10. september

FNB vil inngå et valgteknisk samarbeid blant annet med partiet «som elsker bompenger», MDG, i Stavanger.

I Sandnes takker FNB nei til lederverv «rett og slett på grunn av kompetanse, vi er uerfarne», ifølge Ellen Karin Moen, som ikke er begeistret for Myrhol.

Hun er for øvrig programleder i Radio Kos, en kanal som har kjørt en rekke FNB-innslag og oppfordringer om å stemme på FNB før valget.

Moen forlot i 2012 Frp i Sandnes etter en bitter personstrid der hun uten hell forsøkte å få nestlederen i Frps bystyregruppe ekskludert, ifølge RA.

– Høyre er et parti som tenker på Sandnes – som er glad i Sandnes og byens innbyggere, skrev hun på Facebook da hun i 2013 meldte seg inn i Høyre.

Ellen Karin Moen.

11. september

Kritikken mot FNB hagler etter at Stavanger-planene blir kjent. FNB-velgere føler seg lurt, men Myrhol mener stormen vil stilne.

13. september

Sandnesposten melder at Alexandra Eva Lind, som ble en profil i Nok er nok-bevegelsen, har fått beskjed av Sandnes-ledelsen om at hun ikke får være medlem i noen av de kommunale utvalgene.

– Jeg er rimelig sjokkert, sier Lind til avisen.

Alexandra Eva Lind.

15. september

Sandnesposten melder at Lind er ekskludert fra Sandnes-styret. Hun beskyldes for ukollegial opptreden og for å ha skadet partiet eller medlemmers omdømme.

Lind fikk flest personstemmer i FNB Sandnes og får støtte fra Myrhol. Han varsler kraftige reaksjoner på at Malmin ikke fikk slippe inn på et konstituerende møtet i FNB Sandnes

– Her virker det som om styret i Sandnes har gått til desperate handlinger, sier Myrhol til Aftenbladet.

Myrhol sier at Lind ikke blir ekskludert, men at andre henger i en tynn tråd.

Moen velges enstemmig til leder for FNB i Sandnes.

16. september

Moen føler seg urettferdig beskyldt for å ville fjerne Lind fra partiet.

Moen vil ikke utdype årsaken til eksklusjonen fordi dette er en personalsak og styret, som hun har full tillit til, har tatt avgjørelsen.

– Lind fikk tilbud om en plass i kommuneplankomiteen, men den ville hun ikke ha. Hun sa at hun ikke var interessert i kart, sier Moen til Aftenbladet.

Ekstraordinært styremøte FNB i Stavanger. Frode Myrhol (t.v.), Lars Peter Endresen og Morten Malmin (t.h.)

17. september

Lind-utkastelsen utløser et ekstraordinært krisemøte hjemme hos styremedlem Leif B. Høybakk på Tasta i Stavanger.

Ekskluderingen av Grude i Klepp blir omgjort. Dette blir tema på et styremøte i Klepp samme kveld.

Linds situasjon er uavklart.

18. september

Styreleder og nestleder i hovedstyret til FNB skal møte to representanter fra Sandnes-styret, men møtet avlyses, melder Sandnesposten.

Grude er glad og fornøyd over at hun likevel ikke er ekskludert og sier til Aftenbladet at hun er blitt holdt oppe av at flere partier i Klepp har tatt vare på henne.

Hovedstyret omgjør eksklusjonen av Lind.

Ifølge en pressemelding fra Øvestad melder 15 medlemmer i Klepp seg ut av partiet i protest. Tillit til den sentrale ledelsen er borte og en samlende leder sentralt etterlyses.

Nyheten går landet rundt.

FNB sentralt godtar ikke Klepp-utmeldingene, fordi personer på utmeldingslisten hevder de ikke er blitt spurt om dette.

Én av disse, Herman Bærheim i Klepp FNB, avviser at han har meldt seg ut.

Påtroppende Klepp-ordfører Sigmund Rolfsen (Ap) konstaterer at FNB sliter voldsomt med å samle trådene.

Disse to styrer FNB: Frode Myrhol er i praksis partileder, mens Morten Malmin (t.h.) er øverste administrative leder.

19. september

Myrhol sier han forventer at Lind blir tildelt et verv når flertallspartiene Ap, Frp, Sp og FNB trolig presenterer sin kabal fredag for de politiske utvalgene. Hvis ikke blir det konsekvenser, varsler Myrhol. Selv ønsker Lind å sitte i utvalget for byutvikling.

Moen ber i en SMS om ro i saken.

NB! Aftenbladet skrev opprinnelig at Myrhol ikke visste hvorfor Aafløy deltok under partilederdebatten i Arendal. Myrhol avkrefter dette og forklarer at han selv skulle delta i Dagsnytt 18 på NRK i Arendal. Ingen dramatikk i det, opplyser Myrhol.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)
 3. Bompenger
 4. Kommunevalg 2019
 5. Frode Myrhol

Mest lest

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil