Fagforbundsleder ber Nav-sjef og statsråd vurdere stillingene sine

Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kan måtte vurdere sine stillinger, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Nav-direktør Sigrun Vågeng (til venstre) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på pressekonferansen om trygdesaken mandag.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Til VG sier fagforbundslederen at det sannsynligvis dreier seg om «flere justismord enn det NAV-direktøren og arbeidsministeren har fingre å telle med».

– Dette er ikke greit. Statsråden er ansvarlig. Og om hennes forklaring til Stortinget stemmer overens med sakene mediene nå avdekker, må både hun og NAV-direktør Vågeng vurdere sine stillinger. Heller ikke statsråder kan sende uskyldige mennesker i fengsel uten at det får alvorlige konsekvenser, sier Eggum.

På vegne av statsråd Anniken Hauglie svarer statssekretær Vegard Einan (H) at de nå gjør alt i sin makt for å hindre at noe lignende skjer igjen og at staten skal rydde opp etter seg gjennom å gi oppreisning til dem som er urettmessig straffet eller har fått urettmessige krav. Han viser videre til den varslede eksterne granskingen og at det er viktig å få fakta på bordet.

Overfor VG svarer Nav-direktør Sigrun Vågeng slik:

– Det er ikke min oppgave å kommentere om jeg bør gå. Det jeg konsentrerer meg om nå, er å sørge for at vi får full oversikt over situasjonen og å rette opp i de sakene hvor vi har gjort feil. Det er min, og hele organisasjonens førsteprioritet.

Mandag opplyste Riksadvokaten at minst 48 personer er uriktig dømt for trygdesvindel i norske domstoler – 36 av dem er dømt til fengselsstraff. Torsdag ble det kjent at ytterligere minst ti saker er funnet ved tre domstoler.

Les også

 1. Ingen trakk i nødbremsen: Sju domfelt etter at Nav fikk mistanke om feil

 2. Ti nye straffesaker knyttes til Nav-skandalen

 3. – Politikarar, mektige byråkratar og dommarar har alle vore blinde og døve.

 4. Trygdeskandalen: Psykiske lidelser nevnt i hver tredje dom

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. – Julebordsesongen er nå avlyst

 4. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

 5. Denne salaten fra Jæren er levert fra opp­dretts­laks på land

 6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.