Nordtun: – Ingen hestehandel om Paradis

Påtroppende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i Stavanger tilbakeviser at det er politisk hestehandel som ligger bak kravet om en ny områdeplan for de ubebygde delene av Paradis.

Kari Nessa Nordtun (Ap) avviser at det er hestehandel i Paradis er en del av maktskiftet i Stavanger.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var i Aftenbladet tirsdag at Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen, var bekymret over at ikke kommunen ruller ut den røde løperen når en bedrift som Aker BP vil etablere seg i Paradis.

Les også

Næringsforeningen: – Ikke la hestehandel bremse Paradis

– En politisk hestehandel som ikke er verdig Stavanger, mener Minge, som viser til at et samlet bystyre i mars vedtok sentrumsplanen uten krav om en forsinkende områdeplan i Paradis. Dette kravet dukket imidlertid opp som en del av det nye flertallets politiske plattform etter valget.

Aker BP har signalisert at de ikke har tid til å vente i 1–2 år på en slik ny plan.

– Det bør ikke være ukjent for noen at kravet om en områdeplan kunne dukke opp igjen, sier Nordtun.

– Men det dukket ikke opp i mars, da sentrumsplanen ble vedtatt?

– Går vi litt tilbake i behandlingen av sentrumsplanen, til høringen i 2017, vil man se at denne muligheten har vært der hele veien. Da lå det inne krav om områdeplan for viktige utbyggingsområder som Nytorget, havnefronten og Paradis. Kravet ble tatt ut mest på grunn av Nytorget der det allerede var vedtatt en offentlig arkitektkonkurranse. Vi mente da det var unødvendig og fordyrende byråkrati å kreve en områdeplan i tillegg, sier Nordtun.

– Samtidig ble vedtaket fulgt opp med at kommunen til enhver tid kan vurdere behovet for områdeplan i henhold til gjeldende lovverk, legger hun til.

– Det har vært arkitektkonkurranse i Paradis også?

SAMLESIDE: Les mer om Paradis

Les også

Aker BP: Førstevalget er Paradis

Les også

Aker BP slipper ikke inn i Paradis ennå

Les også

Paradis, Venstre og Mímirs frodige språk

– Det har vært en privat arkitektkonkurranse som omfatter bare deler av området. En områdeplan vil ta for seg helheten i hele det uregulerte området, fra like nord for Strømsbrua og helt inn. Dette er et så viktig område for Stavanger at både utbyggere og innbyggere må få si sitt om hva området skal inneholde, og ikke minst hvilke møteplasser det skal legges til rette for, sier Nessa Nordtun.

– Næringsforeningen, NHO og Aker BP er ikke fornøyd med forutsigbarheten når det gjelder milliardinvesteringer i Stavanger, slik det her er snakk om?

– Jeg tror forutsigbarheten vil bli langt bedre for alle parter med en slik områdeplan på plass. Verken utbyggerne eller Aker BP har fått noe grønt lys for planene i Paradis. Planene er ikke engang levert inn til kommunen, og det er ingen som kan si hvordan planen ville bli tatt imot i første og andre behandling i kommunen. Det er dermed ikke sikkert at vår beslutning om områdeplan betyr noen utsettelse i det hele tatt, sier Stavangers neste ordfører.

– Det er tungt å dra i gang så store utbygginger. Fjerner dere ikke selve lokomotivet nå når dere driver Aker BP ut av Paradis?

– La det være klart at vi anser Aker BP som en stor og viktig bedrift som vi mer enn gjerne vil beholde i Stavanger. Det vil være å undervurdere både Aker BP og utbyggerne å tro at de ikke får til dette på grunn av dette kravet om områdeplan, sier Kari Nessa Nordtun.

Publisert:
 1. Kari Nessa Nordtun
 2. Aker BP
 3. Harald Minge
 4. Byutvikling
 5. Utbygging

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»