Nedgang for 12. måned på rad

Ved utgangen av desember melder NAV om at det er 8059 helt ledige i Rogaland. Sammenlignet med samme måned i 2016 er det en nedgang på 31 prosent.

Publisert: Publisert:

Ifølge tall fra NAV fortsetter arbeidsledigheten å synke i Rogaland. Ved utgangen av desember er 8059 personer helt ledige. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

På samme tid i fjor var det 11.617 helt ledige i Rogaland, noe som utgjorde 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Ifølge de oppdaterte tallene fra NAV er ledigheten ved utgangen av desember nede i 3,2 prosent.

2448 personer deltok imidlertid i et arbeidsrettet tiltak i desember, noe som utgjør en bruttoledighet på 10.507. Det utgjør 4,1 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland.

– Vi opplever fortsatt en tilfriskning i arbeidsmarkedet, og nå kan vi se tilbake på 12 måneder med sammenhengende nedgang. Det vi kan si i dag er at vi nådde bunnen for nøyaktig ett år siden, og siden har vi sett en betydelig forbedring. Fra en bruttoledighet på 5,7 prosent til 4,1 prosent i dag, sier NAV-direktør i Rogaland Truls Nordahl til Aftenbladet.

Det er imidlertid en liten økning i tallet på arbeidsledige siden utgangen av november, hvor 7991 personer var registrert som helt ledige i Rogaland. Tar man med de 2381 arbeidssøkerne som var på arbeidsrettet tiltak, var det totalt 10.372 ledige ved utgangen av november.

– NAV sammenligner aldri med måneden før. Det er ulike sesonger, og det vil alltid se ut som om det går opp. De sesongjusterte tallene viser at arbeidsledigheten går ned, for 12. måneden på rad, sier Nordahl.

Et poeng er spørsmålet om de som går ut av dagpengeordningen etter to år, og inn på økonomisk sosialhjelp, fortsetter å stå registrert som arbeidsledig hos NAV og dermed gjerne ikke viser på statistikken.

Ifølge Nordahl oppfordrer NAV alle arbeidssøkende til å fortsatt stå registrert for å kunne få tilbud om tiltak og oppfølging, og han har inntrykk av at flertallet velger å fremdeles stå registrert.

Størst ledighet i Sola og Sandnes

Størst er fremdeles arbeidsledigheten i Sola, Sandnes og Stavanger med henholdsvis 4,9 prosent, 4,9 prosent og 4,7 prosent.

Suldal er fremdeles den kommunen med lavest bruttoarbeidsledighet, med 0,8 prosent.

– Det er viktig å understreke at arbeidsledigheten fremdeles er relativt høy i Stavangerregionen, sier Nordahl.

Det er 0,1 prosent flere som er registrert på arbeidsretta tiltak ved utgangen av desember i år sammenlignet med samme måned i fjor. Tallet på unge ledige har gått ned fra 2987 til 1901.

Flere langtidsledige

4506 personer hadde vært arbeidssøker i 26 uker eller mer i desember. Det er 1411 færre enn på samme tidspunkt i fjor. På den negative siden er det 52 prosent flere som har vært helt arbeidsledige i 104 uker eller mer. Nordahl sier han tror på bedring også for denne gruppen.

– Oppsvingen de siste månedene viser at det også vil komme gruppen med langtidsledige til gode. Når ledigheten går ned og det blir flere jobber, er det større mulighet for at bedriftene vil ansette personer som kanskje ikke har den kompetansen de er på jakt etter, sier han.

Tror på videre opptur

Det ble utlyst 1694 ledige stillinger i Rogaland i desember, og yrkesgruppene med flest utlyste stillinger i desember var ingeniør- og ikt-fag (329), helse, pleie og omsorg (328) og industriarbeid (159).

NAV melder at flere undersøkelser det siste året viser at det er mer optimisme i næringslivet i Rogaland, og tallet med varsler om driftsinnskrenkinger i 2017 er på samme nivå som før oljenedturen startet høsten 2014. Nordahl tror arbeidsledigheten vil fortsette å stupe.

– Vi kan ikke forvente å komme dit vi var. Vi har hatt en ledighet som har vært helt usannsynlig lav. I første omgang tror jeg vi er på vei mot snittet av landet, og en bruttoledighet på mellom 3 og 3,5 prosent vil være veldig bra, sier Nordahl.

Ved utgangen av desember var det registrert totalt 65.400 helt arbeidsledige hos NAV, en nedgang på 13.200 sammenlignet med desember i fjor. 55 prosent av de helt ledige mottok dagpenger i desember.

Til sammen var 85.000 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkende som deltar på tiltak fra NAV.

Les også

Rosenberg ansetter 250 nye

Les også

300 millioner til forskning på olje og gass

Les også

Helsekommisjon plasseres i Stavanger

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Endelig ute av isolasjon: Slik oppdaget Berisha at han kunne være koronasmittet

 2. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege

 3. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 4. Hårreisende og tragisk? Ordføreren er helt enig

 5. På lang sikt ser det ganske mørkt ut for Stavanger, dersom det fort­setter som i dag

 6. Silje rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips

 1. Økonomi
 2. Rogaland
 3. Nav