Brannvesen og politi må stoppe grillere og bålbrennere

Langt fra alle fikk fredag med seg Brannvesenets totalforbud mot grilling - også i egen hage.

Nå er all grilling forbudt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– I løpet av ettermiddagen og kvelden har enten vi eller politiet vært ute på mellom 10 og 15 oppdrag for å få folk til å slukke grillen. Folk har etterfulgt våre anvisninger, og de fleste har sagt at de ikke visste at det nå var totalforbud mot grilling, sier operatør Glenn Bjarne Dirdal i Rogaland brann og redning til Aftenbladet.

Brannvesenet hadde fredag ute biler for å undersøke utsatte offentlige plasser som blant annet Møllebukta, Vaulen badeplass, og siden mange mannskaper er opptatt med brannen på Ombo, har også politiet hjulpet til.

Folk reagerer

– Vi har også fått en del henvendelser fra privatpersoner om andre som har grillet. Vi har da bedt dem om å si fra om forbudet, eller vi har sendt ut en bil, sier Dirdal.

Også lørdag var det noen som ikke aksepterte totalforbudet. Både politiet og brannvesenet måtte rykke ut for å stanse ivrige grillere og bålbrennere.

Rogaland brann og redning sendte klokken 15.30 fredag ut en pressemelding om grillforbudet:

«Brannfaren i Sør-Rogaland er nå så stor at all bruk av ild utendørs er å regne som uaktsomhet. Det vil si at det heller ikke lenger er anledning for privatpersoner å grille i egen hage eller på egen veranda eller terrasse», heter det i meldingen.

Gjelder også gassgrill

Forbudet gjelder også gassgrill.

Rogaland brann og redning understreker at det ikke vil bli gitt noen dispensasjoner fra totalforbudet.

Les også

Brannvesenet: – Folk respekterer ikke bålforbudet

- Det er kritisk tørt ute nå, og værvarslingen viser ingen tegn til regn i nær framtid. På bakgrunn av den pågående skogbrannen på Ombo og værvarselet i tiden framover, innfører vi totalforbud som gjelder bruk av all ild utendørs. Vi kan få utfordringer med å håndtere en stor hendelse nummer to slik situasjonen er nå, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning IKS.

Les også

343 branner i inn- og utmark bare i mai

Blir nedringt

Mange sliter med å respektere utvidelsen av ildforbudet. Klokken 16.20 kommer brannvesenet med en bønn til pågående grillere:

Totalforbudet vil gjelde fram til det kommer ny beskjed fra brann- og redningssjefen.

– Vi har fått svært mange telefoner fredag kveld. Mange er uenige i totalforbudet, andre vil søke dispensasjon, slik at de kan grille likevel. Det har vi ikke anledning til - det er umulig for oss å få til, sier Ståle Fjellberg, varabrannsjef og avdelingsleder beredskap Rogaland brann og redning IKS.

Ståle Fjellberg, varabrannsjef og avdelingsleder beredskap Rogaland brann og redning IKS.

– Aldri opplevd liknende

Han kaller situasjon helt unik.

– Jeg har aldri opplevd noe i nærheten av dette, og jeg har vært nesten 30 år i bransjen. Værsituasjonen er ekstrem, sier Fjellberg.

Han har forståelse for at mange synes forbudet er vanskelig å forstå, men han håper at folk likevel vil respektere det.

– Foreløpig har vi god beredskap, selv om vi har veldig mange folk i arbeid på Ombo. Men hvis vi får en ny stor brann, enten i skog og mark eller i verneverdig trehusbebyggelse, vil dette vært meget krevende å håndtere. Når det er så tørt som nå, sprer branner seg veldig raskt, også i bebyggelse. Vi er svært redde for å få flere store hendelser nå, sier Fjellberg.

Les også

Brannvesenet: – Folk respekterer ikke bålforbudet

Han viser til at andre byer, blant dem Bergen, har vurdert situasjonen på samme måte. Også der er det innført totalforbud mot ild utendørs.

Kontrollerer

Fredag kveld har Rogaland brann og redning brannbiler ute for å kontrollere at forbudet overholdes.

– Mange har rett og slett ikke fått det med seg, sier Fjellberg.

Det er politiet som følger opp eventuell straff for dem som bryter forbudet. Brannvesenets rolle her er forebyggende.

– Det eneste som kan gjøre situasjonen tryggere, er betydelige mengder nedbør over tid, sier Fjellberg.

Publisert: