Rogalendinger sentrale i spillet om ny regjering

– Samtidig som vi forhandler, skal vi også styre landet, påpeker en av rogalendingene som kan bidra til å gi Norge en ren flertallsregjering.

Atle Simonsen (bak til venstre) er blant rogalendingene som får viktige roller i arbeidet med å lage en regjeringsavtale mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre. Her fra pressekonferansen på Hadeland i 15-tiden onsdag med Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag ettermiddag startet Høyre, Frp, Venstre og KrF forhandlinger om ny regjering på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland.

Statsminister Erna Solberg er klar på at krevende forhandlinger er i vente, men mener sonderingene før jul har vist at det er gode muligheter for å oppnå enighet.

– Jeg er glad for at vi står her og at det er grunnlag for en regjering som både kan ha et trygt stortingsflertall og som kan få gjort mye i en tid der Norge er blant de rolige politiske stedene når resten av verden er urolig, sa Solberg i sin innledning.

Les også

OVERSIKT: Regjeringsflokene fra A til Å

Granavolden gjæstgiveri på Hadeland er vertskap for regjeringsforhandlinger som er ventet å vare i om lag to uker.
Les også

LEDER: 2019 blir et heftig år i norsk politikk

Solvik-Olsen-retur fra USA

Flere rogalendinger vil de kommende ukene være toneangivende når Norge igjen kan få en regjering med rent flertall i Stortinget.

Det vil i så fall være første gang borgerlig side har rent flertall siden Kåre Willochs Høyre-, KrF- og Senterparti-regjering fra 1983 til 1985.

 • 2. nestleder Bent Høie (H) slutter seg til Høyres delegasjon bestående av Høyre-leder Erna Solberg, 1. nestleder Jan Tore Sanner og statssekretær og stabssjef Lars Øy (H) fra Statsministerens kontor.
 • 1. nestleder i KrF, Olaug Bollestad, 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad, Oslo-politiker Erik Lunde og Jorunn Hallaråker (sekretær) representerer KrF.
 • 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen, partileder Siv Jensen, konstituert 1. nestleder Sylvi Listhaug, parlamentarisk leder Hans Andreas Limi og Fredrik Färber (sekretær) utgjør Frps lag.
Her ankommer Olaug Bollestad (nærmest døren) regjeringsforhandlingene på Granavolden gjæstgiveri på Hadeland. – Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) har med seg en sekk på 40 kilo, sier Bollestad om nestlederkollegaen som tilsynelatende stiller godt forberedt på et lengre opphold.

– Samtidig som vi forhandler, skal vi også styre landet

Statssekretær Atle Simonsen (Frp) vil tilbringe mye tid på Hadeland de neste ukene som pressesjef, strateg og tilrettelegger for finansminister Jensen.

– Samtidig som vi forhandler, skal vi også styre landet. I tillegg vil jeg delta i diskusjoner med forhandlerne underveis, skriver Simonsen i en tekstmelding.

Statssekretæren forutsetter gjennomslag for viktige Frp-saker for å komme i mål. Han legger ikke skjul på at forhandlingene blir vanskelige.

– Våre viktigste prioriteringer er strengere innvandringspolitikk, bedre veier, trygg eldreomsorg og lavere skatter og avgifter, skriver han.

Atle Simonsen (t.v.) er statssekretær for Siv Jensen. Bildet ble tatt før jul.

Stort KrF-apparat

KrF har etablert en omfattende struktur for å forankre forhandlingene underveis. En Knut Arild Hareide-ledet referansegruppe, der fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) er medlem, vil bli orientert og konsultert.

Les også

SIV JENSEN: – Uaktuelt å øke skatte- og avgiftsnivået

Venstre-kvartetten Jan-Christian Kolstø, Idunn Helle, Monica Tjelmeland og Geir Olsen samt Thordis Widvey Haugen (H), alle fra Rogaland, er også på plass på Hadeland.

I tillegg vil en Hans Olav Syversen-ledet rådgivergruppe være på plass på Hadeland for å bistå KrF-forhandlerne og jobbe praktisk og konkret med ulike spørsmål og saker. I gruppen inngår Julie Kristine Kordahl, Aksel Jakobsen, Erlend Kjærnsrød samt kommunikasjonsrådgivere.

– Målet er å lykkes, men det er ingen automatikk i at det vil skje. Det er ikke om å gjøre å gå i regjering uten politisk gjennomslag. Hele poenget med å gå i regjering, er å få politisk gjennomslag, understreker Bollestad.

Hun åpner for å gå til Ap og Sp om regjeringsmakt dersom forhandlingene på Hadeland havarerer.

– Grunnen til det er en enighet i partiledelsen om at vi ikke ønsker å bli stående i spagaten vi har vært i. Jeg er tydelig på at KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, sier Bollestad.

– I utgangspunktet håper vi å være ferdig etter to uker, men vi har med svære kofferter med rene klær for lang tid framover. Vi vet aldri når dette er ferdig, sier hun.

Partileder Trine Skei Grande (V) og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik skal forhandle for Venstre. Statssekretær Audun Rødningsby (V) er også en del av Venstres delegasjon.

Sikkerhetsopplegget er omfattende før forhandlere, rådgivere og stab fra Høyre, Frp, KrF og Venstre skal prøve å snekre en ny regjeringsplattform på Hadeland.

Krav

Strengere innvandrings- og asylpolitikk, bedre veier, trygg eldreomsorg og lavere skatter og avgifter er løftet fram av Siv Jensen som Frps viktigste saker i forhandlingene.

Hovedkravet til Venstre er å kutte klimagassutslipp. Selvstendig rett til betalt foreldrepremisjon for alle fedre, fjerning av refusjonsordningen for oljeleting og ingen endring av abortlovens 2c, som åpner for senabort etter tolvte uke når det er fare for barnets liv, er også blant Venstre-kravene. Barn, unge, kunnskapspolitikk, arbeidsliv, rusreform og likeverd er også trukket fram som viktige tema for Venstre.

Les også

ERNA ADVARER: Nei til ny moro med høyere skatt eller økt pengebruk.

KrF legger landsstyrets vedtak fra september til grunn for sine krav, ifølge Bollestad. KrF har utad trukket fram bevaring av den kristne kulturarven, barnevernsreform, familieløft, likeverdsreform, klima, fattigdom, distriktspolitikk og landbruk som viktige saker for KrF. Abortspørsmålet vil også bli en del av forhandlingene, men Ropstad bekreftet onsdag at KrF ikke kommer til å stille ultimatum om abort eller andre ting.

Høyre har før forhandlingene advart mot økt pengebruk, høyere skatter og omprioriteringer som rammer overordnet politikk som jobbskaping og grønn omstilling. KrF-kravet om et eget utviklingsdepartement er skutt ned av utviklingsminister Nikolai Astrup (H), som blant annet mener det vil gi mer byråkrati, dobbeltarbeid og økte kostnader, ifølge Bistandsaktuelt.

TV2 har framhevet abort, rusreform, innvandring og asyl samt klima- og bilpolitikk som saker som kan velte regjeringsprosjektet.

PS! Høie, Solvik-Olsen og Tengesdal besvarte ikke Aftenbladets henvendelser.

Publisert:
 1. Atle Simonsen
 2. Solveig Ege Tengesdal
 3. Kjell Ingolf Ropstad
 4. Olaug Bollestad
 5. Knut Arild Hareide

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland