Pølsebilde ble het potet

Det som skulle være lørdagskos for eldre i Sola er blitt en heftig debatt om eldreomsorg og hva som blir servert på tallerknene på sykehjem.

Publisert: Publisert:

Dette bildet har skapt enorm debatt om eldreomsorg og hva som blir servert på sykehjem. Men bildet forteller ikke hele historien. Foto: Helén Meling Langeteig

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Et bilde av en tallerken med to pølser, litt potetsalat og en skive med lyst brød med smør delt i to er blitt en het potet, og debatten om hva som blir servert på sykehjem har tatt fyr på Facebook.

– Det som er på tallerkenen var det som sto på menyen fra Sola storkjøkken som kveldskos på lørdag, men vi serverte aldri tallerkenen slik, sier virksomhetsleder Tom Laab ved Tananger bo og hjemmetjenester (Tabo) til Aftenbladet.

Det hele begynte med at Helén Meling Langeteig skulle innom for å besøke moren, som er dement, på sykehjem i Tananger før hun dro på påskeferie, og hun hadde med blomster og påskegodt til beboere og ansatte.

– Ikke fullverdig måltid

Da hun kom inn på kjøkkenet, hadde de akkurat fått levert maten som skulle være lørdagskos for beboerne. Langeteig reagerte på det som var levert og spurte en av de ansatte om å legge maten opp på en tallerken slik at hun kunne ta et bilde.

– I påsken har de fleste av oss ekstra god mat, og jeg synes det var sørgelig å innlede påsken med dette. Det som ble levert var under pari og var ikke et fullverdig ernæringsmessig måltid. Jeg er kanskje bortskjemt med god hjemmelaget mat fra bunnen. Men dette var fargeløst uten grønnsaker, sier Langeteig.

Vi serverte aldri tallerkenen slik

I ettertid har hun fått informasjon om at de ansatte gjorde en ekstra innsats og skaffet karbonader med løk og noe grønnsaker i tillegg til maten på tallerkenen hun tok bilde av, og hun understreker at poenget aldri har vært å henge ut sykehjemmet og de som jobber der.

– Rett skal være rett, og ære være de ansatte for det. Dette forandrer imidlertid ikke det faktum at maten som ble levert var uakseptabel, utilstrekkelig og ikke et sammensatt, fullverdig måltid, sier Langeteig.

Tok fyr på Facebook

Etter at bildet av tallerkenen ble delt i et innlegg på Facebook har det strømmet på med reaksjoner. Mandag formiddag var innlegget delt mer enn 7300 ganger. I tillegg var det over 4800 kommentarer og mer enn 15.000 som har engasjert seg med sinte og triste fjes. Mange kaller det «en skam», «skammelig», «grusomt» og «uhørt».

– Jeg er overveldet over alle reaksjonene jeg har fått og prøver å fordøye at innlegget har tatt av på denne måten. Pølsene blir bare en bagatell i den sammenhengen, men ut fra alle reaksjonene er det tydelig at jeg har truffet en nerve. Når det er så mange som engasjerer seg, må det være noe som opptar utrolig mange mennesker. Dette er noe som rører med hjertene til folk. Eldre er en voksende gruppe i samfunnet, og det er mange pårørende, sier Langeteig.

Her er Langeteigs innlegg. Hun har redigert teksten i forhold til slik den var opprinnelig:

Helén Meling Langeteig

Lunsjrett til kvelds

Mat til beboere ved sykehjem i Sola er laget av Sola Storkjøkken, som eies av kommunen. Virksomhetsleder Tom Laab ved Tabo synes det som ble levert fra Sola storkjøkken var i minste laget og forteller at de ansatte ønsket å tilføre noe ekstra. Derfor steikte de også karbonader med løk og skar opp agurk og tomat.

– Når vi mener at vi kan berike maten litt mer, pleier vi å gjøre det. Jeg har ikke noen statistikk på hvor ofte vi gjør det, men vi prøver å få det til så godt vi kan innenfor de rammene vi har, sier Laab.

Vanligvis får beboerne middag klokken 16. Men på lørdager får de middag klokken 13, kaffimat klokken 16 og ekstra kveldsrett som lørdagskos ved 19-tiden.

– Tidligere på dagen hadde vi servert grøt til middag, og dette er som en ekstra lunsjrett på kvelden, sier Laab.

– Hva synes du om alle reaksjonene på Facebook?

– Dette går selvfølgelig inn på våre ansatte. De er lei seg for det inntrykket som blir skapt, og de føler at det kommer feil ut. Bildet på Facebook stemmer ikke med det som ble servert, sier Laab.

Kommunen tar selvkritikk

Sola kommune tar selvkritikk for det som ble levert fra kommunens storkjøkken etter det store engasjementet på Facebook, og Laab stiller seg bak det kommunen skriver.

«Engasjementet og kritikken i et innlegg som er mye delt, handler om mangler på grønnsaker og annet næringsrikt tilbehør i en matservering fra kommunens storkjøkken lørdag kveld. Dette er vi enig i. Et godt måltid på lørdagskvelden skal for våre beboere være både sunt, fristende og det skal smake godt. Denne lørdagen manglet dette, og slik skal det ikke være. Vi lover derfor å gå igjennom rutinene for å unngå at dette skjer igjen», skriver kommunen på Facebook.

Sola-ordfører Ole Ueland har også kommentert kritikken.

– Jeg er enig i at kveldsmåltidet som ble levert lørdag kveld ikke var godt nok. Vi må bare beklage. Dette er nå grepet fatt i for å unngå at det skjer igjen, skriver Ueland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

 2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 3. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 4. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 5. Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

 6. Ble ikke straffet for homohets. Her er dommerens forklaring

 1. Sykehjem
 2. Sola
 3. Sola kommune
 4. Helse
 5. Facebook