Charles Tjessem tester sykehjemsmat

– Joda, det var stor forskjell, slår Charles Tjessem fast etter at han torsdag spiste komlemiddag på to av byens sykehjem.

- Siden jeg snart er 103 år, spør mange meg hva jeg spiser. Svaret er vanlig, god mat, forteller Alf Oskar Olsen til Charles Tjessem ved Domkirkens sykehjem.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tjessem er en av Norges mest kjent kokker. Han har vunnet den internasjonale konkurransen Bocuse d’Or, ledet Gastronomisk institutt i Stavanger og drevet flere restauranter.

Da Aftenbladet bad han bedømme sykehjemsmat, stilte han opp på flekken:

– Dette opptar meg. Jeg vil gjerne ha god mat når jeg havner på sykehjem. Og de som er der nå, fortjener virkelig god mat, sier han.

Vi dro først til Domkirkens sykehjem som har eget kjøkken, deretter til Bergåstjern sykehjem som er .

Tjessem tok seg god tid og pratet både med de gamle, styrerne og ansatte. Her er hans evaluering:

DOMKIRKENS SYKEHJEM (lager mat på eget kjøkken)

Domkirkens sykehjem har 29 beboere og lager maten på eget kjøkken.
Alt på denne tallerkenen er tilberedt "fra bunnen av" samme dag som den ble servert. Jada, de har raspet poteter til komlene. "Over mitt lik", svarer kjøkkensjef Brit Sandvik Grønnestad når Aftenbladet spør om det ikke hadde vært mer lettvint å bruke pulverposer fra Toro.

Maten: - Komlene smakte godt. Kjøttet var ok, men stykkene var litt tynne. Jeg kunne tenkt meg litt mindre men tykkere stykker - som gjør at du får mer preg på kjøttet. Både kjøtt og komler var litt i salteste laget. Jeg hadde nok valgt en lettere og mindre feit pølse. Komle er kraftig kost.

Kålrabistappa skulle jeg gjerne hatt litt grovere konsistens på. Jeg forstår at de er opptatt av at maten skal være lett å tygge og svelge, men da hadde jeg heller kjørt kålrabien til puré og tilsatt melk og smør. Jevningen hang litt igjen i munnen. Potetene var greie nok.

Persilledryss fiffet opp. En gulrot hadde også gjort seg - både tilført farge og vitaminer.

Most mat trenger ikke bli en grå masse. Her er komler, kjøtt, poteter og kålrot most hver for seg.

Bordet: - Koselig med tøyduk, servietter, orkidé. Savnet levende lys. Fint porselen.

Spiserommet: - Her ligger det kraftige forbedringspotensialet: Atmosfæren kan forbedres med lamper i stedet for lysrør, og lydforholdene var ikke gode.

Totalen: - Jeg vil ikke gi terningkast, men de får en bra score. Det var lett å kjenne at maten var fersk og hjemmelaget. Hvis det er slik på flere sykehjem, kan vi være fornøyde.

Det var lett å kjenne at maten var fersk og hjemmelaget. Hvis det er slik på flere sykehjem, kan vi være fornøyde.

Her var det bare småting å sette fingeren på, bortsett fra at de fortjener et bedre spiserom. Stort pluss for at kokkene stod for serveringen. Jeg tror det betyr mye for kvaliteten at de har god kontakt med de som spiser maten.

BERGÅSTJERN SYKEHJEM (ett av ni sykehjem i Stavanger som får levert mat fra Stavanger byggdrift sitt storkjøkken på Stokka)

Bergåstjern sykehjem har 76 beboere og får maten levert fra storkjøkkenet på Stokka.
Kunne smakt bedre.

Maten: - Komlene var faste og temmelig smakløse. Det var godt med litt bacon på. Potetene merket du fort var industripoteter, det vil si faste poteter som var steamet. Gode poteter bør være mjølne. Kjøttet var tynt som pålegg; det var tørt, ja. Tykkere stykker hadde gitt mer smak. Pølsa var den samme som på det andre sykehjemmet. Kålrabistappen var veldig smakløs, men konsistensen på denne var nesten bedre enn på det forrige sykehjemmet. Litt persille på toppen hadde gjort seg. Også her savnet jeg gulrota.

Charles Tjessem syntes bordet på Bergåstjern sykehjem var fint dekket med levende lys og blomster og hvit tøyduk.
Her har de gjort seg flid med hvit duk, bukett og oppsats med roser, glass på stett, bretta servietter og levende lys. Hvis det er standarden, er det kjempebra.

Bordet: - Her har de gjort seg flid med hvit duk, bukett og oppsats med roser, glass på stett, bretta servietter og levende lys. Hvis det er standarden, er det kjempebra. Men det kunne godt ha vært litt farge på serviset.

- Det er alltid godt med komler, men jeg liker best sprøsteikt fisk. Og morsdagen feiret jeg med familien på Indian Tandoori. Jeg er glad i sterk mat, forteller Bjørg Vick til Charles Tjessem.

Spiserom: - Et nyere bygg, men også her litt for institusjonspreget med for hard og for kald belysning. Stor pluss for at de har egen caf´e med peis.

Totalen: - Maten smakte mye bedre på det første sykehjemmet, men oppdekningen var finere her. Hyggelige pleiere som serverte og hjalp de eldre med maten, oppsummerer Tjessem.

Helsefagarbeider Jasmina Gurjic serverer Charles Tjessem. - Har dere alltid så fint dekket bord med hvit duk, blomster og lys? spør Aftenbladet. - Ja, smiler hun.

– Aller helst ville jeg ha blitt gammel på Domkirkens sykehjem. Men jeg ville gjerne ha hatt caféen de har på Bergåstjern i tillegg, tilføyer han.

Råd til politikerne

I dag lager åtte sykehjem i Stavanger mat på eget kjøkken, mens ni får maten fra storkjøkkenet på Stokka.

Les også

Her lages maten til ni av Stavangers sykehjem

Tjessem mener den beste løsningen - både med tanke på kvalitet og økonomi - hadde vært om noe av maten ble produsert sentralt (på storkjøkken), og noe lokalt ute på sykehjemmene. Det som egner seg best å produsere sentralt, er supper, sauser og grøt. Mens fisk, salat og bakverk bør tilberedes lokalt.

Les også

Helsepolitikerne kan tape striden om sykehjemsmat

Tre tips

Aftenbladet ber Tjessem gi tre tips til sykehjemsstyrere og sykehjemskokker.

  1. Variasjon er viktig. Samme meny som rullerer over seks uker blir fort veldig rutineprega.
  2. Våg å tenke nytt. La de gamle få oppleve nye smaker og retter inniblant. På Bergåstjern fortalte borddamen min at hun likte godt krydret indisk mat. Og Olene Nilsen i caféen fortalte at flere av de eldre bestilte salat. Gode grønnsaker er viktig, det tilfører både farge, smak og gjør godt for helsa.
  3. Ta en gjennomgang av hva dere kan gjøre for å justere og forbedre. Arranger gjerne en inspirasjondag hvor dere inviterer en kokk og en ernæringsekspert.

– Stiller du i så fall?

– Ja, det kan jeg godt, smiler Tjessem.

LES OGSÅ:

Publisert: