Avdekket 32 kriminelle nettverk i Rogaland i løpet av ett år

– Arbeidet vi gjør har stor effekt, men situasjonen er fremdeles svært bekymringsfull, mener Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet.

A-krim Rogaland gjennomførte i 2016 flest kontroller rettet mot bygg- og anleggsbransjen, men også andre bransjer blir kontinuerlig kontrollert. Blant annet servicebransjen. I april i fjor slo A-krim til mot 15 massasjeinstitutter i Stavanger og Sandnes.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I løpet av 2016 gjennomførte A-krim Rogaland (se faktaboks) 40 større aksjoner og kontroller. Målet med det tverretatlige samarbeidet er å bekjempe og også forebygge arbeidsmarkedskriminalitet.

Denne uken la A-krim frem tall for 2016 som viser at de mange og stadig mer målrettede kontrollene gir resultater. Ellingsen, som er talsperson for A-krim, understreker like fullt at gruppen fremdeles er i en innkjøringsfase.

Store ringvirkninger

– Tidligere dro etater ut på kontroller hver for seg. Det nye er at vi er på samme sted til samme tid. Vi kontrollerer alt, sier Ellingsen.

Les også

På jakt etter svart arbeid

Les også

- Ingen nordmann ville bodd slik: Kriminell bosituasjon i Sør-Rogaland

Hun viser til at A-krim også samarbeider med en rekke andre etater, som for eksempel brannvesenet, Næringsforeningen, Fellesforbundet og skjenkebevillingen. I fjor ble 720 virksomheter kontrollert i Rogaland.

– Samarbeidet gir større slagkraft. Samtidig har hver enkelt etat blitt mer bevisst bekjempelsen av denne typen kriminalitet. Arbeidsmarkedskriminalitet er et betydelig samfunnsproblem med store ringvirkninger, sier Ellingen, og peker på at gruppen bare i løpet av fjoråret avdekket 32 kriminelle nettverk.

I endring

Politioverbetjent Fred Sherling mener det er for tidlig å si at A-krim fullt ut har lyktes.

– Vi setter kriminelle aktører ut av spill, men vi må samtidig forhindre at nye etablerer seg. Kartleggingsaksjoner er viktige. Ikke bare lokale her i Rogaland, men nasjonale. Vi opplever at de vi undersøker fort kan starte opp andre plasser i landet, sier Sherling, og fortsetter:

Les også

Fire festival-selgere utvist fra Norge

– Slike kartlegginger vil gi oss en pekepinn på om vi lykkes i det forebyggende arbeidet. Vårt mål er å stanse kriminelle aktører før de får anledning til å vokse seg store.

Sherling tror de mange aksjonene og kontrollene, og at uærlige aktører faktisk blir satt ut av spill, har en svært forebyggende effekt. Oppdagelsesrisikoen er langt større nå enn før A-krim kom på banen.

Bedre oversikt

Politiloven, som blant annet sier at politiet skal stanse all kriminell aktivitet, er et av de viktigste redskapene A-krim benytter seg av. Senest i januar ble tre Stavanger-restauranter – Casa Mexico, Sushi Mat og Manee Thai – stengt på dagen på grunn av manglende bevillinger.

Les også

Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter

– Vi må hele tiden endre metodene våre. Vi må være kreative i bekjempelsen av arbeidsmarkedskriminalitet. Det er vi som må tilpasse oss og våre metoder for å komme dette til livs. For det er helt sikkert at kriminelle aktører aldri kommer til å tilpasse seg oss, sier politioverbetjenten.

Det målrettede arbeidet har ført til en større bevissthet ikke bare i A-krim-gruppen, men i hele etatene som deltar. Sherling understreker samtidig at A-krim har et tett og godt samarbeid med både Nordsjø- og miljø, og økonomiavdelingen i Sør-Vest politidistrikt.

Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet er A-krims talsperson.

– Det tverretatlige samarbeidet har ført til at vi har en mye bedre oversikt nå enn tidligere. De ulike etatene har alltid fått tips når folk mistenker noe kriminelt, men før var det mange ganger vanskelig å jobbe videre med disse. Nå begynner vi svært sjelden på bar bakke. Takket være kartleggingen og det operative arbeidet vet vi som regel en hel del om aktører allerede før vi får tips om dem, sier Ellingsen.

Alles ansvar

A-krims talsperson peker på at det er oss forbrukere som bestemmer om useriøse aktører skal være på markedet. Arbeidsmarkedskriminalitet rammer ikke bare arbeidere som blir offer for kynisme. Svart arbeid og usunn konkurranse rammer også velferdsstaten.

– Velg seriøs arbeidskraft. Dersom et tilbud er for godt til å være sant, så er det akkurat det det er. Om folk ikke hadde blitt fristet til å benytte seg av for eksempel svart arbeid, ville vi ikke hadde dette problemet, sier Ellingsen.

Les også

Flere Stavanger-restauranter stengt med umiddelbar virkning

Om du for eksempel skal bygge ut eller pusse opp, oppfordrer hun deg til å sjekke flere ting allerede før du inngår en kontrakt med håndverkere.

– Handlehvitt.no er en god side å besøke. Sjekk også at du får gyldig faktura og at du får betale via bank. Sjekk arbeidsliste og HMS-kort, og at aktøren er seriøs i alle ledd. Skriv alltid kontrakt med håndverkere, sier hun.

Publisert:
 1. Svart arbeid
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Arbeidstilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Ingve Bøe fulgte kampen

 2. Oilers avgjør i tomt bur!

 3. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 4. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 5. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig