Advokat sendte én kilo kjærlighet til Utlendingsnemnda

EGERSUND: – For å klargjøre at ikke alle som gifter seg i utlandet før de har fylt 24 år utsettes for tvangsekteskap, sier advokat Arvid Sjødin.

Arvid Sjødin ba klienten samle alle kjærlighetserklæringene (innfelt) hun har fått fra sin mann. - En kan kanskje tvinge noen til å gifte seg, men det er ikke mulig å tvinge noen til å elske, sier advokaten. Foto: Carina Johansen

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sjødins klient, en 21 år gammel kvinne, kom til Norge allerede som barn. Hun er norsk statsborger og hun bor i Egersund. Hvert år har hun og familien hennes reist på sommerferie til foreldrenes opprinnelige hjemland – Tyrkia.

Les også

Går ut med navn og bilde av savnet

Les også

Dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt nabojenta

Sommeren for to år siden traff hun sin store kjærlighet. Siden den gang har de holdt kontakten.

Ingen tvang

I september i fjor giftet det unge paret seg. Bryllupet ventet de med til i sommer. I februar søkte ekteparet UDI om familieetablering. Håpet var at 21-åringens mann, som er to år eldre enn henne, kunne være med hjem til Norge etter årets sommerferie.

UDI ville det annerledes. Avslaget ble begrunnet i at paret ikke oppfylte vilkåret i utlendingsloven om at parter i familieetablering etter ekteskap må ha fylt 24 år.

- Jeg vet at tvangsekteskap forekommer, men jeg reagerer kraftig på at norske myndigheter regner med at det gjelder alle. De legger det verste til grunn uansett. Hvordan kan norske myndigheter påstå at jeg er utsatt for et tvangsekteskap? De har ikke en gang intervjuet meg. Vi la med bilder fra forlovelsen og turer vi har hatt sammen bare vi to for å bevise vår kjærlighet, sier 21-åringen, som ikke legger skjul på at hun er både skuffet og lei.

Les også

33-åring tiltalt for drap og drapsforsøk

- Selvfølgelig er dette vondt for både min mann og meg. Vi er gifte og vi vil leve sammen, sier hun.

Samlet kjærlighetserklæringer

Advokat Arvid Sjødin, som representerer paret, blir skremt av regelverket.

- Det oppsiktsvekkende her er at det ikke står noe om kjærlighet. Kjærlighetskriteriet er det ingen som har tenkt på i dette regelverket. Det er trist og det skremmer meg, sier advokaten, som kom med følgende oppfordring til 21-åringen:

«Samle alle kjærlighetserklæringer din mann har sendt deg i løpet av tiden dere har kjent hverandre».

Les også

Mann (23) dømt for å ha voldtatt 13-åring

Les også

Kjærestepar dømt for trusler i arveoppgjør

- Man kan kanskje tvinge noen til å gifte seg, men ingen kan bli tvunget til å elske. Alle kjærlighetserklæringene, samtalehistorikk og bilder – det ble i overkant av én kilo med dokumenter – er nå sendt til Utlendingsnemnda, sier Sjødin.

Ironisk

I klagen på avslaget skriver Sjødin at flere av høringsinstansene til den aktuelle skjerpelsen i utlendingsloven stilte seg negative til forslaget nettopp fordi den ville ramme også de som har inngått ekteskap frivillig.

- Aldersgrensen er helt klart uheldig. Den ødelegger for unge personers etablering og følelsesliv, sier Sjødin, som i klagen viser til at det på UDIs egne sider slås fast at «to mennesker kan gifte seg hvis begge er over 18 år, er enige om det og selv ønsker det».

Les også

Nok en dom mot amfetaminliga i Rogaland

Les også

Beruset mann hoppet i Vågen

- Det ironiske i dette er at Sylvi Listhaug, samtidig som hun går i bresjen for disse reglene, taler mot imamer som ikke lar jenter velge, sier advokaten.

Vil ikke vente

Sjødin sier at han får henvendelser fra mange mennesker som er i samme situasjon som den unge kvinnen i Egersund og hennes tyrkiske mann. I klagen skriver advokaten at avslaget bryter med de to ektefolkenes rettigheter.

- Staten har fratatt dem deres selvbestemmelsesrett som unge ektefolk. Det er alvorlig og diskriminerende at min klient ut fra sin frie vilje ikke kan få velge sin samlivspartner. Dette som følge av en misforstått innskrenking i retten til ekteskap med et hjelpeargument om tvangsekteskap, når det står klart at det er en begrensning i etablering for en utlending, sier advokaten.

21-åringen selv håper i det lengste at klagen skal føre frem.

- Min mann fyller 24 år i desember, men for min del er det nesten tre år til. Så lenge vil vi ikke vente før vi kan leve sammen, sier hun.

«Åpenbart»

I frykt for at det skal føre til ytterligere problemer for paret, våger ikke Sjødins klient å stå frem med navn. Til Aftenbladet sier UDI at de meget gjerne skulle opplyst den aktuelle saken, men at de trenger fritak fra taushetsplikten for å gjøre det.

Les også

Skadeverk på gravlund

Les også

Slapp 60 kilo tung hund løs på politipatrulje

Så lenge paret ikke gir dette fritaket, uttaler områdeleder for familieinnvandring, Cecilie Sande Amundsen, seg på generelt grunnlag.

- I tilfeller hvor en av ektefellene er under 24 år blir søknader om familieetablering avslått med mindre det er åpenbart at ekteskapet er frivillig, bekrefter Amundsen overfor Aftenbladet.

- Hva skal til for at det er åpenbart?

- Med «åpenbart» menes at ekteparet kommer fra land eller områder hvor vi ikke har erfaring med at det gjennomføres tvangsekteskap. Også ekteskap som åpenbart strider mot normene i de aktuelle kulturene, slik at det er helt usannsynlig at familien eller andre har presset gjennom sitt ønske i valget av ektefelle, vil regnes som et åpenbart frivillig ekteskap, svarer hun.

Ikke nok

Områdelederen for familieetablering sier videre at det ikke vil være tilstrekkelig at begge parter forsikrer at ekteskapet er frivillig. Det er grunnen til at paret ikke rutinemessig blir intervjuet for å forklare seg om frivilligheten.

- Dersom partene kommer fra områder hvor det er erfaring med tvangsekteskap, så er det gjerne opplysninger om at ekteskapet strider mot normene i disse kulturene som eventuelt vil være aktuelle å undersøke, sier Amundsen og fortsetter:

- Dersom forholdet eksisterte før noen av partene var bosatt i Norge, eller ble etablert mens begge parter hadde lovlig opphold i Norge, regnes dette som familiegjenforening. Da gjelder ikke 24-årskravet.

I førstegangsvedtak fra UDI har 419 par, hvor en eller begge er under 24 år, fått avslag på sine søknader om familieetablering. Regelen trådte i kraft 1. januar 2017.

Les også

 1. Grovt tyveri fra bedrift

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Arvid Sjødin
 3. Ekteskap
 4. Innvandring
 5. Tvangsekteskap

Mest lest akkurat nå

 1. E39 Rogfast: Sju entreprenører vil bygge Kvitsøytunnelen

 2. Sjokk i britiske medier over Harry og Meghans avsløringer

 3. Sandnes Ulf forsterker med eliteseriespiller

 4. Ni nye smittetilfeller i Stavanger

 5. 25-30 sykehjemsplasser foreslås nedlagt

 6. Utreder nye nasjonalparker i Rogaland: – Jeg sliter med å se fordelene