Hytteturen til Sirdal blir dyrere

GJESDAL: Mindre rabatt og høyere bompris vil gjøre det dyrere å passere bomstasjonen ved Øvstabø på Hunnedalsveien.

Publisert: Publisert:

Bomprisene på Hunnedalsveien skal økes, men det er ikke bestemt når de nye prisene trer i kraft. Foto: Knut S. Vindfallet

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Natt til torsdag forrige uke åpnet fylkesvei 45 gjennom Dirdal (se video) etter at veien har vært stengt for utbedring og omlegging helt siden 22. mai.

Åpen vei og god værmelding gjorde at mange hytteeiere valgte å ta turen til Sirdal. Søndag ettermiddag var det lange køer ved Ålgård som følge av stor trafikk både fra Hunnedalsveien, Sørlandet og Kongeparken.

Mindre rabatt

I dag koster det 48 kroner for en personbil å passere bomstasjonen på fylkesvei 45 ved Øvstabø i Gjesdal. Men det blir dyrere i framtiden. Dagens rabattsystem gjør det mulig å få både 30, 40 eller 50 prosent rabatt dersom du er villig til å punge ut på forskudd.

Det betyr at en personbil kan passere bommen for 24 kroner med maks rabatt. Det hører med til historien at bare 12 prosent av bilistene som passerer bomstasjonen, har lokale forskuddsavtaler, og det er få av disse som har hatt maks rabatt.

Les også

Nye bompriser i Hunnedalen gir dyrere hyttetur

Nå går flertallet i kommunestyret i Gjesdal inn for nye rabattordninger i tråd med nasjonale føringer. Bakgrunnen er regjeringens bompengereform som betyr færre og større bomselskaper og mer standardiserte takst- og rabattordninger. I kommunestyret fremmet Frp forslag om å beholde satsene og rabattene på dagens nivå, men forslaget fikk bare partiets egne stemmer.

Nye bompriser

Den nye maksrabatten på Hunnedalsveien blir på 20 prosent samtidig som prisen går opp til 63 kroner. Det betyr at det vil koste 50,40 kroner å passere bommen for personbiler med brikkerabatt.

For vogntog og lastebiler over 3500 kilo blir det slutt på rabatten. Det betyr at de må ut med 90 kroner per passering. For å bøte på økte kostnader for flere bilister går kommunestyret inn for å innføre et tak som gjør det gratis å kjøre gjennom bommen etter et bestemt antall passeringer i uken, måneden eller året. Det er ikke fastsatt hvor denne grensen skal gå.

Det er heller ikke bestemt når de nye satsene skal tre i kraft. Sannsynligvis skjer det i forbindelse med at Gjesdal bompengselskap går inn i et felles regionalt bompengeselskap for Agder-fylkene, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 2. Trump tjuvstartet 4. juli-feiringen med mørk og splittende tale

 3. 26 flere smittetilfeller

 4. Tyskland kriminaliserer «upskirting»

 5. Kjøpte bolig med parkerings­plass, men plassen var felles. Nå er Stavanger-megler felt for brudd på god meglerskikk

 6. Spania-guide Tore Kåstad inntar jærstrendene

 1. Hunnedalsveien
 2. Sirdal
 3. Gjesdal
 4. Trafikk
 5. Bompenger