Vil ha Sandnes og Stavanger med i Ryfylkerådet

Når Forsand slås sammen med Sandnes og Stavanger blir fusjonert med Finnøy og Rennesøy, er det naturlig å invitere de nye storkommunene med i Ryfylkerådet, mener daglig leder Torkel Myklebust.

Torkel Myklebust, i midten, under åpningen av Hamrabøtunnelen i 2014.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Spørsmålet er om Ryfylkerådet, eller Ryfylke IKS som det formelt heter, skal legges ned eller vokse. Dette skal diskuteres på et styremøte 31. august.

Samarbeidet har eksistert siden midten på 1960-tallet. I starten var alle de åtte ryfylkekommunene med. Siden har Kvitsøy, Rennesøy og Finnøy gått ut, mens de som er igjen er kvintetten Strand, Forsand, Hjelmeland, Suldal og Sauda.

Les også

Usikker framtid for Ryfylkerådet

1. januar 2020 slås Forsand sammen med Sandnes, mens Rennesøy og Finnøy går inn i Stavanger. Dette reiser spørsmålet om Nye Sandnes skal inviteres inn i Ryfylkerådet. Kanskje også Nye Stavanger.

Likeverdige

Daglig leder Torkel Myklebust, som er tidligere Suldal-ordfører og snart blir pensjonist, mener det 50 år gamle samarbeidet i Ryfylke har gjort regionen sterkere. Eksempler han trekker fram er rassikringsprosjekter, utdanning i Ryfylke, Nasjonal turistveg Ryfylke, reiseliv, næringsutvikling og Ryfylkefondet som har bevilget millionvis til ulike tiltak. Det siste eksempelet er arbeidet som pågår for å få lagt en ny fiberkabel til England.

I Ryfylkerådet sitter ordførere og rådmenn. En person, en stemme. Strand og Forsand har dermed hatt like stor innflytelse, selv om Strand har ti ganger flere innbyggere. Det har vært en styrke for samarbeidet at kommunene har vært likeverdige partnere. Nye Sandnes og Nye Stavanger vil tilsynelatende rokke ved dette, ifølge Myklebust, som likevel mener storkommunene kan styrke Ryfylke og gjøre regionen mer slagkraftig. Blant annet ved at Finnøy, Rennesøy - og kanskje Kvitsøy - igjen blir en del av Ryfylke-samarbeidet.

Fragmentering?

«Vilkåret, slik me ser det, må vera at prinsippet om likeverdige partnarar står som før i selskapsavtalen og at samarbeidet skal gjelda for eit geografisk avgrensa område, altså Ryfylke, t.d. slik det var definert då både Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy også var deltakarar», konkluderer Myklebust i saksutredningen.

Han advarer mot oppløsning av det interkommunale selskapet Ryfylke IKS, fordi det trolig vil føre til en fragmentering av Ryfylke. Da vil kommuner i sør knytte seg til Stavanger-området, mens indre Ryfylke ser mot Haugalandet, spår Myklebust, som mener dagens organisering gjennom et interkommunalt selskap er naturlig.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Torkel Myklebust
 3. Rennesøy
 4. Finnøy
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Hummerkrise kan gå ut over det populære fritids­fisket

 2. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 3. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

 4. Ny passasjerferge kan slippe ut så mye CO2 det vil. Å fly kan være bedre enn å ta ferge.

 5. Ny utrolig rekord for Haaland

 6. - Det lover veldig godt inn mot ny sesong