Astronaut gjorde det samme i Egersund og på månen

Etter at NASA sluttet med Apollo-reiser til månen, må du til Dalane for å studere et tilsvarende landskap. Det er kun på månen og i Dalane at steinsorten anortositt finnes i store mengder.

Denne enorme anortorsitt-steinen på rundt 20 tonn ligger og vipper midt i et gigantisk magmakammer på Eigerøy.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Pål Thjømøe bruker ordet «kult» når han skal beskrive anortositt.

– Det er kult å se opp på månen og tenke at steinsorten i Dalane og der er identisk, sier Pål Thjømøe.

Geologen, som leder Magma Geopark, forteller at folk kommer fra hele verden til Dalane for å studere den spesielle bergarten.

– Mange, som er interessert i stein, får en skikkelig wow-følelse når de kommer hit og ser dette landskapet.

Slipemiddel

Thjømøe forteller at anortositten i Egersund-området trolig ble dannet langt under bakken.Høy temperatur trengte dem oppover i jordskorpa. Trolig er alderen fra 1200 til 900 millioner år.

Dalane er et av de mest spennende områdene i landet for bergverksindustri. Anortositten brukes i alt fra smykker, kjøkkenbenker til slipemiddel i tannkrem og fyllstoff i maling.

Månelandskapet handler om at anortositten er en uvanlig hard bergart. Derfor eroderer den lite. Det gir landskapet det golde, vakre preget som er så typisk for Dalane. Det er grunnen til at Trollpikken fungerer som attraksjon. Andre steder hadde den sannsynligvis ligget i en skog. I Egersund ligger den i et åpnet landskap og får dermed et langt mer imponerende preg.

Harrison Schmitt, siste mann på månen. Ingen har vært lenger på månens overflate, enn Schmitt.

Men så var det Harrison Schmitt, doktor i geologi fra Harvard, og den siste mannen som gikk på månen. Hva er hans tilknytning til Dalane?

Vektløs

I 1957 og 1958 var han student ved Universitetet i Oslo. Han reiste på en rekke turer til Vestlandet. Han var spesielt opptatt av anortositt, månesteinen. Det var feltstudier som bragte ham til Egersund. Norges Geologiske undersøkelser (NG) brukte ham til å tegne geologiske kart.

Det var mens han studerte i Norge at hans interesse for verdensrommet ble vakt.

– I 1957 sendte Sovjet Sputnik-satelitten ut i verdensrommet, og dette var noe vi studenter så på med undring og fryd. Jeg lærte å gå på ski i Nordmarka, og det var noe jeg fikk god bruk for da jeg gikk på månen fordi man må ta langstrakte steg for å komme seg frem. Dessuten gjør skiene at man blir lettere når man går på snøen, så det kan til en viss grad sammenlignes med vektløsheten man er i på månen. Du kan på en måte si at jeg lærte å gå på månen i Oslo, sa Harrison Schmitt til Universitas.

Magmakammer

Måneferden skjedde i 1972. Harrison Schmitt samlet steinprøver i tre dager. 110 kilo hadde han med tilbake til jorda. Disse kom godt med når alderen på månen skulle fastsettes. Schmitt lever fortsatt. I 1977 ble han valgt til senator i USA.

Pål Thjømøe har sammen med geoparkguide Geir Jan Johansen laget plakater om anortositt, månen og astronauten som skal opp på Eigerøy, ikke astronauten, men plakatene.

– Her midt på Eigerøy er sentrum i Egersund/Ogna magmakammer. Jeg har hatt studenter som kom fra Island og vulkanene der. Når vi står på Eigerøy, kan jeg fortelle dem at vi har gått inn i et magmakammer. Det gjør inntrykk.

Pål Thjømøe beundrer den store flyttsteinen som ligger og vipper på Leidland. Like i nærheten ser han nok en spennende stein. Denne blokka ligger på noen småsteiner og balanserer. Hellvik Hus og kommunen har reddet den spektakulære flyttsteinen og planlegger en lyssatt park rundt den. Thjømøe håper at også flyttsteinen som ligger på småsteiner blir inkludert.

– Dette er månesteiner som isen slapp ned akkurat her, sier han.

Pål Thjømøe er imponert over Hellvik Hus og kommunen som skjermet den enorme anortositt- steinen på Eigerøy da nytt boligfelt skulle bygges ut på Leidland.
Publisert: