Dette har du rett på

Kommer du til Norge som flyktning, har du rett og plikt til å gå på et 2-årig opplæringsprogram. Er du arbeidsinnvandrer derimot, har du ikke en gang rett på norskopplæring. Men for å få jobb, stiller de fleste arbeidsgivere krav til at du skal kunne norsk.

 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Rektor Odd R. Waade Ommundsen ved Johannes læringssenter forklarer hvem som får hva. Her er tre kategorier:

1. Introduksjonsprogrammet: Nyankomne flyktninger pluss de som blir familiegjenforent med disse, har rett og plikt til å delta. De får både opplæring på fulltid og penger til livsopphold («introstønad»). Opplæringen består av norsk, samfunnskunnskap og arbeidskvalifiserende tiltak.

-Hvor mye arbeidspraksis inneholder programmet?

-Det blir individuelt tilpasset. Hvis personens mål er en akademisk karriere, blir det mer skole enn arbeidspraksis. Hvis målet er å komme fortest mulig i jobb, får vedkommende mer arbeidspraksis. Men alle må ha minimum 550 timer i norsk og 50 samfunnskunnskap. Du kan få inntil 3000 timer norsk. I Stavanger har vi praksis det andre året- en kombinasjon av norskopplæring og praksis. Deltakere som har mye skolegang fra før, kan gjerne ha praksis allerede etter første halvår. Hver deltaker har en individuell plan for å få raskest mulig progresjon, både i norskopplæring og arbeidsretta tiltak.

2. Rett til gratis norskopplæring:

Kurs på 550 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap er det vanlige, men du kan få opptil 3000 timer hvis nødvendig. Dette er for personer som kommer til Norge med familieforening med noen som har permanent opphold i Norge (enten person med norsk statsborgerskap eller en som har fått permanent opphold).

3. Ikke noe gratis tilbud

Hvis du er vanlig arbeidsinnvandrer, for eksempel en mann eller kvinne fra Polen, har du ikke rett på gratis norskopplæring. Men for å kunne søke om permanent opphold etter tre år, må du ha 250 timer norskopplæring og 50 samfunnskunnskap og avlegge en norskprøve og en prøve i samfunnskunnskap.

Krever norskkunnskap

Norskopplæringen er delt inn i tre spor: 1 for de som ikke har grunnskole fra hjemlandet. 2 for de som har grunnskole og gjerne litt videregående. 3 for de som har fullført videregående og gjerne også har bakgrunn fra høyskole/universite.

Men enten du tilhører kategori 1, 2 eller tre, er det definert et norsknivå du bør komme opp til. For spor-1 (altså de med bare grunnskole fra hjemlandet), heter det A2- nivå. For spor 2 og 3 (de med videregående og høyskole/universitetsutdanning) er det B1.

Mange arbeidsgivere, blant annet Stavanger kommune, stiller krav om at for å få en jobb som ikke er brukerrettet (dvs. at du ikke jobber direkte med f.eks pasienter) er kravet minimum A2-nivå. Stillinger som er brukerrettet (som service- og omsorgsyrker), er nivået B1.

Les også

 1. De klarte det!

 2. Færre flyktninger kommer i arbeid

 3. De sosiale forskjellene øker i Stavanger

 4. Ampert om barnefattigdom i Stavanger bystyre

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Arbeidsliv
 3. Flyktninger
 4. Norskopplæring
 5. Arbeidsinnvandring

Mest lest akkurat nå

 1. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned

 2. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

 3. Farse har blitt Jærens mest populære lunsjrett

 4. Go-Ahead kutter avganger på Jær­banen allerede fra fredag

 5. Naboklager førte ikke frem. Omstridt Hundvåg-hus godkjent

 6. Lagmannsretten vil løslate Gunn Merete Lodes drapsmann fra forvaring