Uvisst når skateparken blir erstattet

Et hundretalls barn, ungdom og voksne gikk skuffet hjem etter bystyremøtet i Stavanger mandag.

Publisert: Publisert:

Bystyremøte3jpg.jpg

  • Stein Halvor Jupskås
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Bystyremøte_2.JPG

Skatermiljøet på Tasta inntok galleriet i Stavanger bystyre alt tidlig på kvelden, bare for å få beskjed om at de måtte vente til møtets slutt før deres sak ble behandlet.

Steffen Austerheim (20) ventet spent på behandlingen av saken om skateparken som ble revet uten forvarsel sist tirsdag.

Halve livet

Han har brukt skateparken på Tasta halve livet.

— Jeg begynte å skate der da jeg var ti. Jeg har forståelse for at de måtte gjøre noe med parken slik den var. Den var laget av tre og var vanskelig å vedlikeholde. Den var ganske farlig på slutten. Samtidig er det utrolig trist hvis de ikke får på plass den nye parken som vi har designet.

— Den til 17 millioner?

— Ja. Det høres mye ut. Men dette er en skatepark i betong, altså en vedlikeholdsfri park, som å være midt i blinken, både for skaterne og kommunen. Stavanger har fått ord på seg for å være Norges skatehovedstad. Det er et rykte vi må bygge videre på, sier Austerheim.

Midlertidig?

— Hva hvis utgangen blir å bygge en midlertidig park i påvente av den store parken?

— Det er ikke helt håpløst, men det er selvfølgelig ikke den beste løsningen for oss. Skatemiljøet er slik at det er bedre med en stor, god park enn mange småparker spredt rundt. Får vi på plass en stor park på Tasta vil det bli et samlingspunkt for hele miljøet, sier Austerheim.

Eirik Faret Sakariassen (SV) fikk omsider ordet for å stille sine spørsmål til ordføreren.

— Alle vi som er fra Tasta vet hvor viktig Rampen er. Både nasjonalt og internasjonalt har den vært en viktig skatepark. Da jeg var mindre lekte jeg mye der på rollerblades. Rampen er viktig for mange. Mange ble skuffet da den ble revet slik den ble. Brukerne av Rampen burde fått bedre forvarsel. Ingen fikk med seg at det skulle skje så raskt.

Breddeidrett

— Hva ønsker Stavanger kommune for skaterne? Skal de få et skikkelig tilbud? Det ønsker SV. Hva ønsker ordføreren, spurte Faret Sakariassen.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) sa at Rampen var en viktig arena for barn og unge, og en viktig del av breddeidretten.

— Bystyret ønsker å støtte skaterne og den uorganiserte idretten. Det er ikke slik at det foreligger et politisk vedtak om å rive Tasta skatepark. Det kom overraskende på meg også da jeg hørte at det hadde skjedd. Men det var dialog mellom kommunens administrasjon og skateklubben om at den eneste muligheten nå var riving. Hullene i rampene var farlige, og det var ingen tvil om at rampene måtte vekk, av sikkerhetsmessige grunner. I sommer skjedde en stygg ulykke der, muligens på grunn av tilstanden til anlegget.

- Visste ingenting

— Det er synd at rampene ble revet nå før det alternative skateanlegget i Paradis er ferdig. Vi jobber med et alternativ på 800 kvadratmeter, men det er ikke ferdig ennå, sa ordføreren, uten å tidfeste når anlegget vil være ferdig.

— Det vil være langt å reise til Paradis fra Tasta, særlig for de yngste. Veien videre for Stavanger kommune: I arbeidsutvalget for kommunalstyret for kultur og idrett 29. august ble fremtiden for skateanlegget drøftet i et møte der også skateklubben deltok. Det var et konstruktivt møte. Vi må finne en løsning på Tasta skatepark sammen med skateklubben. Rådmannen vil undersøke muligheten for å få inntil 2 mill. i tippemidler til anlegget. Vi vil også kontakte Fylkeskommunen, for at elever ved Godalen videregående skole kan være med og bidra. Dessuten må vi ikke minst ta kontakt med næringslivet. I Oslo har de greid det. Jeg skal ikke nevne sponsorer her, men vi må ta kontakt med de som har vist seg interessert andre steder. På vegne av flertallspartiene varsler jeg at vi må finne en endelig løsning i forbindelse med handlings og økonomiplanen for 2014. Før det må vi jobbe videre for å få til et spleiselag, sa Sagen Helgø.

Ikke fornøyd

Eirik Faret Sakariassen var ikke fornøyd med svaret:

— Jeg hadde håpet på et mer konkret svar. Paradis er greit, når det kommer et anlegg der. Men det må og være et tilbud på Tasta. Jeg er enig i at tilstanden var dårlig. Nettopp derfor burde planene vært kommet lenger. Det er veldig trist for de som nå mister et tilbud, sa han.

Etter møtet forlot flokken fra Tasta bystyresalen, mange av dem mens de ristet på hodet.

- Provosert

— Det var et typisk politikersvar, at de skal komme tilbake til saken. Vi er redde for at noen andre kommer til å legge beslag på plassen vår der ute når rampene er lagt flate. Vi er ikke organisert, så det er ikke alltid de hører på hva vi sier, sier Steffen Austerheim.

Linda van der Weele er mor til en gutt i miljøet.

- Jeg er enda mer provosert nå enn før jeg kom. Dette har de visst om siden 2009 at det måtte gjøres noe med skateparken. Så tar de bare og river den uten å ha noe alternativ klart. Det er tragisk, sier van der Weele.

Bystyremøte_ErikFaretSakariassen2.JPG

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  5. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  6. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  1. Stavanger