«Halleluja» for ny eldresatsing i Stavanger

Eldre i alle bydeler skal kunne få tilbud om hjemmetrener. Det vedtok et begeistret levekårstyre tirsdag kveld.

Publisert: Publisert:

- Det er helt fantastisk, resultatene fra pilotprosjektet i Madla bydel, det er nesten ikke til å tro, så bra er det, sa Karl W. Sandvig fra Pensjonistpartiet. Foto: Jarle Aasland

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Leder i levekårstyret Kåre Reiten (H) har lenge ivret for å satse mer på opptrening av eldre som kan nyttegjøre seg dette. Til venstre kommunaldirektør Per Haarr som også er veldig positiv til å ta den nye arbeidsmåten i bruk i hele byen. Foto: Jarle Aasland

Hittil er det bare eldre i Madla bydel som har fått dette tilbudet. Der har hverdagsrehabilitering vært prøvd ut fra 1. november 2013 til 30. april 2013. Resultatene er så gode, at politikerne er enige med levekårsjefen i at dette bør bli et tilbud for hele byen.

Evalueringsrapporten slår nemlig fast at dette er både bedre for de eldre og billigere for kommunen.

34 eldre har fått hverdagsrehabilitering i pilotperioden fra 1. november 2012 til 30. april 2013. De fikk i snitt 22 timer hver.

Alle de eldre fikk testet funksjonsnivået sitt i starten. De ble så delt inni tre grupper: 1. Selvstendige (dvs. klarer seg selv). 2. Obs— gruppe. 3. Ikke selvstendige

Etter at de hadde fått hverdagsrehabilitering, var antall selvstendige økt fra 18 til 28. Obs- gruppen var redusert fra 11 til 3. Og gruppen som er betydelig hjelpetrengende, er redusert fra 5 til 2. De som ble tilbudt dette, var eldre som tok kontakt for første gang og bad om hjemmehjelp og/eller hjemmesykepleie.

Rørende

Politikerne var begeistret:

Thomas Hillestad (Frp):

— Dette er den store, positive saken i dette levekårstyret. Vi har hatt store forventninger til dette prosjektet. De har blitt innfridd. Det var nesten rørende å lese de positive erfaringene brukerne har gjort seg. Dette er en sak vi har tro på. Rapporten viser at det attpåtil er penger å spare. De pengene må vi bruke til å styrke andre tjenester innen området.

Per A. Thorbjørnsen (V):

— Ingen trenger lenger å dra til Fredericia eller andre kommuner i Danmark, nå gjør vi det her. Det er all grunn til å være stolt av dette. Jeg har sjelden vært med på et pilotprosjekt som har vært så vellykket. Det er veldig bra at dette gir økt livskvalitet for brukerne. All ære til de som har gjort dette nybrottsarbeidet. Det handler om gjøre ting på en ny og annerledes måte. Det er gledelig at dette nå skal bli permanent.

- Halleluja

Marit Hølland Paulsen (KrF):

— Jeg slutter meg selvsagt til at dette er et framtidsrettet prosjekt. Jeg var på 15 års jubileum i går på Pårørendesenteret. Da fikk jeg et lite hint om at vi ikke må glemme de pårørende, de må ikke få mer ansvar. Der var noen som var redde for det. Det tror jeg ikke er intensjonen, men jeg tror vi skal være observante på det. Det er bra at de eldre kan klare seg hjemme lenger. Men vi må være klar over at det også kan føre til større belastninger for de pårørende. Så det er ikke bare halleluja.

Lillian Michalsen (H):

— Jeg vil si halleluja her i dag til denne planen. Livskvalitet har en pris. Hvis noen kan forlenge det tidsrommet jeg klarer meg uten pleie, blir det en bedre livskvalitet. Jeg er enig med Paulsen i at vi må følge med på dette og se om det vil være uheldige tilfeller som kommer i kjølvannet. Men i dag er det halleluja.

Karl W. Sandvig (Pp):

— Dette er en gledelig sak, en meget positiv sak på alle måter. Det skal bli spennende å se fortsettelsen på dette. Det er helt fantastisk, resultatene fra pilotprosjektet i Madla bydel, det er nesten ikke til å tro, så bra er det.

Sigurd Vik (H):

— Nå sier dere halleluja! Men da Kåre Reiten (H) første gang snakket om dette på talerstolen i bystyret for et-par år siden, var det ikke så mye halleluja å høre. Så velkommen etter!

Kåre Reiten (H):

— De gruppene som er vanskelige å inkludere i hverdagsrehabilitering, er de demente, det er vi klar over. Men dette er en kjempesak. Det er flott om vi klarer å innføre dette i hele byen med pengene vi sparer på å gjøre dette (billigere enn vanlig hjemmesykepleie/hjemmehjelp). Dette er nesten ikke Fredericia-modellen lenger, dette er Stavangermodellen. Dette er en flott sak, dette skal bli bra!

Tjensvoll skal bli neste bydel. Start høsten 2013. Innen utgangen av 2014 skal alle bydeler med.

Publisert:

Les også

 1. Eldre fikk hjelp til å bli selvhjulpne

 2. Flere rundt nullen!

 3. Fikk hjemmetrener, gikk seg sterk

 4. Aktiv aldring øker livskvaliteten

 5. - Jeg er så redd for å falle!

 6. Hvorfor må det gå så tregt?

Mest lest akkurat nå

 1. Kjørte i 140 km/t i 60-sonen

 2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 3. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 4. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 5. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 6. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 1. Stavanger