Lunsj med Lars: Er det Skjævelandsbrua som skiller sentrum fra periferi?

Distriktenes kamp mot byene og Oslo-eliten har dominert den politiske debatten det siste året. Men er grensen mellom by og land bare mental, eller er den også fysisk?

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dette får du høre i denne episoden:

  • At vestlandskulturen er en motkultur, som gjør at ingen føler de må bukke og skrape for byfolk.
  • Hvordan «bypartier» som SV, MDG og Rødt har kastet seg over jordbrukspolitikken.
  • Vi tar diskusjonen om det er mer enn nostalgi, føleri og kamp mot reformer enn reelle utfordringer som ligger bak distriktsopprøret.
  • Og er sentralisering et rogalandsk verdisett?

– Makta er byen og sentraliseringen har økt, sier ukens gjest i den politiske podkasten Lunsj med Lars, Bothild Åslaugsdatter Nordsletten. Hun krysser Skjævelandsbrua hver eneste dag, på vei hjemmefra på Hognestad i Time til arbeidet i Stavanger. Der er hun redaktør for avisen Bondevennen og kjenner derfor problemstillingen på kroppen.

– Brua skiller mellom rett og galt og mellom by og bygd, konstaterer hun med et smil.

Sentraliseringen har økt, mener redaktør Bothild Åslaugsdatter Nordsletten.

Kommentator Hilde Øvrebekk er denne episodens byalibi og mener den mentale avstanden fra Stavanger til Bryne er mye lenger enn fra Bryne til Stavanger. Nordsletten er ikke sikker på om hun er enig og viser til at skoleungdommen på Jæren er opptatt av de samme tingene som de unge i byene.

– Hevdaluktå er den eneste forskjellen, mener Nordsletten, som er opptatt av at innbyggerne skal kjenne nærhet til sitt eget samfunn. Hun forstår godt at distriktspolitikken er blitt et viktig tema i innledningen til valgkampen.

Bothild Åslaugsdotter Nordsletten, Lars Helle og Hilde Øvrebekk diskuterer by og land-motsetningene i denne ukens utgave av Lunsj med Lars.

– Det handler om nærhet til skole, lensmannskontor, tingrett og ikke minst fødestue. Steiner blitt tatt ut av den muren som holder oss sammen, sier hun.

Men hva er egentlig sentrum og hva er periferi?

– Det varierer. Vi kan snakke om Bryne og Jæren som periferi, men når skolen på Hognestad er under press, blir Bryne sentrum, sier Nordsletten.

– Nå har til og med Groruddalen i Oslo fått en representant for periferien, sier Øvrebekk og viser til Jan Bøhler, som har hoppet fra Ap til Sp.

Her er tidligere Lunsj med Lars-episoder:

Publisert: