Biskopen ut mot Blidensols hijab-nekt

I et leserbrev kommer biskop Erling Pettersen med en sterk oppfordring til styret ved Blidensol sykehjem om å oppheve hijab-vedtaket snarest.

Ahmad Abunima, som er leder av Muslimsk Fellesråd i Rogaland, biskop Erling Pettersen og dialogprest Kian Reme håper i det lengste at styret ved Blidensol sykehjem omgjør hijab-vedtaket.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

"«Kirken møter moskeen» registrerer med bekymring at et privat sykehjem i Stavanger har vedtatt forbud mot hijab for sine ansatte. Dette kommer i kjølvannet av en sak der en frisør nektet å betjene en kunde med hijab", står det i leserbrevet.

I tillegg til biskop Erling Pettersen er det signert Ahmad Abunima, som er leder av Muslimsk Fellesråd i Rogaland, og dialogprest Kian Reme.

Les også

Kommunen kan ikke stoppe Blidensols hijabforbud

Les også

- Ingen reagerer på hijaben min, bortsett fra styret

Biskop Pettersen var fredag ikke tilgjengelig for kommentarer. Kian Reme sier følgende til Aftenbladet:

- Det er lov å gjøre feil. Når en feil oppdages, er det alltid best å rette den opp. Dette er ikke et sint leserbrev, men en oppfordring til sykehjemmets styre om å omgjøre vedtaket.

Inviterer til møte

I februar ble dialogprosjektet «Kirken møter moskeen» opprettet i Stavanger og Rogaland. Her møter prester og ledere i Den norske kirke imamer og ledere i regionens moskeer til samtale, dialog og utveksling av erfaringer.

Reme mener det var naturlig at det mye omtalte hijab-vedtaket ble tatt opp i dette forumet.

Helsefagarbeider Halima Nur er lærling ved Blidensol sykehjem. - Dersom vedtaket blir stående søker jeg meg over til et annet sykehjem. Verre er det for dem som har vært ansatt her lenge, sier 25-åringen.

- Vi registrerer at det fra enkelte hold påstås at hijab er et politisk symbol. Noen hevder at kvinner bærer hijaben som en politisk markering. Dette er feil. Hijab er et hodeplagg som mange troende muslimske kvinner velger å bruke som et uttrykk for sin tro og sin identitet. Vi i kirken som er i dialog med muslimer vet dette. Det gjør kanskje ikke styret ved Blidensol, sier dialogpresten.

Han håper Blidensol-styret kan være interesserte i et møte hvor temaet blir belyst.

Les også

Ny runde i hijabsaken i januar

Les også

«Det er all grunn til å støtte til Blidensol, som har integritet og mot til å stå opp for pasientenes rettigheter»

- I beste fall innser styret at de tar feil. Argumentasjonen som går på at beboere reagerer på hijab, faller også. Både de ansatte og ledelsen ved sykehjemmet avviser at noen reagerer. Verken beboere eller pårørende har noen gang reagert på at noen av de ansatte bruker hijab, sier Reme.

Maner til hat

«Kirken møter moskeen» registrerer at også ordfører Christine Sagen Helgø og flere andre politikere oppfordrer sykehjemmets styre til å oppheve hijab-vedtaket. Ahmad Abunima i Muslimsk Fellesråd i Rogaland mener vedtaket maner til hat.

- Utviklingen er bekymringsfull. Det startet med denne frisøren på Bryne som nektet en muslimsk kvinne adgang fordi hun brukte hijab. Det som skjer på Blidensol er enda mer alvorlig, sier Abunima, som mener det er svært viktig at samfunnet reagerer.

Les også

Hijab-saken kom bardust på styret

Les også

Selvsagt bruker de hijab på Stokka!

- Dersom slike vedtak blir aksepterte er jeg redd hijab-nekt kan bli en trend. Det eneste en oppnår med dette er segregering. Det er en skremmende tanke, sier han.

Lederen i Muslimsk Fellesråd i Rogaland peker på at Stavanger er en internasjonal by med mange religioner og kulturer.

- Vi håper at vi kan leve godt sammen også i fortsettelsen, sier Abunima.

Ikke av og til

Muslimsk Fellesråd i Rogaland har diskutert Blidensol-styrets hijab-vedtak med Islamsk Råd Norge, som på sin side allerede har tatt kontakt med ansatte ved sykehjemmet. Abunima sier at mange muslimer tar vedtaket svært tungt.

- Det gjør vondt. Vedtaket lukker dører for muslimske kvinner som har valgt å bruke hijab. Om du som muslim bestemmer deg for å bruke hijab, så er det noe du gjennomfører. Du kan ikke velge å ta av deg hijaben når du for eksempel skal på jobb, sier han.

Les også

Mistar heller jobben enn å ta av hijaben

Abunima klarer ikke å se hvorfor et hodeplagg skal komme i veien for en kvinnes yrkesutøvelse.

- Det er mange muslimske kvinner i Rogaland som bruker hijab. De er politikere, ingeniører, sykepleiere og butikkmedarbeidere. De har allslags yrker. Hijaben er verken i veien for jobben de gjør eller for integreringen, sier han.

Publisert: