Flertallet på Ombo vil til Nye Stavanger

73 prosent av innbyggerne på Ombo ønsker at øya skal bli en del av Nye Stavanger.

Eline Wolden Bergsagel og Arnfinn Olsen på toppen av det høyeste fjellet på Ombo, og høyeste punkt på Ryfylkeøyene.
 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hva er det høyeste fjellet i Nye Stavanger? Svaret er - etter alt å dømme - et fjell som i dag ligger i Hjelmeland kommune.

– Jeg regner med at Ombo blir en del av Nye Stavanger, sier Henrik Halleland, ordfører i Finnøy kommune, som slår seg sammen med Stavanger i 2020.

Siden 1965 har Ombo vært delt mellom kommunene Finnøy og Hjelmeland. Etter at kommunalminister Jan Tore Sanner startet kommunereformen, er det klart at kommunegrensa på Ombo skal fjernes. Verken Finnøy eller Hjelmeland vil gi slipp på sin del. Begge kommunene har sagt at innbyggerne skal få bestemme hvilken kommune de vil tilhøre.

Ombo er nesten like stor i areal som hele dagens Stavanger kommune. Henholdsvis 57,5 kvadratkilometer mot 71 kvadratkilometer.

Opinion har gjennomført en innbyggerundersøkelse om kommunegrensen på Ombo. 125 personer har svart.

9 av 10 ønsker at Ombo skal være samlet i en kommune.

73 prosent, altså 7 av 10, av innbyggerne ønsker at Ombo skal være en del av «Nye Stavanger».

Det er likevel klare ulikheter i de to kretsene.

• I Ombo krets (Finnøy) har 89 personer svart. Av disse velger 93 prosent «Nye Stavanger», og 5 prosent som velger Hjelmeland kommune.

• I Vestersjø krets (Hjelmeland) har 52 personer svart. Her er det 74 prosent som velger Hjelmeland kommune, og 26 prosent som velger «Nye Stavanger».

Ombo bygdaråd mener en folkeavstemming hadde gitt sikrere svar. Opinion skulle ringe alle over 16 år.

– Det er over 50 som ikke er blitt spurt. Det er ganske mange, vi er jo så få, sier Ingrid Nårstad i bygderådet.

– Fornøyd

– Jeg er veldig komfortabel og fornøyd med resultatet. Jeg tror det er Nye Stavanger som er framtiden. Det er den retningen vi reiser og den veien vi jobber, sier Eline Wolden Bergsagel.

Hun bor på Finnøy-siden av Ombo, jobber i Finnøy kommune og er lokalpolitiker for Venstre. Selv om Ombo har ferjeforbindelse til Hjelmeland, er det enda bedre forbindelser i retning Stavanger og Judaberg på Finnøy. I denne retningen er det i tillegg planlagt fastlandsforbindelsen Øyfast.

– Øyfast er veldig viktig for framtiden, for å kunne opprettholde de små utkantstrøkene i Finnøy. En del ønsker å bo litt landlig. Næringsvirksomheten her er matproduksjon og dyrehold. For at dette skal være levelig må det være framkommelig for å kunne hente produksjonen, sier Wolden Bergsagel.

Kommunestyrene i Finnøy og Hjelmeland vil behandle grensejusteringen på Ombo 14. desember.

– Dette er forsåvidt et tydelig resultat, sånn jeg vurderer det. Nå har vi et godt grunnlag for å legge fram en sak for begge kommunestyrene. Jeg regner med at Nye Stavanger blir resultatet, men saken skal behandles av to kommunestyrer, sier Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF).

Stavanger: Positivt

Ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger er glad for resultatet av innbyggerundersøkelsen på Ombo.

– Jeg synes det er veldig positivt at en så stor andel av de som bor på Ombo ønsker seg til den nye kommunen. I det store og hele er vel dette resultatet i tråd med resultatet for Finnøy kommune for øvrig, sier Sagen Helgø.

– Jeg tror det har vært klokt med en slik ekstrarunde som nå har blitt gjennomført. Dette er et tydelig signal fra de som bor på Ombo, og vi avventer nå beslutningene fra kommunestyrene i Finnøy og Hjelmeland, sier Christine Sagen Helgø.

Hjelmeland-ordfører Bjørn Laugaland (Sp) er skuffet.

– Jeg har ikke lyst til å miste Ombo og synes dette er vanskelig. Samtidig ser jeg at det lett kan skje. Fylkesmannen i Rogaland har vært klar på at kommunegrensa må vekk. Samtidig vet jeg at mange har lyst til at grensa skal bestå som den er. Når jeg sitter her på kontoret og ser bort på Ombo, må jeg si det blir merkelig å tenke på at dette skal være en del av Stavanger. Det skal bli spennende å se om Stavanger vil agere som en aktiv og utviklende ryfylkekommune som tar seg av utkantene. Det er en helt annen type tenkning enn i en svær bykommune. Stavanger har påtatt seg et stort ansvar. Jeg tror Hjelmeland hadde vært et bedre alternativ for Ombo, men må respektere at flertallet av øya vil noe annet, sier Laugaland.

Det høyeste fjellet i Nye Stavanger? Svaret ser ut til å bli Bandåsen, 513 m.o.h. Dette er det høyeste punkt på Ombo, og den høyeste fjelltoppen på Ryfylkeøyene.

(Saken oppdateres)

Dette krever Ombo av sin nye kommuneOmbo må velge mellom Nye Stavanger og Ryfylke
Publisert:
 1. Ombo
 2. Christine Sagen Helgø
 3. Henrik Halleland
 4. Bjørn Laugaland
 5. Hjelmeland

Mest lest akkurat nå

 1. Forslag om stor gassterminal på Talgje

 2. Etter «vaksine-brevet» begynte Heart å føle press. Nå melder hun seg ut av MDG

 3. Politiet advarer mot svindel-mail: - Ikke svar og blokker avsender

 4. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært

 5. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 6. – Jeg tror dette er en sak som svekker tilliten til norsk politi