Venstre med i rotterace om det siste stortingsmandatet fra Rogaland

VENSTRE: Jubelen var høy på valgvaken til Venstre i Stavanger like før de første prognosene for valgresultatet ble offentliggjort klokken 21.00 mandag kveld. Venstre plasserte seg akkurat på de avgjørende 4-prosentene, der alt over betyr over sperregrensen.

Den første valgdagsmålingen kommer på skjermen og viser at Venstre er over sperregrensen. Jubel i salen, men Iselinn Nybø ser mest overrasket ut. Fylkesleder Kjartan Alexander Lunde til venstre.
Publisert: Publisert:
På vei opp til NRK-sending går Iselin Nybø forbi en plakat for 4 nye år med FRP. Bytt ut hodet mitt med hans. Eller vent, hele kroppen også, ler hun.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Dette blir en lang kveld, sier en forsiktig jublende Iselin Nybø (V), partiets førstekandidat i Rogaland til Aftenbladet, mens hun ser på tallene. En knapp time før midnatt ser det ut som Venstre blir uten stortingsrepresentant fra Rogaland.

SJEKK RESULTATENE: Stortingsvalget 2017

Tar ikke noe for gitt

Nybø tar ikke noe for gitt klokken 21, og vil ikke slippe jubelen helt løs før de fleste stemmene er talt opp.

Skal vi dømme etter de siste meningsmålingene, kjemper Venstres Iselin Nybø og SVs Solfrid Lerbekk om den siste stortingsplassen fra Rogaland.

Men Miljøpartiet De Grønne (MDG) har også meldt seg på i kampen om stortingsplass fra Rogaland.

Anna Kvam (MDG) inntar en joker-rolle, og kan med et godt valg, hvis partiet kommer over sperregrensen, knipe et utjevningsmandat. Nå viser prognosene at dette ikke går.

Forsiktig optimisme

Venstre i Rogaland hadde valgvake i Stavanger Sportskafe på Skagen. Her hadde flere av partiets støttespillere og folk fra partiapparatet samlet seg for å få med seg direkte rapporter fra TV-sendingene.

Stemingen var avventende før den første valgdagsmålingen og en prognose fra Valgdirektoratet ble offentliggjort like etter klokken 21 mandag kveld.

Og jubelen sto i taket da de første prognosene både viste borgerlig valgseier med 88–81 i de borgerliges favør og Venstre akkurat på sperregrensen, nok til å være med i kampen om utjevningsmandater, vel og merke hvis prognosen holder.

Iselin Nybø i hektisk telefonaktivitet på Venstres valgvake.

Ligger på 4.0 prosent

For i følge prognosene, én i NRK og én i TV2, ligger Venstre klokken 21 akkurat på 4,0 prosent.

MDG kom under sperregrensen.

Klokken 23 mandag kveld er Iselin Nybø (V) i ferd med å innse at stortingsplassen glipper. Akkurat da er det Solfrid Lerbrekk (SV) som holder utjevningsmandatet fra Rogaland.

– Hvordan opplever du å sannsynligvis miste plassen, slik det ser ut når over 70 prosent av stemmene er talt opp. Partiet mangler nå 2754 stemmer på å få deg inn?

Ser ut som plassen glipper

– Det er slik politikken er, og velgerne i Rogaland bestemmer hvem de vil ha på Stortinget, sier Nybø. Hun sier det har vært fokus på sperregrensen gjennom hele valgkampen.

– Kunne dere gjort noe annerledes?

– Nei, sier Iselin Nybø. Til de fremmøtte sier hun at det har vært banket på 9000 dører. Vi har gjort den beste valgkampen gjennom tidende. Og det er historisk at vi to valgkamper på rad har kommet over sperregrensen, sier hun.

– Det er en enorm lettelse at vi nå er over sperregrensen, sier fylkesleder i Venstre, Kjartan Alexander Lunde til Aftenbladet klokken 23 mandag kveld. Akkurat da hadde Venstre en oppslutning på 4,1 prosent. Da er 76 prosent av stemmene talt opp.

Fra Venstres valgvake.

Han sier at partiet har gjort en enorm god valgkamp gjennom banking på dører, stands og andre valgkamparrangementer og mange har stått på gjennom hele valgkampen.

Sperregrensen på 4 prosent er innført for å hindre at det kommer for mange små partier på Stortinget. Hvis sperregrensen ikke hadde vært der, kunne det blitt vanskeligere å styre og danne regjering.

I prognosen er de fleste forhåndsstemmene med. Over én million nordmenn har forhåndsstemt. Dette er 27,3 prosent av de stemmeberettigede.

– Jeg håpet selvfølgelig at vi kommer over sperregrensen, sier Iselin Nybø (V) til Aftenbladet noen timer før valglokalene stenger mandag kveld. Det betyr i så fall mer enn 4 prosent av stemmene.

– Sommerfugler i magen?

– Hvem har ikke det i dag, sier Venstre-representanten fra Randaberg som har fire år bak seg som fast stortingskandidat for partiet fra Rogaland.

Iselin Nybø jubler over at partiet sannsynligvis er over sperregrensen.

Håper på fornyet tillitt

Nå kan hun håpe på fortsatt stortingsplass hvis prognosene slår til.

Hun ble innvalgt i 2013, og håper selvfølgelig på fornyet tillit.

Ved det siste stortingsvalget i 2013 fikk Venstre 10.827 stemmer og 4,5 prosent av stemmene i Rogaland. Dette var nok til å sikre Iselin Nybø fast plass som ett av de 169 innvalgte på Stortinget.

Både ved valget i 2001 og 2009 kom Venstre under sperregrensen. Det førte til at stortingsplassen glapp for topp-kandidaten fra Rogaland, Gunnar Kvassheim.

– Vi har hele tiden jobbet for å komme over sperregrensen, sier Iselin Nybø (V). Om vi kommer over eller under vil avgjøre om vi får en stor eller liten Venstre-gruppe i Stortinget, sier hun.

Kamp om utjevningsmandatene

Og skulle vi få mer enn 4 prosent av stemmene, er det spennende å se hvem som får utjevningsmandatene, sier Nybø.

Utjevningsmandatene deles ut fylkesvis til de partiene som har stemmetall som er nesten godt nok til et nytt mandat. Hensikten er å utjevne skjevheter.

Men på den siste meningsmålingen for noen dager siden, som Infact gjennomførte for Aftenbladet og Haugesunds Avis, var Iselin Nybø ute av «det gode selskap». Solfrid Lerbekk (SV) lå da an til å skyve ut Nybø og selv kapre en stortingsplass.

Ved Stortingsvalget i 2013 fikk SV 7908 stemmer. Nå må partiet heve seg noen tusen stemmer for at det igjen skal få et mandat fra Rogaland på Stortinget.

Selfie med Iselin Nybø hører med når man er på valgvake med Venstre.

MDG joker

Miljøpartiet De Grønne (MDG) må gjøre et adskillig bedre valg denne gangen enn for fire år siden for å komme i posisjon.

Partiet fikk 5267 stemmer ved vaget i 2013 som ikke var med enn 2,2 prosent. Men MDG har vært langt mer synlig denne gangen, både i media og i folks bevissthet, så sannsynligheten er stor for at partiet kan løfte seg, og kapre et mandat fra Rogaland. Men da skal mye gå partiet vei.

Publisert: