Modellfly er størst på Jæren

<p> I løpet av 40 år har Forus RC vokst seg til å bli Norges største modellfly og -helikopterklubb.</p>

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Forus RC Klubb, som til tross for sitt navn holder til like ved Bore stranden, teller intet mindre enn 168 modellfrelste.

Klubbens formann, Sten Strand, har følgende forklaring på det høye medlemstallet.

– For det første har vi et veldig godt miljø. Og så er det jo skrekkelig artig å se på ting som flyr i lufta, sier Sten og smiler.

Se modellklubbens egne bilder her

Tar sjanser

Mens formannen sverger sin troskap til modellfly lar Petter Atle Walhovd og Birger Cato Heddeslid seg fascinere av helikoptre.

Så fascinert er Petter at han i tillegg til å drive med modellhelikoptre på fritiden, jobber som helikopterpilot for Helikopterservice.

– Det er vanskeligere å fly modellhelikoptre, sier Petter og forlanger å bli trodd.

Nervepirrende er det også, selv om man ikke befinner seg inne i cockpiten.

– Det er først når man skjelver litt i buksa – når en prøver på nye triks – at det er virkelig artig. Litt adrenalin får man jo. Disse maskinene koster tross alt en del, påpeker han.

Hver dag

Sten, Petter og Birger kan fornøyde fortelle at klubbens medlemmer stort sett er skånet for de store materielle uhellene.

Birger presenterer seg riktig nok som mekaniker, men avviser at det er blitt så veldig mye fiksing. Det til tross for at han startet sin modellkarriere for bare noen måneder siden.

– Det er ikke nødvendig å prøve på de vanskeligste tingene med en gang, sier Birger før han får start på sitt helikopter.

Samtidig er han enig med Petter i at de mange triksene, og det faktum at det alltid finnes nye triks å lære, som gjør helikopterhobbyen så spennende.

– Når værforholdene tillater det er det folk her hver dag. Vi er vel en gjeng på 30 stykker som kommer hit regelmessig, sier formann Sten.

Rekrutteringsarbeid

Nå når vinteren står for døren og kulden er i ferd med å sette inn, planlegger modellhobbyistene å sette fly og helikoptre på hylla. Om ikke lenger så i alle fall til mildværet igjen melder sin ankomst.

I fremtiden mener Sten Strand at rekrutteringsarbeidet vil være viktig for klubben.

– Vi ønsker oss flere unge deltakere. Helt klart. Alle kan drive med dette, sier klubbformannen før Tommy Quevedo og sønnen melder sin ankomst på modellflybanen.

Kommende pilot

– Modellfly og -helikoptre er tøft, sier Magnus Michael Quevedo (5) og gjør det klinkende klart at klubbformann Strand i alle fall kan regne med ham i fortsettelsen.

Til nå har unge Quevedo imidlertid latt helikopteret stå på bakken. Øvingen foregår på datamaskinen.

– Det er viktig å øve på data. Jeg tror ikke jeg får fly modellfly og -helikoptre før jeg blir voksen, sier Magnus bestemt.

– Og når blir du voksen?

– Jeg vet ikke helt, sier 5-åringen mens faren gjør det klart at det i denne sammenhengen ikke trenger å bli så lenge til.

Publisert: