- Vil styre barnevernpengene selv

Barnevernsjef i Sandnes, Trygve Apeland, er blant de få i Rogaland som kan i slå i bordet med en nedadgående kurve over hvor mange barn kommunen overtar omsorgen for. Nå vil han også overta flere av Bufetats oppgaver.

Barnevernsjef Trygve Apeland i Sandnes.
  • Syed Ali Shahbaz Akhtar
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Istedenfor at Bufetat har ansvar for å skaffe og plassere barn i fosterhjem, kunne kommunene fått en pengepott som man styrte litt som man ville. Det ville gitt kommunene fleksibilitet til å kunne bruke et eventuelt overskudd på den måten de selv ville, for eksempel på tiltak som kan få ned tallet på omsorgsovertakelser, sier Apeland.

Mens Bufetat har ansvaret for å skaffe fosterhjem, må kommunen ut med en egenandel på 30.000 kroner per fosterhjemplass hver måned, og 50.000 kroner per institusjonsplass hver måned.

Byråkrati

— Det er veldig mange kommuner som vil overta flere av Bufetats oppgaver. I dag går det altfor tregt og systemet er tungt og byråkratisk, sier Apeland.

At kommunene selv vil ha ansvar for å skaffe fosterhjem er ikke en ny diskusjon. Vi må faktisk ikke lenger enn to uker tilbake da Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ba Bufetat tenke nytt og rekruttere flere fosterhjem i 2015.

Vil ha hele ansvaret - som Oslo

Apeland mener kommunene bør ta hele ansvaret.

— Vi hadde en sak med et barn på under 12 år som måtte akuttplasseres i beredskapshjem i mai 2014. Vi søkte da også om fosterhjem, mens vi forberedte omsorgsovertakelse. I juni ble saken sendt til Fylkesnemnda, men den ble ikke behandlet før i november. Nå to måneder etter vedtaket, har Bufetat fortsatt ikke funnet et fosterhjem. Hadde kommunen hatt ansvaret, hadde dette vært løst, sier barnevernsjefen.

Saken Apeland nevner er ikke unik. I januar skrev Aftenbladet om Herman (5) som hadde bodd over et år i beredskapshjem. Det samme hadde 13 andre barn. På lørdag presenterte tall som viste at Rogaland har klart flest barn som er med i omsorgstiltak. Mens 7,4 av per 1000 barn er med i omsorgstiltak i Rogaland, er tilsvarende tall for Oslo «kun» 5,2.

— Oslo er sin egen Bufetat. Med det menes det at Oslo rår over hele det økonomiske tiltaksapparatet og kan med ha større fleksibilitet på tiltak, sier Apeland.

For å illustrere poenget til Apeland kan man se på disse tallene:

Rogaland hadde 790 barn i fosterhjem per 30. juni i fjor.

Hordaland hadde 758.

Oslo som er det klart største fylket med hensyn til innbygger: 659

Nedgang i Sandnes

Samtidig som barnevernsjefen mener dette, viser nye tall at Sandnes er den en av de få kommunene i Rogaland som har en nedgang i antall omsorgsovertakelser. Samtidig viser alle kommunene økning i antall barn som er med i hjelpetiltak.

I 2007 var det 117 barn kommunen hadde omsorg for, mens i første halvår i 2014 var tallet nede i 105. I samme periode har barn i hjelpetiltak økt fra 223 til 313. I Rogaland som helhet har tallet gått fra 686 omsorgstiltak i 2007 til 834 i første halvår i 2013 og hjelpetiltak har økt fra 2349 til 2695.

- Er dette noe dere er fornøyd med i Sandnes?

— Ja, selv om vi ikke har konkrete måltall som sier at vi skal gå ned så og så mye. Vi hadde imidlertid en utvikling som viste at tallet for omsorgssaker bare steg og steg for 8-9 år siden. Da endret vi måten vi jobbet på. For eksempel ved å kutte i individuell opplæring og heller ha felles, samt innføre verktøy for å finne barna på tidligst mulig tidspunkt. Vi har også satset på å gå bort fra kompenserende tiltak, og heller mot endringstiltak, noe vi har lykkes med, sier Apeland.

Gjesdal: Avhengig av naboene

— For en liten kommune som Gjesdal hadde det vært umulig å overta oppgavene til Bufetat, men med et samarbeid med Sandnes og Stavanger kunne vi nok fått det til, og på en del områder samarbeider vi allerede, sier Anne Bodil Surdal, som er ny barnevernsjef i Gjesdal.

Hun legger ikke skjul på at det er mye hos Bufetat som ikke virker.

Aftenbladet har også vært i kontakt med fungerende barnevernsleder i Stavanger, Venke Corneliussen. Hun hadde ikke anledning til å kommentere saken mandag.

Publisert:
  1. Sandnes

Mest lest akkurat nå

  1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

  2. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

  3. Massetesting på skole etter koronautbrudd

  4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

  5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

  6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu