Julekveld hver gang familien Holmane åpner en ny konteiner fra USA

Sju–åtte ganger i året kommer det en diger Amerika-konteiner til Holmane i Sirevåg med nye, gamle dollarglis. Eivind Holmane blir som en unge på julaften når han åpner konteineren og ser de deilige, digre amerikanerne ligge oppå hverandre og blunke til ham i lakken.

Amerikanske biler sviver alltid, sier Eivind Holmane. Denne kommer rett ut av konteineren og den sveiv.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:

Vi er i begynnelsen av mars. Norge er i tredje koronabølge. Eivind Holmane våkner grytidlig. Gjør seg klar til å dra til Sola. På denne datoen, på dette klokkeslettet, i mange år, har han reist til USA. To uker hver vår tråler han landsbygda i California på jakt etter gamle dollarglis, en betegnelse disse bilene fikk for sin staffasje i fronten som fort kunne minne om et glis.

Med årene ble det mindre glis og bilene ble både enklere og rimeligere, men fortsatt veldig amerikanske. Det er slike biler Eivind Holmane elsker. Nå er han klar til å reise. Han pleier finne 20 −30 biler i året «over there».

Hjem 12. mars

Det er grytidlig morgen i mars 2021. Eivind Holmane er klar til å stå opp og dra til Sola. Så bryter virkeligheten gjennom nattens teppe av drømmer og søvn. Realitetene siger inn på ham som morgentåken i Holmane helt sør i Hå kommune. USA er koronastengt. Han skal ikke reise. For første gang på år og dag skal han ikke tilbringe de to første ukene i mars på landsbygda i USA.

Eivind Holmane har alltid interessert seg for biler, amerikanske biler. Bil nummer to i ungdommen var en amerikaner. Etter den var han solgt, eller kjøpt, alt etter hvordan du ser det. I 40 år har han dyrket interessen. I 1987 reiste han til USA og kjøpte sin første bil.

– I fjor kom jeg hjem fra USA 12. mars. Da bar det rett i karantene. I år fikk jeg ikke reist. Det kjentes tungt.

Aftenbladet møter Eivind i Holmane i den vakreste kystidyllen mellom Hellvik og Tananger. Svabergene pynter de lune småbuktene. Holmene utenfor ligger der som om de var dandert av Vår Herre selv som kompensasjon for alt Hå ellers mangler av skjærgård. Det er nesten som om vi tror Vilhelm Krag må ha vært her den gang han oppfant Sørlandet og mente landsdelen strakte seg helt til Boknafjorden. I denne idyllen er det Eivind Holmane har levd sitt gode liv. For å finne kona Grethe, måtte han ta amerikaneren og svinge nordover på Jæren.

– Holmane er en nydelig plass. Det er skikkelig sørlandsk her, sier hun og ser mot svabergene og den kritthvite bunnsanden som glitrer i junisola, kun brutt av noen taredotter, skjønnhetsflekker som forsterker det vakre inntrykket.

Hele familien i jobb. Grethe, Teoline, Eivind og Olav Holmane.

Familien Holmane

En diger Amerika-konteiner står i nærheten av brygga. Kona Grethe, sønnen Olav og datteren Teoline er satt i arbeid. De bærer ut paller og store esker med dekk. En slik konteiner rommer fire biler i tillegg til alt som kan stikkes innimellom. I år er det ekstra spennende å åpne konteineren. Han har ikke selv vært over og kjøpt bilene. Det er gamle kjente i California som har ordnet det for ham.

– Jeg reiser rundt i den sørlige delen av California og leter etter biler. Nå kjenner jeg området så godt at jeg ikke lenger trenger kart. Jeg snakker med folk, så får jeg kanskje høre om en mann som har en onkel som er død. Enken sitter igjen med en bil i garasjen som hun ønsker å selge. Da drar jeg dit og ringer på døren. Jeg reiser alltid alene. Det er viktig for da snakker jeg med folk, med amerikanerne. Jeg blir ikke fristet til å snakke med mitt eget reisefølge. Når de forstår at jeg er interessert i en bil, så baller det fort på seg. Da får jeg høre om naboen som har en bil, eller jeg sitter på en restaurant og kommer i snakk med kelneren, og da har han gjerne en onkel som har en bil. I butikken forteller de kanskje om et biltreff i gaten, noe som ikke er annonsert og da er det bare å møte opp.

USA-nummer

Eivind Holmane forteller at han aldri begynner samtalen med å fortelle at han er nordmann. Han skaffer seg et lokalt telefonnummer. Da tror de han er innfødt. Ringer han med en norsk telefon, ser de på ham som en fremmed. Ofte svarer de ikke.

– De fleste synes det er tøft at vi er interessert i bilene deres, men prisene har gått opp, særlig i de tørre statene der det ikke er rust. Jeg har solgt biler som er 20 og 30 år gamle her i Norge til folk fra New York. De forsto ingenting. Slike biler i New York var alltid opprustet, mens disse bilene ikke har en rustflekk.

– Hvem kjøper bilene?

– Det er folk fra hele landet. Alle slags folk. De ser film og så får de en idé om at den og den bilen er kul.

– Noe du husker spesielt fra kjøpene?

– Jeg var i en garasje og kjøpt en Corvette. Eierne hadde nettopp fått barn. Hele familien var inne og så på den nyfødte, mens jeg var i garasjen og så på bilen. Nå fikk de råd til å ta seg av den nye ungen. Jeg har vært hos folk og kjøpt bil etter at de har fått restskatt. Men og det motsatte. Rikfolk med store garasjer og mange biler og gjerne et fly.

Kunsten er å komme seg inn i bilen som nesten er kilt fast i konteineren.

Bryr seg

Eivind Holmane forteller at han setter ekstra stor pris på kunder som virkelig bryr seg om bilen de kjøper. Han solgte nettopp en bil som han har kjøpt og solgt fire ganger.

– Jeg har ikke hast med å selge disse bilene. I motsetning til andre bruktbiler, stiger verdien når de står.

Så sier Eivind Holmane noe som sikkert vil overraske mange.

– Norge er et billig land når det gjelder avgifter på spesielle biler. Det har aldri vært lettere å registrere en amerikansk bil i Norge. På en 2005 modell har avgiften de siste årene sunket med 100 000 kroner. Det har gjort at interessen er mye større nå enn tidligere.

Hobbyen til Eivind Holmane har spredde seg til resten av familien.

– Jeg er veldig interessert i biler, sier datteren Teoline Holmane og innrømmer at hun har sviktet faren når det gjelder bilmerke. På brygga står en hvit Mercedes. Nei, ikke én hvit Mercedes, det står to. Heller ikke sønnen Olav har en Chevrolet, Cadillac eller Chrysler, mens satset som søsteren på en hvit Mercedes. Men det er jo for så vidt bil det også, selv om de mangler det lille ekstra, sjel om du vil, som kunne finnes i amerikanske bilene, mener far.

Grethe Holmane sier: – Det er greit å hjelpe til slik at han slipper å holde på med dette alene.

– Men du kunne jo satt konteineren hos Holmane bil i Egersund og kommandert folkene dine til å losse den.

– He, he – nei, de har mer enn nok å gjøre. Dessuten er dette min private hobby, noe jeg som privatperson gløder for.

Ferie?

Eivind Holmane er lykkelig når en ny konteiner kjøres ned den smale veien til havna i Holmane. Det var «biringt» å ikke komme seg over dammen i år. Han elsker USA. Amerikansk kultur. Country musikk. Han ringer aldri og bestiller plass på sitt faste motell. De vet at han kommer på den samme datoen hvert år.

– Det er jo fantastisk å kjøre der borte. Her hjemme har jeg dager med stress og høyt blodtrykk. Så kommer jeg bort der og kjøre på veier med seks felt. Da går blodtrykket ned. Jeg gikk på blodtrykksmedisiner her hjemme. Da jeg kom hjem etter å ha kjørt rundt i Amerika, kunne jeg slutte med dem.

– Hvor reiser du på ferie med familien?

– Det blir til USA, sier han og kona legger til.

– På høsten. Da reiser vi rundt og besøker stedene han reiser til på våren. Han handler litt også på ferie, humrer hun.

Denne har for lengst passert alderen der en norsk bil har slukt sin siste mil. Siden den kommer fra en tørr stat og har hatt en eier som har passet på den, er bilen strøken selv etter alle disse årene.

Les også

 1. – Svært gode mulig­heter for vann­buss i Egersund

Eivind Holmane tar seg en pust i bakken mens datter Teoline bærer.
Publisert:
 1. Mercedes
 2. USA
 3. Chrysler
 4. Bil
 5. Country (musikk)

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 3. Rives hele lavblokken, må nybygget bli en nøyaktig kopi

 4. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 5. For 15 år siden herjet Peter Ijeh da et desperat Viking «fikk» 3 poeng av Brann. Nå er det bergenserne som er i nød.

 6. Politiet har nytt DNA-funn