Ny smitterekord i Stavanger – minst to smittet på Sandnes vgs.

Fredag var det 58 nye koronasmittede i Stavanger. Det har aldri før vært så mange på én dag, og beredskapssjefen ber folk om å holde seg mest mulig hjemme i helgen. I Sandnes vurderes stengning av Sandnes vgs. fra mandag.

Torstein Nielsen, beredskapssjef
 • Siv Helen Kvalvåg
 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
 • Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 371 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Det er en krevende situasjon nå, med mye smitte. De neste dagene blir avgjørende for om vi klarer å ha kontroll, og vi oppfordrer folk til å begrense sosial aktivitet fremover. Denne helgen bør alle holde seg mest mulig hjemme, sier beredskapssjef Torstein Nielsen.

Flere skoleklasser og helseinstitusjoner er rammet, og kommunen jobber nå med å få oversikt og varsle alle som er berørt. Nærmere opplysninger blir sendt ut senere i dag.

Les også

Rekordhøy testing: – Testkapasiteten er fortsatt god

Les også

– Det har vært travelt: 2 av 3 virksomheter i Stavanger rammet av koronasmitte

Mange nærkontakter

49 av de 58 smittede fredag er nærkontakter av kjent smitte. Én er reiserelatert, to har ukjent smittekilde og seks har usikker smittekilde. Totalt ble 831 personer testet.

Smittetallet gjør altså et byks fra dagen før, da det «bare» var 23 positive. Onsdag var det 18 smittede, mens tirsdag var tallet 50.

Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger

– Vi hadde forventet høye smittetall denne uka, men hvorfor det går sånn opp og ned fra dag til dag, vet vi ikke. Vi har sett det samme i andre byer også, blant annet i Bergen, der smittetallet også har variert veldig fra dag til dag. I tillegg er det litt forsinkelser på grunn av stor pågang hos mikrobiologisk avdeling på sykehuset. Dermed tar det lengre tid å få svar på koronatestene, sier smittevernoverlege Runar Johannessen.

De 58 smittede fredag fordeler seg slik:

0–9 år: 5
10–19 år: 13
20–29 år: 18
30–39 år: 11
40–49 år: 5
50–59 år: 2
60–69 år: 2
70–79 år: 2

I løpet av årets første åtte dager er 226 personer i Stavanger smittet av koronaviruset.

Bare to ganger tidligere har Stavanger hatt i nærheten av så høye smittetall på en dag. 30. desember fikk 50 personer påvist covid-19 i kommunen og tirsdag denne uken var smittetallet også 50.

Les også

Rogaland gikk fra grønt til et av de rødeste fylkene: – Illustrerer hvor raskt smitten kan eskalere

Anne Kirsti Drivdal Grytten, rektor ved Kampen skole

Smitte på Kampen og Eiganes skoler

Totalt 25 elever og sju ansatte er i karantene etter at elever ved skolene Kampen og Eiganes testet positivt for covid-19 i dag.

På Kampen skole dreier det seg om en elev på tredje trinn. Eleven har kun vært på skolen tirsdag denne uken, fikk symptomer onsdag og testet seg torsdag.

– Vi fikk beskjed om smitten i 12-tiden i dag og hele klassen ble sendt hjem med én gang. De er nå i karantene til og med 15. januar, forteller rektor Anne Kirsti Drivdal Grytten ved Kampen skole.

Medelevene i den aktuelle klassen – totalt 20 elever – og tre ansatte regnes som nærkontakter. Resten av tredje trinn stiller på skolen på mandag som vanlig.

I tillegg har en elev ved Eiganes skole testet positivt for covid-19 fredag kveld. Fem medelever og fire ansatte er i karantene fram til 15. januar.

– Vi har god oversikt over smittesporingen og alle berørte foresatte og ansatte som er nærkontakter har fått beskjed, forteller rektor Colin Pritchard Davies ved Eiganes skole.

Smitte på to Storhaug-skoler

Lørdag ettermiddag melder kommunen at to klasser på Nylund og ni elever på St. Svithun skole er i karantene etter at tre elever har testet positivt for covid-19.

De berørte klassene på Nylund er på 4. trinn og 7. trinn.

– Foreldre og berørte har fått beskjed, og elevene i de to klassene skal nå ha hjemmeskole, opplyser rektor Frøydis Anthonsen ved Nylund skole.

To klasser på to trinn ved Nylund er berørt.

Karantenen gjelder til og med søndag 17. januar og omfatter 21 elever og to ansatte på 4. trinn, og 19 elever og to ansatte på 7. trinn. 

– Vi har vært forberedt på at Nylund skole ville bli berørt av koronasmitte før eller senere. Foreldrene vi nå har varslet har taklet dette veldig bra, sier rektor, og ber samtidig om at foreldre til elever i andre klasser ikke kontakter skolen nå.

De elevene som er berørt, har fått beskjed, og alle andre skal stille på skolen på mandag som vanlig. Eventuelle søsken av dem som nå er i karantene, skal også møte på skolen som vanlig. 

På St. Svithun er det en elev på 9. trinn som er smittet. Ni elever og tre lærere er definert som nærkontakter og settes i karantene umiddelbart, frem til 17. januar. Hele den aktuelle klassen skal ha hjemmeundervisning i uke 2. 

– Ettersom vi nå er på rødt nivå, med klart definerte kohorter, har det gått veldig greit å få oversikt over hvem som er nærkontakter, sier rektor Vibeke Vikse.

– Foreløpig forholder vi oss til studier og informasjon som viser at det er sjelden at smitte skjer mellom barn. Hittil har det stort sett gått bra. Akkurat nå skjer det oftere enn før. Og alle elevene som har vært i nærkontakt med smittede elever må i karantene, sier smittevernoverlege Runar Johannessen til Aftenbladet sent lørdag ettermiddag.

Rutinene for å varsle elever

Johannessen sier at det nyeste smittetilfellet på Nylund skole ble meldt til kommunen fredag kveld klokka 22.30.

– Skolen ble varslet lørdag morgen, som igjen varsler foreldre om elevene som må testes og i karantene. Hovedregelen er at det skal varsles så snart vi får beskjed, sier Johannessen.

Alle skolene på Nord-Jæren er nå på rødt nivå, med de smittevernreglene som gjelder for det.

Les også

Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg: Rødt nivå i barneskoler og SFO. Gult i barnehagene

Johannessen sier at om smitten på skolene skulle stige, kan det bli vurdert å stenge enkeltskoler for en kortere periode.

– Det kommer ikke til å bli aktuelt å bestemme at alle skolene skal stenge her lokalt. Det er noe som i tilfelle må avgjøres på nasjonalt nivå, sier Johannessen.

Les også

Prøvesvar var ikke forsinket: – Nå har jeg et minihåp om at dette brenner ut

Hva betyr «hold dere hjemme»?

– Hva innebærer det at folk skal begrense sosial aktivitet?

– Vi oppfordrer alle til å følge de rådene som er gitt for å begrense smitte, og vil være varsom med å gå for detaljert til verks i vår rådgivning, sier beredskapssjef Torstein Nielsen til Aftenbladet lørdag formiddag.

Smittevernoverlege Johannessen utdyper:

–Vi trenger ikke låse oss inne, hovedpoenget er at vi har kontakt med så få som mulig.

– Det er for eksempel greit å dra på skøytetur?

– Ja, det er sikkert greit. Men dra sammen med noen få, og hold avstand, sier Johannessen.

Han reagerer på at mange leter etter smutthull i forskrifter og anbefalinger.

– Vi opplever at folk finner veier der de kan styre forbi regler og anbefalinger. Det synes jeg er trist og unødvendig – jeg hadde håpet vi kunne stå sammen om å ta en pause nå og dermed slått ned smitten, sier Johannessen.

På årets åtte første dager er smittetallene i gjennomsnitt 28 daglig, med en foreløpig topp fredag på 58 nye koronasmittede. Dersom gjennomsnittlig antall smittede holder seg på samme nivå fremover, betyr det at vi vil få 875 nye smittede i løpet at hele januar i Stavanger.

Les også

Smittevernoverlege: Det er familieselskaper fra julen som seiler opp nå

To-tre elever på Sandnes videregående skole smittet

Sandnes kommune melder lørdag om 10 nye smittetilfeller oppdaget fredag. Minst to av disse er elever ved Sandnes videregående skole.

– Med en gang disse smittetilfellene ble oppdaget, ble elever som hadde vært sammen med disse informert og satt i karantene. I tillegg ble det bestilt testing for alle lørdag, sier smittevernoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune.

Det dreier seg om 40–50 elever. Årsaken til at de er så mange, er at elevene har undervisning sammen på tvers av klassene, ifølge Sandnesposten.

Der sier også rektor Helge Ledaal på Sandnes videregående skole at det fortsatt er uklart om skolen vil åpne mandag.

– Det blir opp til smittevernoverlegen å avgjøre, sier han.

Torvik sier at prøveresultatene for elevene sannsynligvis vil være klare innen søndag ettermiddag.

– Vi vil vurdere en eventuell stengning etter at resultatene viser om det er flere smittede elever eller ikke.

Følgende er smittet i Sandnes

I Sandnes meldes det lørdag om 10 nye smittede. Disse er:

– Barn/ungdom under 20 (nærkontakt)
– Mann 30–40 (nærkontakt)
– Mann 40–50 (tilreisende rødt land)
– Mann 20–30 (nærkontakt)
– Barn/ungdom under 20 (nærkontakt)
– Barn/ungdom under 20 (nærkontakt)
– Kvinne 20–30 (smittesporing pågår)
– Barn/ungdom under 20 (smittesporing pågår)
– Mann 20–30 (smittesporing pågår)
– Barn/ungdom under 20 år (nærkontakt)

Les også

 1. Tror dette blir den tøffeste perioden siden pandemien startet

 2. Her gjør Julie (20) seg klar for fem uker i isolasjon

 3. Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene?

Publisert:

Korona-viruset

 1. Sendte elevene hjem i desember. Får skarp kri­tikk fra egne råd­givere: – Ikke grunn­lag etter loven

 2. FHI: Må være svært gode grunner for å forskjells­behandle vaksi­nerte og uvaksi­nerte

 3. Ekspert om barnevaksine: – Ikke forholdsmessig for de aller fleste barn

 4. Kunn­skaps­ministeren inn­rømmer: – Fikk ikke an­befalinger om rødt nivå

 5. Her kan alle få tredje dose som drop in

 6. Sandnes plan­legger for grønt nivå fra ons­dag

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Stavanger
 4. Sandnes