Kripos skal gjennomgå Tina Jørgensen-saken

Espen Erdal, leder for Kripos sin Cold Case-enhet, ønsker ikke at pårørende skal få urealistiske forventninger. - Vi har oddsen mot oss, sier han.

Publisert: Publisert:
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal
  Journalist
 • Ina Gundersen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tirsdag morgen ble det klart at saken oversendes Kripos sin nye enhet for uoppklarte saker, Cold Case.

Espen Erdal, politiinspektør og leder av Cold case-enheten i Kripos, regner med at det vil ta ett års tid å gjennomgå Tina-saken og så kunne komme med en vurdering om saken skal gjenopptas.

– Det er en krevende sak som er grundig etterforsket tidligere. Men selv om alt har vært prøvd uten resultater, tror vi det skal være mulig å gjøre noe, sa Erdal under en pressekonferanse tirsdag.

– Vi begynner arbeidet ved årsskiftet. Vår enhet kan jobbe uforstyrret med saken og se på den med nye briller. Det gir muligheter sammen med nye og bedre etterforskningsmetoder enn de som fantes for 15-16 år siden, sier han.

Tina Jørgensen ble sist observert natt til 24. september i 2000 i Stavanger sentrum, og ble funnet drept 27. oktober i en kum ved Bore kirke. Til tross for omfattende etterforskning er saken fortsatt uoppklart.

Les også

Dette er Cold Case

Tina Jørgensen-saken fra 2000 er fremdeles uoppklart. Nå skal Kripos se nærmere på saken. Foto: Jonas Haarr Friestad

– Kripos skal se på Tina saken med friske øyne, forklarte politimester Hans Vik.

– Pårørende må ikke ha urealistiske forventninger

– Vi har en offensiv innstilling til arbeidet vi driver med. Det er engasjerte medarbeidere som gir det lille ekstra, sier Erdal.

Etterforskeren er samtidig opptatt av at pårørende ikke skal ha urealistiske forventninger.

 • Vi har oddsen mot oss. Det er en krevende sak som er etterforsket tidligere, sier Erdal videre.

– Hva slags erfaringer har dere med slike saker?

– Å jobbe med så gamle saker er veldig krevende. Informasjon er lite tilgjengelig og i mange situasjoner har informasjonen tapt sin bevisverdi. Erfaring fra internasjonalt arbeid viser at ny informasjon fra de som vet noe kan bidra til oppklaring. Jeg vil innstendig be de som er der ute som vet noe, om å ta kontakt sier Erdal til Aftenbladet.

Tinas mor: - Beste som kunne skje

Tinas mor, Torunn Rasmussen, skriver i en sms til VG at hun er glad for at Cold Case-enheten har valgt å se gjennom Tina-saken på nytt.

– Dette er det beste som kunne skje i Tina-saken. Jeg var i møte med Espen Erdal i går, et møte med god informasjon om hvordan de vil jobbe med den gamle uoppklarte saken, skriver hun.

Hun skriver videre at hun er glad for at politimesteren i Sør-Vest politidistrikt henvendte seg til enheten.

– Dette er topp engasjerte og profesjonelle mennesker med forskjellig ekspertise på sine områder. Jeg kan ikke annet enn å ha håp nå, er glad og takknemlig for at politimesteren tok skrittet og henvendte seg til Cold Case, skriver hun.

-Tungt å sitte med en uoppklart drapssak

Ifølge politimester Vik er saken ennå ikke formelt gjenopptatt. En eventuell gjenopptagelse avhenger av det Kripos nå finner.

– I den siste etterforskningen kom det opp kritikk mot etterforskningen som skjedde tilbake i 2000. Jeg sa vi ville evaluere for å lære. Kripos vil bidra til læring, men formålet er å oppklare Tina-saken. Det er fremdeles slik at det er politidistriktet som har formelt etterforsknings- og påtaleansvar i saken, sier Vik til Aftenbladet.

– Det oppleves tungt at vi har en drapssak som ikke er oppklart, sier han.

Les også

Dette er Tina-saken

Les også

Tina-siktelsene er henlagt

Les også

Tina-saken har kostet politiet opptil 4,5 millioner

Politiet ønsker i denne saken tips fra personer som mener å ha nye opplysninger. Seksjon for alvorlige, uoppklarte saker ved Kripos har opprettet en egen tipstelefon og -post som kan benyttes: Tlf. 458 78 112 E-post: tips.coldcase@politiet.no

Publisert:

Tina-saken

 1. Har startet ny etterforskning i Tina-saken

 2. Tina-saken: Ny etterforskning starter først til høsten

 3. Tina-saken: Taxisjåføren som løy under avhør snakker ut

 4. – Vi hadde absolutt ikke åpnet saken om vi ikke hadde tro på løsning

 5. Politiet mener bok kan ha gjort oppklaring vanskeligere

 6. Advokat til Tinas tidligere kjæreste: – Vi vet at etterforskningen ikke involverer min klient

 1. Tina-saken
 2. Tina-saken
 3. Vest politidistrikt
 4. Sør-Vest politidistrikt
 5. Stavanger sentrum