Stavanger tar grep for de det rakner for

Rådmann Per Kristian Vareide bekrefter at Aftenbladets artikkelserie «Når alt rakner» er noe av bakgrunnen for at kommunen nå ønsker å ta et nasjonalt lederskap på området.

Rådmann Per Kristian Vareide
 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
 • Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den mest uventede nyheten i Handlings og økonomiplanen (HØP) fram til 2021 var forslaget om å legge inn 10 millioner kroner til forskning og utvikling innen området rus og psykiatri. Dette elementet kom på plass helt på tampen av budsjettarbeidet.

Begeret fullt

De første fem millionene skal brukes i 2018, og tas fra sekkeposten «årsoppgjørsdisposisjoner».

– Artiklene i Aftenbladet er nok dråpen som fikk begeret til å renne over. Samtidig har begeret vært nokså fullt lenge. Det er en balansert serie, som forteller hvor vanskelig dette området er, der en rekke etater sitter rundt et bord, men der brukerne likevel faller mellom stolene, på grunn av uklar jus og uklare ansvarsforhold. Dette gjelder de aller svakeste i samfunnet vårt. sier Vareide.

Les også

LES REPORTASJEN HER: Når alt rakner

Les også

– De sykeste får den dårligste hjelpen

Les også

«Det er min bolig. Jeg betaler for å bo her.»

Les også

Kommunetopper har ikke besøkt de stinkende og forsøplede leilighetene

Les også

Frykter at liv vil gå tapt mens hjelpere banker på

– Samtidig mener jeg Stavanger kommune er i front på dette feltet allerede. Vi har et eget team som rykker ut på bekymringsmeldinger. Vi har større ressurser på dette området enn de aller fleste kommuner. Likevel har vi følelsen av ikke å lykkes. Vi kan ikke lenger vente på at andre skal komme med svarene. Vi må lede an, og satse på forskning og utvikling på dette feltet. Samtidig må vi være ydmyke og se på vår egen praksis, sier Vareide.

Grenseland

Han brukte i sin presentasjon et sitat fra den amerikanske forfatteren James Baldwin.

– Det er ikke alt vi møter vi kan gjøre noe med. Men vi kan ikke gjøre noen ting med de problemene vi ikke møter. Det området vi snakker om, er på mange måter et etisk grenseland. Hvor langt skal egentlig det offentlige gå inn i den private sfære? Derfor må vi få disse problemstillingene på bordet. Det er ikke et unikt Stavanger-problem, et Sandnes-problem eller et Sola-problem. Det er et nasjonalt problem der vi ønsker å gå foran og ta lederskap, sier Vareide.

Han utfordrer det lokale forskningsmiljøet til å melde seg på, men understreker at bevilgningen, hvis den blir politisk vedtatt, ikke er ment som noe håndslag til akademia.

– Det er brukerne denne satsingen komme til gode, sier han.

Vil ha Høie på saken

Toppene i Stavanger kommune er klare til å koble på både helseministeren og helsedirektøren på toget som nå står på perrongen.

– Jeg kommer til å invitere helseminister Bent Høie til å delta i denne dugnaden, også med statlige penger. Vi trenger statlig drahjelp i dette, sier Sagen Helgø.

– Jeg skal om kort tid møte helsedirektør Bjørn Guldvog. Dette er en av problemstillingene jeg vil ta opp med ham, sier rådmann Vareide.

Skryt å få

Den nye posten på budsjettet får mye skryt i det politiske miljøet i Stavanger.

Christian Wedler (Frp): - Vi kan ikke leve med at noen få av byens innbyggere lever i uverdige forhold, slik vi har sett i Aftenbladets reportasjer. Vi må både bygge nye boliger og øke kunnskapsinnhentingen.

Torfinn Ingeborgrud (MDG): - Dette er positivt. Det handler ikke om å stenge stigmatiserte grupper inne, men å tilby tilgjengelig personell døgnet rundt.

Kari Nessa Nordtun (Ap): - Positivt. Det er åpenbart at vi må finne balansen mellom brukernes juridiske rettigheter og samfunnets plikt til å gripe inn. Aftenbladets dekning viser at det er behov for å se på dette med nye øyne.

Eirik Faret Sakariassen (SV): - Jeg er veldig glad for initiativet. Det viser en vilje til å løfte blikket og ta ansvar både for våre egne innbyggere som sliter, men også for mennesker i resten av landet.

– Litt stolt

John Peter Hernes (H): Jeg synes det er spennende og offensivt å investere i en liten gruppe med ekstreme behov. Jeg blir litt stolt av det.

Bjørg Tysdal Moe (KrF): Vi skal bygge kompetanse for å gjøre de rette tingene i kommunen vår. Det er et kvalitetstegn at rådmannen legger dette inn. Vi er opptatt av alt som handler om lavterskeltilbud, forebygging og de svakeste i samfunnet.

Per A. Thorbjørnsen (V): Det er åpenbart et riktig grep, og jeg er fornøyd med at det er fanget opp. Utfordringen er ikke av ny dato, men ambisjonene er kjempebra. Det er bra å løfte fram denne gruppen til tross for innsparinger.

Publisert:
 1. Per Kristian Vareide
 2. Bent Høie
 3. Psykiatri
 4. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. 187 evakuert fra «Johan Castberg» på Stord: – Alle er gjort rede for

 2. Ferje har tek­nisk trøb­bel – Fjord1 innstiller flere av­ganger over Bokna­fjorden

 3. Sommerfull Vågen mintes Daniel Svela

 4. E39: Neppe tre felt på deler av ny europavei sørover

 5. Denne gang vil finværet vare - og til helgen blir det varmere

 6. Brannen var siste dråpen for eieren: Nå blir det helt slutt på spøk­elses­jakt på Dale