Tåka forsinket første dag av «Mission Impossible»-riggingen

Forsinkelser ble starten på filmprosjektet på Preikestolen. Torsdag fikk produksjonsselskapet godkjent en dobling av antall flygninger, men måtte la tåka slippe taket før de kunne begynne å fly.

Det drøyde godt forbi klokka to før helikoptrene fikk startet transport til Preikestolen. Foto: Anders Minge

 • Lars Hjalmarsson
  Lars Hjalmarsson
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Timene med dagslys er viktige for teamet som jobber med «Mission Impossible 6» på Preikestolen. Torsdag var notert som første dag helikopter får lande ved Preikestolen i forbindelse med prosjektet.

Den første dagen gikk nok ikke etter planen. Klokka ble passerte to før det første helikopteret berørte fjell i 600 meters høyde.

En time tidligere fløy to helikopter gjennom Lysefjorden for å sjekke forholdene. Hele formiddagen lå tåka tykk over både Preikestolen og resten av Lysefjorden.

I de fem første dagene av prosjektet har helikoptrene fått tillatelse til å lande ved Preikestolen 30 ganger om dagen. Ifølge vedtaket som er fattet av Forsand kommune, kan produksjonen overføre ubrukte landinger til andre dager.

1. november søkte Truenorth om å doble antall landinger de har fått tillatelse til å gjøre fra 2. til 11. november. Forsand kommune har vedtatt at produksjonsselskapet nå skal få gjennomføre 820 landinger eller vendinger i løpet av tidsperioden.

Les også

– Tom Cruise er på topp 3-listen i Hollywood

Kuttet tåkepraten, fikk ja

Vaktene som skal sende turister opp på hylla bak selve platået, slapp publikum ut på platået i morgentimene. Foreløpig var det ikke noe utstyr der, og det var ingen mulighet for helikoptre å drive tansport.

En som grep denne muligheten med begge hender, er Marcin Bryl. Han hadde tatt med seg sin kjære, Joanna Niewidomska, fra Polen til Preikestolen. Bryl gikk ned på et kne bare minutter før vaktene kuttet tilgangen til platået.

Marcin Bryl gikk ned på kne foran sin Joanna Niewidomska. Han fikk ja. Foto: Anders Minge

– Jeg visste at det kanskje kunne være stengt, men jeg var jo veldig heldig med tåka. Men det beste er selvfølgelig at hun sa ja, sier Bryl.

Paret bestilte turen til Norge for en måned siden, på det tidspunktet var filmprosjektet kjent, men det har siden blitt fremskyndet en deg.

– Jeg har fått min Tom Cruise, så det er ikke så farlig med filmen, sier Niewidomska, og legger til:

– Men vi må nok se filmen også, det er jo spennende å se hvordan det blir.

Det er to uker siden Bryl kjøpte ringen som har skapt et uforglemmelig minne i tåka. Den kommende bruden visste ingenting om planen.

Tåka gjorde dagen bedre for Marcin Bryl og Joanna Niewidomska. Foto: Anders Minge

To dager med dårlig vær

En annen gjeng som fant smutthullet mens det fortsatt var mulig å gå ut på platået på Preikestolen er Evy Bjørsol med datter og reisefølge fra Brasil.

– De har vært i Tromsø og på Svalbard, og så hadde de veldig lyst til å se Preikestolen, så da er vi her, sier Bjørsol.

Jose Marcos Silvestre og Valeria Silvestre har kommet fra andre siden jorden for å se Preikestolen. De kjente suget i magen. Foto: Anders Minge

– Vi har vært i Norge i to uker, været har vært strålende, frem til de to siste dagene. Da har vi vært i Stavanger, sier Jose Marcos Silvestre, før han legger til:

– Vi har lært at det heter trolsk.

Kona nikker, og kommer på at det er et annet norsk uttrykk som de tar med seg hjem til Brasil:

– Det er veldig dyrt, får Valeria Silvestre presset frem på norsk.

Til tross for tåka er ekteparet fornøyd med besøket til Preikestolen og at de har lært hva Kvikk Lunsj er.

De har ikke sett noen av «Mission Impossible»-filmene så langt, men det er mulig det blir et lite maraton nå som ferien er over og de setter snuta hjem mot Brasil.

Fan av likes

Nede ved parkeringen står det noen som ikke har noe ambisjon om å nå platået. Katrine Tuntland og Hanna Heskje Aakre er bildet det viktigste.

– Jeg har jo fått beskjed av sjefen om å stille opp på dette. Sjefen er hu der, sier Hanna Heskje Aakre og peker på Katrine Tuntland.

– Vi er vel mest her for å få litt likes. Det er viktig det også, sier Katrine Tuntland, som er sjef for den lokale sportsbutikken.

De to har Tom Cruise-plakater med hjerter, men nekter for at det hadde bitt noe hyling dersom Cruise plutselig hadde dukket opp.

– Jeg har aldri stått og hylt sånn. Hadde han dukket opp så er det større sjanse for at jeg hadde blitt så flau at jeg hadde satt meg i bilen, ler Tuntland.

Med unntak av de som er direkte involvert i produksjonen, var nok Katrine Tuntland og Hanna Heskje Aakre de som hadde størst fokus på Tom Cruise. Foto: Anders Minge

De fem første dagene av prosjektet har helikoptrene fått tillatelse til å lande ved Preikestolen 30 ganger om dagen. Foto: Anders Minge

Den første dagen gikk ikke etter planen - det sørget tett tåke for. Foto: Anders Minge

Så fort helikoptrene begynte å gå i skytteltrafikk, begynte en base å ta form. Foto: Anders Minge

Publisert:

Tom Cruise på Preikestolen

 1. Tom Cruise kan returnere til Vestlandet

 2. «James Bond» får 47 millioner for å spille inn i Norge

 3. Ble presset av filmcrew til å doble antall klatretak på Preikestolen

 4. Rapport om filminnspillingen på Preikestolen: - Vi leide ut sjela i noen uker

 5. Håper å få vist «Mission Impossible» på Preikestolen

 6. Cruise-premiere på Preikestolen?

 1. Tom Cruise på Preikestolen
 2. Lysefjorden
 3. Preikestolen
 4. Tom Cruise
 5. Film