Stålverket konkurs: - Strikken kunne ikke tøyes lengre

Onsdag fikk de ansatte beskjeden de fryktet. Stålverket på Jørpeland er konkurs, og 70 personer mister jobben.

Direktør Egil Josefsen mener driftsplanen med endrede produkter hadde livets rett, men innser at de ikke kunne drive videre uten kapital.
  • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har hatt utfordringer, men likevel hadde vi tro på å komme i mål. Dessverre kom vi til et punkt der strikken ikke kunne tøyes lengre, sier direktør Egil Josefsen til Aftenbladet.

  • Stålverket konkurs igjen: De ansatte ble orientert onsdag klokka 12.

I uværet på Jørpeland står han mellom de forlatte fabrikkbygningene inne på Stålverkets område. Dørene til industrihallene er låst og arbeiderne har dratt hjem.

– Det er ikke kjekt, dette. Første arbeidsdagen i det nye året måtte jeg sende hjem 60 arbeidere og nå kommer dette. Det har vært heftig jobbing de siste ukene for å finne samarbeidspartnere, men arbeidet har ikke gitt resultat, konkluderer han.

Ikke utbetalt lønn

Tomme ordrebøker gjorde at flertallet av de ansatte nylig ble permittert. Etter det Aftenbladet erfarer har de ansatte ikke fått lønna som skulle vært utbetalt 30. desember.

– Utover våren ville det blitt bedre tider, men vi må ha finansene på plass. Når vi ikke har rygg til å bære bankens krav, så var det bare en ting å gjøre, sier Josefsen.

Det lykkes ikke å få inn nødvendig aksjekapital eller avtale med bedriftens bankforbindelse, Sparebank 1 SR-Bank. Derfor tok styret i Normac den endelige beslutningen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Skagenfondene skal kvitte seg med over 30 ansatte

Josefsen ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor mange mye som manglet for å videreføre driften.

– Det har vært en forhandlingsrunde mellom bank og eierne, mer enn det ønsker jeg ikke å si.

70 personer mister jobben i konkursen på Stålverket.

– Vi klarte det ikke

Det er snart 2 år siden stålverket gikk konkurs sist. Da ble boet kjøpt av forretningsmannen Hogne Fjellanger, som dannet det nye selskapet Nomac AS og fortsatte driften. Fellesforbundet avdeling 25 gikk også inn med 3 millioner for å bidra fortsatt drift.

Onsdag formiddag måtte også han gå til skifteretten.

– Vi klarte det ikke. Jeg har gjort et forsøk, og jeg kommer ikke til å prøve igjen. Det som skjer nå er trist for både de ansatte, familiene deres og de leverandørene som taper penger på konkursen, sier Fjellanger til Aftenbladet.

Hogne Fjellanger har gjort sitt forsøk med å få Stålverket opp på beina. Nå må han innse at det ikke gikk slik han håpet.

Håper på nye eiere

– Det er enormt trist. 70 personer har mistet jobben, og i dagens arbeidsmarked er det ikke lett å finne noe nytt å gå til, sier klubbleder Trond Idar Idsø.

Han innrømmer at dagens beskjed ikke føles virkelig.

– Vi hadde fryktet dette, men det ligger gode muligheter i Stålverket. Vi trenger bare litt frisk kapital. Akkurat der vi var nå, så hadde vi for lite likvider til å kunne greie oss.

LES OGSÅ: Derfor fikk du aldri vite resultatet av storaksjonen

Eierne i Nomac skal ha jobbet tett mot flere investorer den siste tiden, men det har ikke kommet noen nye midler til.

– Håpet er at disse fortsatt kan være interesserte, og at dagens beskjed ikke er den endelige kroken på døren for Stålverket, sier Idsø.

Klubbleder Trond Idar Idsø håper at de investorene som tidligere har meldt sin interesse for Stålverket kommer på banen igjen.

Ble påført ekstra kostnader

Årsaken til konkursen er sammensatt, forteller direktør Egil Josefsen. Han sier at «det dukket opp noen hendelser». En feil i kalkylemodellen har resultert i uriktige kalkyler og flere stopp i produksjonen har gitt selskapet ekstra kostnader.

– Det er ikke å stikke under en stol at dette er en gammel fabrikk, innrømmer direktøren.

Bare smia har stått stille i totalt en måned gjennom fjoråret. Nå er hele produksjonen på Stålverket stengt ned. I tillegg har selskapet operert med lang kredittid og forhåndsbetalt til råvareleverandørene, som har gjort at de har måttet drevet som «bank».

LES OGSÅ: Nå får næringsdrivende som ikke holder fristen langt høyere straffebøter

– De gjenstående leveransene må vi snakke med bobestyrer om skal ferdigstilles. Det koster å starte opp produksjonen igjen, sier Josefsen.

Han ønsker ikke å spekulere i om nye eiere vil komme inn.

– Jeg ønsker ikke å skru opp forventningene i lokalmiljøet, men et stålverk som dette burde man gjøre alt for å beholde. Legges det ned, så får man det aldri tilbake igjen, mener han.

Direktør Egil Josefsen møter Aftenbladet i et nærmest forlatt kontorbygg. De siste ansatte var på vei ut dørene.
Publisert:
  1. Jørpeland
  2. Konkurs

Mest lest akkurat nå

  1. To drept og minst 19 skadd i masseskyting i Oslo sentrum

  2. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

  3. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

  4. Sauda nest varmest i landet

  5. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

  6. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger