- Før i tiden gikk vi på besøk uanmeldt. Slik er det ikke lenger.

Mange er oppmerksomme på ensomhet i julehøytiden og står klar til å hjelpe. Men man kan ikke kaste ensomheten ut med julestria, minner Kirkens SOS om.

Ensomhet blir ofte omtalt som "den nye folkesykdommen"
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ensomhet kan ramme både dem som ikke har venner, og dem med store nettverk. Hjelpetelefontjenesten Kirkens SOS har mange medarbeidere i hele landet som får et helt spesielt innblikk i hvordan ensomhet føles på kroppen. Trygve Weibell er en av dem. Han har vært frivillig medarbeider hos Kirkens SOS Rogaland i 17 år.

– Jeg har fått et innblikk i noe som jeg ikke ante noenting om før jeg ble medarbeider, sier Weibell med en rolig, behagelig telefonstemme.

Weibell har, i løpet av sin tid som medarbeider, fått inntrykk av at ensomhet blir mer og mer utbredt.

– Man må stoppe opp og prate

Weibell tror flere er ensomme fordi resten av samfunnet hele tiden har det så travelt. Til tross for vi har kortere arbeidstid, så har vi det likevel travlere enn før.

– Det fører til at vi ikke oppdager de som er ensomme og som aldri får besøk. Før i tiden gikk vi på besøk uanmeldt. Slik er det ikke lenger, nå må man bli ringt opp og invitert på forhånd, sier Weibell.

– Hva tror du man kan gjøre for å få bukt med dette?

– Jeg tror folk kan bli flinkere til å ikke løpe så fort at man ikke har tid til å snakke med folk. Vi må bli flinkere til å gi folk bekreftelse, om så bare en klapp på skulderen. Det gjør at folk får føle at de er verd noe og at de kan noe. Den oppmerksomheten man gir til barn tror jeg man i stor grad bør gi til voksne også, svarer Weibell.

Ensom, men ikke alene

Mennesker er sosiale dyr, og isolasjon er forbundet med høyere risiko for tidligere død og sammenlignet med skadevirkningene av røyking, ifølge forskning.no. Weibell understreker at å være ensom og å være alene er to forskjellige ting.

– Du kan være ensom selv om du omgås mye mennesker, og du er ikke nødvendigvis ensom selv om du holder deg mer for deg selv. Ensomhet er at du har et behov for å være sammen med andre, men dette behovet har man i forskjellig grad, sier han.

Den oppmerksomheten man gir til barn tror jeg man i stor grad bør gi til voksne også.

«Den nye folkesykdommen»

Selv om de fleste nordmenn har flere nære relasjoner og noen fortrolige å prate med, er det mange som sliter. Selv om ensomheten ikke er en sykdom, blir den omtalt som «den nye folkesykdommen». Nær halvparten av dem som mangler en fortrolig venn, er plaget av ensomhet, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

– Om man vet om noen som er ensomme, bør man ta muligheten til å besøke vedkommende for å prate, eller ringe til en du ikke har snakket med på en stund, sier Weibell.

Hva med ungdommer, som i stor grad kommuniserer via SMS og chat?

– Det er vanskelig, for vi vet ikke så mye om sosiale medier ennå. Vi vet ikke hvilke psykososiale virkninger det har å kommunisere i chat eller andre arenaer i sosiale medier.

Ungdom trenger tilhørighet

Sammenheng mellom ensomhet og bruk av sosiale har vært et emne for diskusjon lenge. Noen mener sosiale medier er et kjempealbum hvor ungdommen bare får se alt de går glipp av. Andre ser på sosiale medier som en god ressurs mot ensomhet. Temaet er likevel lite forsket på.

– Uansett er det nok likt med ungdommen som med voksne; de trenger tilhørighet til noe eller noen, sier Weibell.

Syke er mest utsatt

Weibell har inntrykk av at mennesker med sykdommer er spesielt utsatt for å føle seg ensomme, uten å klare å gjøre noe med det selv.

– Når helsen svikter får man større vansker med å komme seg ut. Dette forsterker gjerne ensomheten. Det gjelder så klart oftest eldre, men det er også veldig mange unge uføre, sier han.

Kirkens SOS Rogaland er stadig på utkikk etter nye frivillige medarbeidere, og skal ha et medarbeiderkurs 15. februar.

Publisert:
 1. Ensomhet
 2. Frivillighet

Mest lest akkurat nå

 1. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 2. - Tung beskjed å få før jul

 3. Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene

 5. Haaland scoret to i Dortmunds mesterligaavskjed

 6. Fyrer løs mot Viking-speakeren: – Det er nok nå. Pakk sammen