Derfor trosset de bisperådet og valgte Anne Lise Ådnøy

Bispedømmerådet og biskopene ønsket prost Helge S. Gaard som ny biskop i Stavanger, men kirkerådet fulgte ikke anbefalingen.

– Det sies at det er lettere å tro når Anne Lise forkynner, sa leder i Kirkerådet i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, under pressekonferansen i Stavanger Domkirke fredag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Det er ikke bare bispedømmerådet som er skuffet, men mange i hele bispedømmet, sier leder i Stavanger bispedømmeråd Marie Klakegg Grastveit.

– Vekt på rådgivende stemning

Siden oktober i fjor har mange ventet spent på hvem som skulle ta over etter Ivar Braut, som gikk av grunnet sykdom i 2018.

Torsdag 24. januar ble det kjent at konstituerende biskop, Anne Lise Ådnøy, blir ny biskop i Stavanger bispedømme. Dermed er en lang prosess avsluttet.

– I denne prosessen har resultatet av den rådgivende stemningen vært klar, og den har blitt tillagt vekt, sa leder i Kirkerådet i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, under pressekonferansen i Stavanger Domkirke fredag morgen.

Det er derimot flere som ikke føler det slik.

Les også

Anne Lise Ådnøy ny biskop i Stavanger

Her får Anne Lise Ådnøy blomster av leder i bispedømmerådet, Marie Klakegg Grastveit, etter hennes tale til Ådnøy under pressekonferansen. Grastveit påpeker at kritikken ikke er rettet mot Ådnøy, men mot systemet.

Klar favoritt

I den rådgivende stemningen anbefalte bispedømmerådet i Stavanger, og flertallet av de norske biskopene i Norge, kirkerådet å tilsette Helge S. Gaard som ny biskop. Gaard fikk også størst oppslutning blant de stemmeberettigede.

Som nummer to rangerte bispedømmerådet Haakon Kessel, og Anne Lise Ådnøy ble rangert som nummer tre.

– Rangeringen er vår samlede anbefaling til Kirkerådet, sa leder i bispedømmerådet, Marie Klakegg Grastveit, til Aftenbladet 10. januar.

Grastveit forteller at hun er skuffet over at Kirkerådet ikke har fulgt bispedømmerådets anbefaling, men forklarer at det ikke er personlig ment mot Ådnøy.

– Vi som har engasjert oss i denne prosessen, og som har avgitt vår stemme, har hatt et tydelig beslutningsgrunnlag med en tydelig retning. Det var klart flertall i bispedømmerådet for Gaard. Derfor har mange grunn til å være skuffet.

Les også

Flertallet vil ha Helge S. Gaard som biskop

Les også

Vraket som biskop for andre gang på to år: - Ja, jeg er skuffet

Handler ikke om Ådnøy

– Og når det er sagt vil jeg understreke at denne kritikken ikke handler om Ådnøy personlig. Hun har vist at hun har mange gode egenskaper og stor arbeidskapasitet som konstituerende biskop. Kritikken handler om systemet, og at kirkerådet ikke har fulgt vår anbefaling. Jeg opplever at det er grunnen til at mange er skuffet. Men det er også veldig mange som er glade for at Ådnøy blir ny biskop, og at det er stas å få den første kvinnelige biskopen, sier Grastveit.

Stavanger bispedømme har ikke tidligere hatt en kvinnelig biskop, og Ådnøy blir derfor den første.

Raaum tror det har hatt stor betydning for mange i valgprosessen.

– Vi har sett at mange har pekt på betydningen av å få en kvinne. Veldig mange kvinner, ikke minst kvinnelige prester, opplever det som viktig å få en kvinnelig biskop i Stavanger. Samtidig har Ådnøy som kvinne i mange sammenhenger tidligere måtte stå i motstand. Det har vært med å styrke henne.

Mener Ådnøy var riktig valg

– Det er mange som reagerer på at Gaard var favoritt, men likevel ikke ble valgt. Hva tenker kirkerådet om det?

– Det er ingen i kirkerådet som tar lett på resultatet til den rådgivende avstemningen. Men i dette reglementet har vi ikke et valg av biskop, men en rådgivende avstemning, sier Raaum.

– Blir da den rådgivende avstemningen bortkastet?

– Nei, jeg mener at bispedømmerådets og biskopenes anbefaling er et element i en veldig sammensatt prosess, hvor alle elementene er viktige.

Brobyggende evner

På pressekonferansen, som ble avholdt i Stavanger Domkirke, holdt flere tale til ære for Ådnøy. Deriblant Grastveit. I talen beskrev hun den nye biskopen som ærlig, jordnær og varm.

– Hun er ekte og nær i møte med mennesker, og en svært god forkynner, sier Grastveit i etterkant av talen.

Raaum forteller at dette er egenskaper Kirkerådet har vektlagt når de har valgt ny biskop.

– Det er særlig viktig for biskopen å ha brobyggende evner, være flink til å lytte, og møte mennesker med respekt - også de man er uenige med. Det opplever vi at Anne Lise Ådnøy har, avslutter hun.

Publisert: