Her gjør de endelig klar for festival igjen, nå etter et rekordår for både potet, korn og gras på Jæren

Jærdagen ble avlyst både i fjor og i vår, og det er to år siden sist det var potetfestival, men i helgen løsner Bryne på lokket og feirer poteten og markens grøde med det som blir byens største arrangement dette året.

Frode Haugland, til venstre, fra Time kommune og Kenneth Lia fra Bryne Næringsforening dro torsdag med lastebil rundt til gårdene og hentet gratis grønnsaker som Lions-klubbene skal selge på årets potetfestival. Men det blir også et av bidragene som skal vise at festivalen arrangeres midt i matfatet på Jæren.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Vi er skikkelig klar for dette, og er veldig glad for at vi så raskt etter at vi fikk grønt lys, kan invitere folk til en ny potetfestival, nesten som før, smiler Kenneth Lia, leder i Bryne Næringsforening.

Det er han som hovedansvarlig og trekker i trådene for både Jærdagen og Potefestivalen. Men i to år har koronaen stoppet begge festivalene.

Klarsignalet kom etter sommerferien, og etter dialog med kommunelegen er det lagt et løp som tar hele byen i bruk og som skal unngå at det blir flaskehalser på torget.

Nesten som før

Derfor blir det ikke eget komletelt, men alle restaurantene og kafeene tilbyr hver sin signaturrett med potet. Og, ja det blir også komle, på Obs-kaffeen på M44.

Det er program fra morgen til kveld, helt fram til søndag. Som alltid blir det VM i greiphiving og nytt forsøk på å sette verdensrekord i gråtassing. Det siste handler om å samle så mange gamle gråtass-traktorer som mulig i en og samme parade. Målet er at mer en 80 doninger skal kjøre opp Storgata, der det for øvrig er boder og tivoli.

Torget blir arena for sauesanking med hund, saueklipping og landets største potetutstilling.

Matfatet Jæren

– Og vi hyller alt som vokser på Jæren, sier sentrumslederen torsdag morgen.

Sammen med Frode Haugland fra kommunen kjører han inn på tunet til Jone Wiig på Orre for å hente 300 kilo kålrabi. Etterpå skal de til Kåre Wiig for paprika, til Hallstein Aase for agurk, før turen avsluttes hos Klepp Gulrot. Alle bidrar med gratis grønnsaker som Lions-klubbene skal selge på torget for å få inntekter til veldedig arbeid.

Men det blir også eget bondemarked, med varer fra de mange gårdsutsalgene som er startet.

I tillegg skal det markeres og feires at Jæren har hatt en rekordsesong for mye av det som vokser.

Rekord-året

– Ja, jeg kan ikke huske en så god sesong som i år, men jeg har bare drevet med dette i 30 år, melder seniorrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning, Arne Vagle.

Han har korn og potet som spesialfelt. Begge har kronår. Det har også graset.

Arne Vagle har gitt råd om korn og potet i 30 år. Han kan ikke huske en bedre vekstsesong enn i år. Her viser han noen av sortene han skal stille ut i et eget potettelt på festivalen.

Ikke har det vært for kaldt eller varmt. Det har vært nok sol og regn. Og mens potetene noen år har stått utilgjengelige i vann, har det i år vært så tørt at enkelte bønder har vannet åkrene før de startet høstingen. Regnet de siste dagene vil ikke utgjøre noe fare for den store mengden med lagringspoteter som fortsatt står i jorda.

– Det har vært ideelle forhold for å dyrke potet i Rogaland i år og derfor er det også god kvalitet på det som nå leveres, melder Vagle direkte fra potetkjelleren på rådgivningsbasen på Særheim.

Der har han samlet mange av sortene som han selv har plantet i små prøvefelt hos bønder fra Randaberg til Nærbø. Mange nye sorter prøves ut hvert år. Alle tas med til eget telt på torget for å vise at en potet ikke bare en potet, men er noe som kan feires med en egen festival.

Publisert:
 1. Landbruk
 2. Jæren
 3. Festival
 4. M44
 5. Særheim

Mest lest

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot