Dømt for vold i pizza-kø

24-åringen slo sparket og skallet alle som kom i nærheten av ham.

Publisert: Publisert:

Foto: Illustrasjonsfoto: Anders Minge

  • Cornelius Munkvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En 24 år gammel mann bosatt i Hå kommune er i Jæren tingrett dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for flere alvorlige voldsforhold. Håbuen dømmes blant annet for å ha slått og sparket ei dame mens hun lå på bakken. Den fornærmede ble påført kraniebrudd og måtte opereres som følge av volden.

Følte seg truet

Det alvorligste forholdet mannen dømmes for fant sted ved et serveringssted i Bryne sentrum natt til 2. oktober i 2010. Videobilder tatt i serveringslokalet viser at 24-åringen kom i klammeri med en annen gjest. De to kamphanene, samt fornærmedes samboer, ble bortvist fra stedet. Krangelen fortsatte imidlertid utenfor.

Her så flere vitner at 24-åringen slo og sparket samboerparet. Volden stanset ikke da de to lå forsvarsløse på bakken og heller ikke da mannen ropte: «Jeg gir meg».

Alle som forsøkte å stanse volden, blant annet en politistudent som også var på byen denne kvelden, ble slått eller skallet av 24-åringen.

I retten forklarte han at han trodde personene som kom til var venner av mannen han slåss med og at han følte seg truet av dem.

Ikke nødverge

Da saken mot 24-åringen kom opp i Jæren tingrett erklærte han seg ikke skyldig. Han forklarte at han følte det som en lettelse da politiet kom til stedet og stanset volden.

Retten mener imidlertid ikke at det er grunnlag for å si at 24-åringen handlet i nødverge.

«Det fremkom i retten intet som tilsa at de andres involvering i det som skjedde, hadde preg av angrep på tiltalte, kun at de alle forøkte å få ham fra å fortsette volden mot NN», skriver tingrettsdommer Mass Nærland i dommen.

Sparket politimann

12. desember 2010, to måneder etter volden ved serveringsstedet, var 24-åringen tilbake i Bryne sentrum. Også denne kvelden ville han kjøpe seg mat før han tok toget hjem og også denne gangen endte det med vold på pizzaplassen.

Påtalemyndigheten mener at 24-åringen denne kvelden slo to andre gjester ved serveringsstedet. Videoopptak avspilt i retten viser tydelig at to personer blir slått, men retten er i tvil om at 24-åringen slår mer enn en av dem.

24-åringen dømmes også for vold mot politiet. Da han ble flyttet fra en vanlig politibil og over i en cellebil sparket han en politibetjent i magen.

I retten forklarte 24-åringen at han følte seg urettferdig behandlet av politiet. Han mener de behandlet ham brutalt og at han urettmessig ble beskyldt for kokainmisbruk. 24-åringen dømmes også for å ha forulempet politiet i deres arbeid.

Voldsgjenganger

24-åringen er tre ganger tidligere dømt for grov vold. Den første dommen ble avsagt da han var 17 år gammel. Den gangen ble han dømt til tre år og seks måneders fengsel. To av årene ble gjort betinget.

24-åringens forrige dom lød på elleve måneders fengsel. Syv av månedene ble gjort betinget med en prøvetid på to år. De nye forholdene han dømmes for skjedde i prøvetiden. Dette blir vektlagt i straffutmålingen.

Retten legger også i skjerpende retning vekt på at volden 24-åringen dømmes for er alvorlig. «Tiltalte dømmes (…) på ny for alvorlig voldsutøvelse, og sett i sammenheng med tidligere domfellelser for det samme, fremstår tiltalte som en person som lett tyr til ubegrunnet vold», skriver tingrettsdommeren.

Retten peker imidlertid på at forholdene 24-åringen nå dømmes for ligger en god del tilbake i tid. Videre merker retten seg at det virker som om 24-åringen begynner å få skikk på livet sitt. Retten kommer derfor til at åtte måneder av den ett år og åtte måneder lange fengselsstraffen kan gjøres betinget.

24-åringen dømmes også til å betale 3000 kroner i erstatning og 25.000 kroner i oppreisning til de fornærmede.

Dommen var enstemmig.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  2. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. Ung mann bortvist fra sentrum - trosset smittevern og tok på forbipasserende

  5. For deg som ikke har all verdens tid: Her er ti korte turer med god utsikt

  6. Hun brakte pizzaen til Norge for 50 år siden. Slik bygget de opp Peppes

  1. Jæren