- Så lett at vi kan klage selv!

Ungdommene på Sola ungdomsskole synes det er kult at de nå kan klage på mobbing — via sin mobiltelefon!

Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er stilig!

Erlend Monsen (14) har bladd opp og ned, og frem og tilbake på Aftenbladets "Stopp mobbing i skolen"-app. Han liker godt det han ser.

— Appen viser hvordan man kan klage på mobbing via en mobil, sier Erlend.

Sammen med andre elever i åttendeklassen ved Sola ungdomsskole, var hans klasse blant de aller første som lastet ned og tok i bruk landets første antimobbe-app denne uka.

Hvordan slutte

— Det er spesielt flott at appen har med råd til elever som mobber andre, og hvordan de kan slutte med det, mener Nora Gravdal (14) og Helene Netland Halvorsen (14).

— Jeg visste ikke at det fantes telefonnummer som en kunne ringe hvis en ikke hadde noen å snakke med, det var lurt å informere om dette her, sier Catharina Rydningen (14).

Sander Buseth (13), Catharina Rydningen (14), Nora Gravdal (14), Helene Netland Halvorsen (14) tester appen. Foto: Lars Idar Waage

Både Nina Bøhnsdalen fra Kommunalt Foreldreutvalg, Hallgeir Bø som er Fylkesmannens assisterende utdanningsdirektør og Marit Bjørkevoll fra foreningen Mobbing i skolen, hadde tatt turen til Sola ungdomskole for å delta i lanseringen. Alle har deltatt i de siste månedenes faglige kvalitetssikring av innholdet i appen.

Tall fra de nasjonale elevundersøkelsene viser at 40.000 elever opplever regelmessig mobbing. Men i hele 2010 mottokk landets fylkesmenn i alt kun 94 klager på skolenes psykososiale miljø.

— Folk kjenner ikke sine klagemuligheter. Det merker vi som veileder og hjelper mange i mobbesaker. Informasjonen finnes, men den er ikke særlig lett tilgjengelig noe sted, sier Nina Bøhnsdalen.

Hun kommer til å anbefale appen til både foreldre, lærere og barn.

Hallgeir Bø er enig i at alt for få benytter seg av muligheten til å klage ved mobbing.

Nina Bøhnsdalen (t.v) i Kommunalt Foreldreutvalg i Stavanger, Marit Bjørkevoll i foreningen Mobbing i skolen og assisterende utdanningsdirektør Hallgeir Bø hos Fylkesmannen i Rogaland har bidratt med innspill til appen. Foto: Lars Idar Waage

— Flere tusen barn forteller at de mobbes på skolen, men bare en håndfull klager hvert år til Fylkesmannen i Rogaland. Mange mobbesaker ordnes det nok opp i på skolen. Men jeg tror langt flere kan klage, sier Bø. Og legger til at en kan klage på skolen, selv om rektor ikke har skrevet et enkeltvedtak.

Utnytter ny arena

— Mobbing er så ødeleggende for livskvaliteten for mange, at det er viktig å stille opp i kampen for et bedre liv for dem. Både mobbeofre og mobbere trenger hjelp. Med appen åpnes en ny arena for å nå barn, unge og foreldre. Dere utnytter mulighetene som ligger i sosiale medier, sier Gaute Auestad ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Rogaland.

Han tror appen vil appellere til dagens digitale mediegenerasjon.

— Medkorte og kjappe innspill, der en kan klikke seg inn på de områdene den enkelte er opptatt av, kan dette bli innfallsporten til hjelp for mange som er på leting etter råd i en fortvilet situasjon. Ved å bla gjennom innholdet i appen, kan en også få nyttig informasjon som gjør en forberedt til å møte vonde situasjoner som måtte dukke opp, sier Auestad.

- Vil øke barns og foreldres kunnskap

Gaute Bjørnsen i GB Reflektor synes også appen fungerer veldig bra.

Last ned mobbe-appen gratis på App Store eller Google Play! Foto: Lars Idar Waage

— Jeg tror denne kan bli til god hjelp for både barn og foreldre – så vel som for lærere og rektorer, sier Bjørnsen.

Også Hege Andersen i Medietilsynet har bidratt med innspill til "Stopp mobbing i skolen"-appen.

— Appen er en kjempefin ressurs som øker barn og voksnes kunnskap om mobbing. Ikke minst er det flott at den gir praktiske råd til hva man kan gjøre om man opplever mobbing, sier Hege Andersen til Aftenbladet.

Publisert: