Åtte hemmelige søkere vil bli ny direktør

8 av 13 søkere til jobben som ny universitetsdirektør i Stavanger er unntatt offentligheten.

Publisert: Publisert:

Universitetsdirektør John B. Møst blir pensjonist i august. Rektor Marit Boyesen skal være med å peke ut ny direktør blant 13 søkere til jobben. Foto: Fredrik Refvem

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Seks kvinner og sju menn har søkt på stillingen som ny universitetsdirektør ved Universitet i Stavanger. Bare fem av navnene er kjent, og hele åtte av søkerne til jobben er hemmelige.

Som hovedregel skal slike søkerlister være offentlige. Søkere som ønsker anonymitet må spesielt be om dette, og det skal da foretas en konkret vurdering av begrunnelsen for søkerens krav om hemmelighold opp mot allmennhetens interesse for å få innsyn i søkerlisten. Jo viktigere en stilling er, jo strenger krav stiles det til offentlighet.

Ville trukket søknadene

Det er ikke nok at søkeren på generell basis er lite komfortabel med at søknaden blir kjent. Det må foreligge særlige omstendigheter og påvises at innsyn vil kunne føre til mer konkret skader eller ulemper.

Kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS henviser videre til HR-avdelingen for en begrunnelse om hvorfor søkerne er unntatt offentligheten. Aftenbladet har forsøkt å få en kommentar uten å lykkes.

Nettavisen Khronos, som skriver om høyere utdanning og forskning, har fått en kommentar fra seniorrådgiver May Merete Tjessem Opdal i HR-avdelingen. Hun forklarer det med at søkerne ellers ville ha trukket søknadene.

— De har sagt til oss at de trekker søknadene hvis navnene deres blir offentliggjort, sier seniorrådgiver May Merete Tjessem Opdal til Khrono.

— Men det skal jo gode grunner til for å bli unntatt fra offentlighet på søkerlistene?

— Ja, og vi har gjort en vurdering av disse grunnene opp mot at vi ønsker å beholde dem som søkere, sier Tjessem Opdal.

Disse fem er offentlige

Stillingen som universitetsdirektør blir ledig fra 1. august når John B. Møst blir pensjonist. Den har en varighet på to. Da går UiS over til ny ledelsesmodell med ansatt rektor. Fram til da vil den nye direktøren utgjør den øverste ledelsen for universitetet sammen ved dagens valgte rektor Marit Boyesen.

Universitetsdirektøren leder den administrative virksomheten ved Universitet og er sekretær for universitetsstyret. Etter samråd med rektor skal han eller hun også forberede og gi tilråding i saker som legges fram for styret.

På listen over offentlige søkere finner vi:

 • Gyrid Garshol (52), tidlegere direktør ved Kunsthøgskulen i Oslo.
 • Holger Ekanger (53), direktør ved Macomb Community College i Mitchigan.
 • Sigrid McEntire (46), avdelingsdirektør i Barne-, ungdoms- og familieetaten.
 • Thorbjørn Gaarder (61), kredittsjef i Dominion Bank.
 • Arnljot Corneliussen (63), prosjektdirektør ved UiS.

Hvem som blir ny direktør, blir endelig avgjort av universitetsstyret 9. mars etter innstilling fra et utvalg som består av rektor Marit Boyesen, dekan Elaine Munthe, konsernsjef Eimund Nygaard, førstelektor Åge Hultgren, rådgjevar Ragnhild Scheen og student Magne Bartlett.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nå øker smitten i Italias suksessregion. En superspreder får skylden.

 2. De frykter stans i historisk laksefiske på havet

 3. I fem-seks meter høye bølger hoppet Kim fra redningsskøyta til seilbåten for å redde Thore

 4. Dette er Norges mest populære hundenavn

 5. Stavanger-ekteparet opplever nå sitt livs verste mareritt. Verdier for 60 millioner forsvant

 6. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 1. John B. Møst
 2. Universitetet i Stavanger (UiS)
 3. Marit Boyesen
 4. Offentlig innsyn