Bråstopp for Preikestolen nasjonalpark

Flertalet på Stortinget er mot opprettelse av Preikestolen Nasjonalpark.

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag ble det klart at et knapt flertall på Stortinget sier nei til å sette i gang arbeidet med å etablere nasjonalpark på Preikestolen i Rogaland.

– Flertallet bestående av FrP, Høyre, KrF og SP blokkerer nå for fremdriften i saken. Vi i MDG er oppgitt over at disse partiene ikke er villig til å gi Preikestolen-området den anerkjennelsen det fortjener. Saken behandles i stortingssalen om en uke og vi ber nå Høyre om å snu, kommenterer Anna Serafima S. Kvam, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Rogaland.

Preikestolen nasjonalpark er foreslått flere ganger tidligere. Allerede i 1995 foreslo fylkespolitiker Jarle Braut (V) vern av Preikestolen-området på lik linje med nasjonalparker.

Forslaget om nasjonalpark ble så lansert av Naturvernforbundet i 2008. Da de tre berørte kommunene behandlet forslaget, sa Strand ja, mens Forsand og Hjelmeland sa nei. Begrunnelsen var at vern vil legge for sterke restriksjoner. Den lokale uenigheten i Ryfylke gjorde at Stortinget la vekk forslaget i 2011. Av samme grunn avslo fylkesutvalget året etter å konsekvensutrede en nasjonalpark.

Forslaget ble ikke liggende lenge i skuffen. I 2015 fjor ble Preikestolen lansert som landets første nasjonalpark med reiselivsformål. Det gamle forslaget skulle legge en «osteklokke» over store deler av ytre Ryfylke. For å få skeptiske lokalpolitikere og grunneiere til å endre mening, ble det laget en ny versjon hvor bruk og vern er sidestilt. Erfaringen fra andre steder er at status som nasjonalpark lokker enda flere turister.

Igjen var motstanderne i stort flertall i kommunene Forsand og Hjelmeland, mens Strand tok rapporten til orientering. Likevel nekter krefter på Stortinget å gi opp kampen. Våren 2016 foreslo Venstre, Ap, SV og Miljøpartiet de grønne å opprette nasjonalpark.

– Av prinsipp

Saken ble avgitt fra Energi og Miljøkomiteen på Stortinget 9. februar (ekstern lenke). Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet viser til de negative vedtakene som er gjort lokalt, og mener det derfor ikke er grunnlag for å gå videre. Kristelig Folkeparti er i utgangspunktet positiv til forslaget om nasjonalpark ved Preikestolen, men mener imidlertid dette bør belyses i forbindelse med en supplerende nasjonalparkplan.

Den endelige behandlingen i stortingssalen blir 21. februar.

– Dette er enda et eksempel på at Høyre, FrP og Senterpartiet har gjort det til et prinsipp å si nei til gode naturvernforslag. En nasjonalpark vil gi Preikestolen den statusen området fortjener og være en garanti for at området bevares for fremtidige generasjoner. Rogaland er i dag ett av fire fylker som ikke har noen nasjonalpark til tross for at vi har flere områder med unike naturkvaliteter. Vi er ikke overrasket over at FrP og Senterpartiet er motstandere av naturvern, men det er trist at Høyre har mistet all interesse for å ta vare på norsk natur. Vi vet at halvparten av verdens dyreliv er borte på førti år og vi vet at arealinngrep er den største årsaken til at dyrene forsvinner. Derfor må vi ta vare på de siste urørte områdene. Vi oppfordrer derfor Høyres stortingsgruppe til å ta seg en tur til Preikestolen og vurdere om de synes området fortjener nasjonalparkstatus, uttaler kommenterer Anna Serafima S. Kvam i MDG.

– Skuffende

Stavanger turistforening har vært en nøkkel i oppbyggingen av Preikestolen som ukjent fjellknatt i starten av 1900-tallet til det som i dag er en verdenskjent turistmagnet. I fjor gikk det anslagsvis 285.000 mennesker til utsiktspunktet ved Lysefjorden.

– Dette er skuffende, men vi har jo lenge visst at forslaget er politisk omstridt så vårt fokus nå er å bidra til å finne andre måter å håndtere utviklingen av Preikestolområdet på. På lang sikt håper jeg likevel at forslaget kan vinne bredere oppslutning, uttaler Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistforening.

Han gir ikke opp.

– Med utviklingen vi har sett på Preikestolen det siste året er nasjonalparkideen viktigere enn noensinne. Dette kunne gitt løsning ikke bare på de kortsiktige utfordringene vi ser, men også på lang sikt representert en forvaltningsmodell som kunne gi oss både økt status, statlig finansiering og et rammeverk som ville være positivt for hele regionen. Men når vi ikke får politisk gjennomslag for plan A, så forholder vi oss til det og jobber videre med plan B. Vårt fokus nå er å styrke samarbeidet med Stiftelsen Preikestolen og bidra til at vi står samlet bak en rekke tiltak som nå er i arbeid, framholder Falck.

– Har fått det til

Styreleder i Stiftelsen Preikestolen, Leif Magne Kleppa, tar det med ro.

– Vi i styret må forholde oss til det rammeverket som er, det vil si en fylkesdelplan fra 1992, som sier hva som kan gjøres i Preikestol-området. Vi har sagt at den bør fornyes. Nasjonalpark er ikke et tema for styret. Stiftelsen har ansvar for å tilrettelegge området, og til nå har vi fått til en god tilrettelegging av området med de rammene vi har, sier Kleppa med tanke på at det er bygd ut 1000 parkeringsplasser og laget 4 kilometer med meter bred sti.

Venstre gir seg ikke

Venstre lenge frontet kravet om nasjonalpark. Stortingsrepresentant Iselin Nybø er skuffet, men gir ikke opp.

– Det er en frustrerende sak. Fylkesmannen i Rogaland har sagt at det er grunnlag for å gjøre Preikestolen til nasjonalpark, og både Naturvernforbundet og Stiftelsen Preikestolen ivrer for det. Venstre har foreslått å gjøre Preikestolen til nasjonalpark flere ganger, på både fylkes- og nasjonalt nivå siden 1995, og vi gir oss ikke før det skjer, uttaler hun.

Nybø viser til at Preikestolen er et nasjonalt ikon og en stolthet for hele landet. I likhet med turistforeningen, mener hun det mangler et rammeverk som sikrer at naturen ikke tar skade når nesten 300.000 mennesker beveger seg i området hvert år.

– I dag ligger Preikestolen-området i tre kommuner, og på både offentlig og privat grunn. Her opererer mange forskjellige interesser, og det er ingen som har et overordnet ansvar eller myndighet til å ta vare på området som den naturperlen det er. Nasjonalparkstatus hadde vært fantastisk. Rogaland er i dag ett av bare fire fylker som ikke har nasjonalpark. Det hadde vært et løft for reiselivet og markedsføringen av regionen. Samtidig har vi store utfordringer i dag, blant annet med turister som er dårlig forberedt på vær og terreng, og må reddes ned av frivillige. Med nasjonalparkstatus kunne man drevet en mer helhetlig forvaltning, og sluppet en del av disse situasjonene, argumenterer Nybø.

Hun erkjenner at det ligger an til det ikke blir flertall for nasjonalpark i Stortinget.

– Men hvis rogalendinger tar kontakt med representantene sine fra Høyre, Frp og Senterpartiet, som i utgangspunktet er imot forslaget, kan det hende noen av dem stemmer for likevel. Hvis vi står sammen som fylke, kan vi kanskje vippe oss til en nasjonalpark, oppfordrer Iselin Nybø (V).

- På tide å gjøre Preikestolen til nasjonalparkOmkamp om Preikestolen nasjonalpark
Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Nasjonalpark
 3. Stortinget
 4. Lysefjorden
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Overvann på riksvei 13 i Suldal - veien stengt ved Erfjord

 5. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 6. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen